Ivana Simić Bodrožić

 

Ivana Simić Bodrožić, rođena je 1982. godine u Vukovaru, apsolventica studija filozofije i kroatistike.

Zbirku poezije Prvi korak u tamu objavljuje 2005. godine za koju biva nagrađena na Goranovom proljeću nagradom Goran za mlade pjesnike. Za istu zbirku dobiva nagradu Matice Hrvatske, Kvirin, za najboljeg pjesnika do 35 godina. Poeziju objavljuje u raznim književnim časopisima; Vijenac, Quorum, Poezija, te biva uvrštena u antologiju suvremene hrvatske poezije Utjeha kaosa Miroslava Mićanovića, kao najmlađa autorica. Pjesme su joj prevođene na razne europske jezike, a ove godine izašao je prijevod cjelovite zbirke na španjolskom jeziku. Roman Hotel Zagorje izlazi 2010. godine u izdavačkoj kući Profil za koji biva nagrađena nagradama:

 

Josip i Ivan Kozarac (Povelja uspješnosti);

Kočićevo pero, Banjaluka – Beograd (za vanredne uspehe u savremenoj književnosti);

Kiklop – za najbolje prozno djelo u 2010. godini.

 

U 2012. njemački prijevod romana Hotel Zagorje izašao je u uglednoj  izdavačkoj kući Zsolnay/Hanser, a izaći će i u Francuskoj (Acte Sud).

Do sada je objavljen i u Srbiji (Izdavačka kuća „Rende“) te u prijevodu na slovenski (Izdavačka kuća „Modrijan“)

Prema istom djelu, kao koscenaristica, zajedno sa nagrađivanom bosanskohercegovačkom redateljicom Jasmilom Žbanić piše scenarij za igrani film.

Dobitnica je Večernjakove nagrade „Ranko Marinković“ (2. mjesto) za najbolju kratku priču u 2011-oj godini.

 

Bibliografija:

Prvi korak u tamu, 2005. (zbirka poezije), SKUD Ivan Goran Kovačić

Primer paso a la oscuridad, 2011., Ediciones de Baile del Sol

Hotel Zagorje, 2010. (roman), Profil

Hotel Zagorje, 2011., Rende, Beograd

Hotel Zagorje, 2011., Modrijan, Ljubljana

Hotel Nirgendwo 2012., Zsolnay/Hanser, München

Hotel Z., 2012., Acte Sud, Paris

Hotel Zagorje, 2012., Paseka, Prague

Hotel Zagorje, 2012., Magor, Skopje

Prijelaz za divlje životinje, 2012., VBZ, Zagreb

 




Prijelaz za divlje životinje

"Meni se čini da nema dobrog pisanja ako ne pišete o onome što vas duboko dira i paralizira, jer talenat, ako ga ima, u tom slučaju može dati najviše od sebe. Pri tom ne mislim da priča mora biti tragična i potresna u nekom fatalnom smislu, ali 'piši o onome što znaš' meni se uvijek ispostavilo kao najkorisniji savjet", kaže Ivana Simić Bodrožić u jednom intervjuu povodom knjige pjesama "Prijelaz za divlje životinje". Ovdje, pak, možete zaviriti u ovu živu, vibrantnu knjigu.
Osam pjesama iz "Prijelaza..." po izboru autorice.

intervju

Ana Rajković: Moja je generacija pristala na kompromis

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Jana Kujundžić: Mi, one od nekada

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Jana Kujundžić (1990.) diplomirala je sociologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu i masterirala rodne studije (Gender studies,) na Central European Universityju u Budimpešti. Osim kratkih priča piše i feminističke kritike događanja u Hrvatskoj i u svijetu kao i kritike filmova i serija za portale Libela i Voxfeminae.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

Igor Ivko: Tristo pedeset grama

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Igor Ivko rođen je 1986. godine u Varaždinu. Završio je studij antropologije i etnologije u Zagrebu.

proza

Maja Jurica: Miris biskvita

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Maja Jurica (1990., Split) studentica je hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru.

o nama

Nagrada Sedmica & Kritična masa 2017 - uži izbor

Nakon što je žiri Nagrade Sedmica & Kritična masa za mlade prozne autore bodovao priče autora iz šireg izbora Nagrade, u uži izbor ušlo je sedam autora/ica.
Na natječaju su mogli sudjelovati autori rođeni od 1982. nadalje. Pogledajte tko su sedmoro odabranih.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg