vijesti

Regionalna nagrada za roman - Faruku Šehiću

Tuzlanska regionalna književna nagrada Meša Selimović ove je godine pripala Faruku Šehiću za roman 'Knjiga o Uni' (Algoritam, Zagreb, 2011; urednik: Kruno Lokotar). Osim statue Mastionice i pera, rada kipara Pere Jelisića, Šehiću je uručena novčana nagrada od 7000 konvertibilnih maraka.

Nagrada, koja je uručena u okviru 12. međunarodnih književnih susreta Cum grano salis, dodjeljuje se za roman objavljen u prethodnoj, 2011. godini na području Hrvatske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.Žiri, koji su ove godine činili Zdenko Lešić (predsjednik), Predrag Matvejević, Mirjana Đurđević, Irfan Horozović i Andrej Nikolaidis, odlučio se za petoricu autora i romana među 17, koliko su ih  regionalni selektori (Emir Imamović za BiH, Jagna Pogačnik za Hrvatsku, Vladimir Arsenijević za Srbiju i Pavle Goranović za Crnu Goru), izdvojili iz prošlogodišnje izdavačke produkcije. Pored Šehića, u utrci za nagradu bili su romani 'Sanjao sam slonove' Ivice Đikića (Hrvatska), 'Kalendar Maja' Zorana Ferića (Hrvatska), 'Mein Kampf' Svetislava Basare (Srbija) i 'Bernardijeva soba' Slobodana Tišme (Srbija).

Faruk Šehić živi u Sarajevu, a osim nagrađenog romana, objavio je knjige 'Hit depo' (poezija), 'Pod pritiskom' (kratke priče) i 'Transsarajevo' (poezija).

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

poezija

Ognjen Obradović: Oticanja

Ognjen Obradović (1992., Užice, Srbija) diplomirao je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a trenutno je na poslijediplomskom studiju Teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture na istom fakultetu. Izvedene su mu drame i radio drame: Nedelja: juče, danas, sutra (2013., BDP), Put u Lisabon (2015., Radio Beograd), Da mi je da spustim ovu suzu (2016., Radio Beograd).
Donosimo nekoliko pjesama iz zbirke poezije Oticanja (2016.), za koju je Obradović dobio nagradu Mladi Dis.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg