vijesti

Regionalna nagrada za roman - Faruku Šehiću

Tuzlanska regionalna književna nagrada Meša Selimović ove je godine pripala Faruku Šehiću za roman 'Knjiga o Uni' (Algoritam, Zagreb, 2011; urednik: Kruno Lokotar). Osim statue Mastionice i pera, rada kipara Pere Jelisića, Šehiću je uručena novčana nagrada od 7000 konvertibilnih maraka.

Nagrada, koja je uručena u okviru 12. međunarodnih književnih susreta Cum grano salis, dodjeljuje se za roman objavljen u prethodnoj, 2011. godini na području Hrvatske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.Žiri, koji su ove godine činili Zdenko Lešić (predsjednik), Predrag Matvejević, Mirjana Đurđević, Irfan Horozović i Andrej Nikolaidis, odlučio se za petoricu autora i romana među 17, koliko su ih  regionalni selektori (Emir Imamović za BiH, Jagna Pogačnik za Hrvatsku, Vladimir Arsenijević za Srbiju i Pavle Goranović za Crnu Goru), izdvojili iz prošlogodišnje izdavačke produkcije. Pored Šehića, u utrci za nagradu bili su romani 'Sanjao sam slonove' Ivice Đikića (Hrvatska), 'Kalendar Maja' Zorana Ferića (Hrvatska), 'Mein Kampf' Svetislava Basare (Srbija) i 'Bernardijeva soba' Slobodana Tišme (Srbija).

Faruk Šehić živi u Sarajevu, a osim nagrađenog romana, objavio je knjige 'Hit depo' (poezija), 'Pod pritiskom' (kratke priče) i 'Transsarajevo' (poezija).

proza

Jana Kujundžić: Mi, one od nekada

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Jana Kujundžić (1990.) diplomirala je sociologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu i masterirala rodne studije (Gender studies,) na Central European Universityju u Budimpešti. Osim kratkih priča piše i feminističke kritike događanja u Hrvatskoj i u svijetu kao i kritike filmova i serija za portale Libela i Voxfeminae.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Sven Popović: Ljubav među žoharima (Iz rukopisa)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S prva tri ulomka romana u rukopisu Svena Popovića, započinjemo objavljivanje šireg izbora nagrade ''Sedmica&Kritična masa 2017''.
Popović (1989., Zagreb) je diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik i književnost te amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Književni prvijenac „Nebo u kaljuži“ (Meandarmedia) objavljuje 2015. Jedan je od osnivača „TKO ČITA?“, programa namjenjenog mladim autorima. Priče su mu uvrštene u „Best European Fiction 2017“ (Dalkey Archive Press). Živi i ne radi u Zagrebu.

proza

Maja Jurica: Miris biskvita

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Maja Jurica (1990., Split) studentica je hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru.

proza

Anita Vein Dević: Ulomak iz romana 'Ukradeno djetinjstvo'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Anita Vein Dević (1987., Karlovac) magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Piše poeziju, kratke priče, i nastavak romana „Ukradeno djetinjstvo“.

proza

Martin Majcenović: Medvjeđa usluga

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Martin Majcenović (1990.) diplomirao je kroatistiku i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratka proza objavljivana mu je između ostalog i u Zarezu, Autsajderskim fragmentima, Booksi... Sudjelovao je u užim izborima na natječajima za kratku priču Broda kulture (2013. i 2016.) i FEKP-a (2014.) Član je Književne grupe 90+, a piše za portal Ziher.hr.

proza

Marija Solarević: Itinerar

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Marija Solarević (1987., Zagreb) diplomirala je pedagogiju i etnologiju s kulturnom antropologijom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, osvajila je MetaFora nagradu u organizaciji Knjižnice Vladimira Nazora, u Centru za kreativno pisanje pohađa radionice i stvara kolumnu o književnosti i pop-kulturi. Trenutno piše zbirku kratkih priča "Noćne ptice".

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg