proza

Nina Bajsić: Ništa o Evi

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Nina Bajsić (1994., Zagreb) diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti. Piše poeziju, prozu i dramske tekstove. Kao dramska spisateljica i dramaturginja ostvaruje suradnju s raznim kazalištima. U Hrvatskom narodnom kazalištu kao dramaturginja radi na predstavi ''Tko pjeva zlo ne misli'', a u Gradskom dramskom kazalištu Gavella na predstavama ''Krleža alla Gavella'' i ''Sjećanje šume'', gdje potpisuje dramatizaciju. Aktivno radi i na kazališnim projektima nezavisne scene (predstave ''Hoerspiel – mala igra za slušanje i gledanje'', ''Drvo koje je pjevalo'', ''U slučaju mjesečeve katastrofe''). Nekoliko mjeseci radila je u irskom kazalištu Rough Magic Theatre Company u Dublinu. Autorica je nekoliko dokumentarnih radio drama te potpisuje režiju dva audio-romana: ''Sjećanje šume'' i ''Hotel Zagorje''. Osim kazalištem i pisanjem, od 2018. godine kao kantautorica djeluje na glazbenoj sceni, sklada i izvodi vlastite pjesme. 

NIŠTA O EVI

 

1.

 

Grad tone u još jedan mekani sumrak. U ovo doba obično poželim napisati nešto o Evi, ali osjećam da rečenice najprije moraju proći kroz sito.

 

*

Takav bi rukopis trebao biti dobro prosijan. Sačinjen od sitnih i mirisnih, sipkih tvari koje sam u jednom kratkom trenutku držao na dlanu. Na primjer, ako se spominju njezine oči, napisati da su bile boje bršljana. Duboko zelene, poput tajne koju osjećamo na ulasku u šumu, iako o njoj ništa ne znamo.

 

*

- “Rukopis” zvuči kao da pišeš na papirusnim svitcima.

- Otkuda ti to?

 

- Ostavio si bilješke na stolu u kuhinji.

 

*

 

Kad smo već kod tajni: spomenuti i da je oblik njezinih usana otkrivao blagi polusmiješak zbog kojeg je često izgledala kao da zna nešto što drugi ne znaju. Pa i način na koji joj je, zbog prirodnog razdjeljka, valovita kosa često znala pasti preko lijevog oka, u stilu Veronice Lake.

 

*

 

Upoznali smo se u kantini kazališta u kojem sam to vrijeme radio. Tamo se sastajala s jednom starijom glumicom koja ju je trebala mentorirati oko uloge koju je spremala za audiciju. Recimo da je bila riječ o velikoj glumici. Recimo barem da su se tako svi oko nje trebali ponašati. Iako se, naravno, nitko više nije mogao sjetiti zašto.

 

Eva je bila nervozna i gladna. Pitala me valja li grah koji sam naručio, iako iz pristojnosti prema starijoj kolegici ništa nije htjela uzeti.

 

Kasnije smo sjeli na piće i smijali se načinu na koji joj je ova punih ustiju tumačila utjecaj Weiningerove psihologije na Krležine ženske likove, trpajući u sebe kobasicu koju je rezala narančasto-nalakiranim noktima. Dogovorili smo da ću joj ja napisati monolog za audiciju. Rekla je kako mi ova nijansa plave nikako ne stoji.

 

 

*

 

 

Kada je imala devet godina, otac je Evi poklonio žutu bilježnicu kožnih korica i rekao da do kraja ljetnih praznika svaki dan zapiše nešto u dnevnik. Spremila ju je u ruksak i izašla u toplu večer. Hodala je prema parku, vjetar je ulicama raznosio latice, bijele poput mirišljavog lipanjskog snijega. Sjela je na klupicu i otvorila bilježnicu. Nije znala što da napiše.

 

Nije znala ni sutradan, niti dan poslije toga, ali bilježnicu je otad uvijek nosila sa sobom. To je u njoj izazivalo osjećaj da negdje iza nekog ugla čeka nešto vrlo važno, vrijedno bilježenja. Prazne su je stranice, na neki način, tjerale da budnim okom promatra svijet oko sebe, što se spletom okolnosti kod nje razvilo u želju da postane glumica.

 

*

 

Splet okolnosti možemo raspleti na sljedeći način. Deset godina nakon što joj je otac poklonio žutu bilježnicu, Eva je sjedi na rivi s bocom najdražeg vina, spremna da upravo večeras umre od dosade koja s krajem kolovoza obično dostiže vrhunac. Čim je odabrala čamac u kojem će spavati kad više neće moći hodati od alkohola, pogledom je nastavila tražiti zvijezde padalice ne bi li mogla poželjeti da se sutra probudi na nekom drugom moru, ili ne probudi uopće. Kako nebo tu večer nije bilo naročito prometno, nakratko je spustila pogled koji je zastao na panou lokalnih događanja. Na otoku su večeras prikazivali kazališnu predstavu iz Zagreba, crnu komediju o dva brata blizanca, svećeniku i mafijašu. Počinjala je za deset minuta. Eva je skrenula pogled na bocu vina kojeg nije ostalo puno. Računala je da će dosad biti znatno pijanija, da će nebo biti zanimljivije i da će je čamac već lagano zaljuljati u san, ali ništa se od toga nije dogodilo, a vinarija se zatvorila prije pola sata. Ustala je naglo, kao da kakvu svađu privodi kraju, obula cipele i uputila se prema ljetnom kinu u kojem se prikazivala predstava.

 

Nasmijala se svega dva puta, ali nešto ju je, tu večer, između želuca i prsiju, počelo škakljati kao da joj niz grlo klizi kocka maslaca. Svjetla su se ugasila, zatim ponovno upalila, publika je lagano curila prema izlazu, a Eva je ostala sjediti neko vrijeme, utonula u plastični stolac kao u najudobniju fotelju. Kada se gledalište ispraznilo, glumac je izašao na scenu, mokar. Na licu je i dalje imao šminku, ali kad je skinuo majicu moglo se vidjeti tijelo bliže četrdesetoj nego tridesetoj. Sjeo je na pozornicu i pogledao u Evu. Neko su se vrijeme gledali, ona je osjetila kako se kocka naglo počinje rastapati. O tom osjećaju nije znala ništa, osim da ne smije prestati.

 

*

 

- Prestani. - preklinje me Eva.

- Što?

- Toliko brinuti. Nitko ne mora saznati.

- Jebe mi se za to.

- Nego?

- Brine me da mu dugo nije bilo nekoga kome bi ujutro skuhao kavu. I da je to to, razumiješ?

- Da je što što?

- Ništa.

 

*

Prvi puta počela je ispisivati retke u onu žutu bilježnicu. Samo da je može otvoriti kad se ovako usred noći probudi, uvjerena da je sve izmislila. Njega, njegove ploče, način na koji govori njezino ime, srpanj, to kako mu se oči smiju tu večer, to kako noć upravo počinje mirisati na

 

slatku neizvjesnost uzbudljive riječi ​sutra​, a on već odlazi na trajekt. Ali oči mu se smiju tu večer, pa pomisli kako to možda znači da bi ju jednom mogao voljeti.

*

Nestala je na nekoliko mjeseci.

 

*

Nedjeljom ujutro uglavnom razmišljam o tome kako jednog dana neću gubiti vrijeme, ili o tome tko je kriv za što. Eva je bila znatiželjna, i ta ju je osobina uglavnom vodila u dobrim smjerovima, sve dok se ne bih upleo ja. Većinu vremena govorio sam joj kako zaslužuje bolje. Njega je bilo zabranjeno spominjati, ali govorio sam joj kako može bolje od svog posla, svojih prijatelja, kava s okusom inferiornosti koje je subotama popodne pila s redateljima koji su uglavnom bili zainteresirani za njezina koljena, bez obzira na činjenicu što je pročitala više knjiga nego oni, i pelinkovaca koje bi uvečer pila s kolegicama koje bi je prvom prilikom, za ulogu, gurnule pod tramvaj. Ali Eva nije marila za ničije poglede. Iz kojeg god smjera dolazili, s kojom god metom, naprosto nije postojao djelić tijela na kojem ih je osjećala. Taj se oklop nije zvao naivnost, drskost pa niti rezignacija, imao je neke veze s očekivanjima koje nikada, ni od koga nije imala. Tako je voljela misliti.

 

Sve dok se jednog jutra nije probudila i shvatila da je ovdje jer naprosto dugo nije bilo nekoga kome bi on ujutro skuhao kavu. Sve dok joj, naslonjen na štednjak, nije rekao - Hvala bogu na ženama koje traže očeve - iako je znao da nije ništa manje usamljen nego onda kada nije bilo nekoga poput nje, kome bi ujutro skuhao kavu.

 

 

*

 

Trebalo bi sakupiti sve riječi kojima je itko ikada pisao o noći, i zamotati te u njih. Tako da ostaneš tajna. Tako da, osim načina na koji zaranjaš u moje tijelo, i dalje o tebi ništa ne znam.

 

Prije pola godine radi ovakve poruke sjela bi na taksi, pojavila mu se pred vratima i ostala u njegovoj spavaćoj sobi danima. Ujutro bi ružno nebo bila izlika da se stisnu još čvršće, zaborave na vrijeme i druge besmislice još hrabrije.

 

Ali ovog puta osjetila je gađenje. Osjetila je kako se pretvara u duha koji se pokazuje samo noću, pod nečijim bijelim plahtama, kako se sakuplja u lomljivu materiju koju on drži u rukama. Nije znala puno o tom osjećaju, osim da mora prestati.

 

Sva skrivanja, spremanje brojeva u imeniku pod lažnim imenima, izlaženje iz taksija na različitim adresama kako ih netko slučajno ne bi vidio zajedno, svi pogledi s balkona, noćna neba i ponoćni šampanjci, ostali su bez zadnjeg zrna romantike i na svjetlu dana ostavili mamurni zadah malograđanskog straha od toga što će ljudi reći. Od ideje da se u takvom vrhunskom talentu nalazi nešto očajnički usamljeno, neprimjereno ili ne daj bože predatorski, što bi vrlo lako moglo izaći na vidjelo ako Eva prođe audiciju za predstavu u kojoj je on igrao glavnu ulogu.

 

*

- Zamisli, sanjala sam te sinoć - govori mi preko telefona dok priprema kavu. - Rekao si mi: Eva, uskoro ćeš pronaći utjehu u stvarima koje te inače plaše​.

 

Šutimo trenutak, a onda doda - A ti znaš da se ja ničega ne bojim.

 

Prije nego sam uspio odgovoriti, nešto joj se prolije, pa se počela smijati i nastavili smo razgovarati o haljini koju je zalila kavom. Sutradan je na pozornici izvela nešto o čemu se još dugo pričalo. Odjednom je buknulo proljeće i sve su ptice za Evu pjevale o počecima. Pjesma se zarazno širila hodnicima, foajeima i garderobama kazališta, sve dok joj nisu javili da nije prošla audiciju. Ulogu je dobila jedna od dugonogih studentica koje bi sjedile za stolom kad se pio pelinkovac.

 

*

 

Prodala je majčin stari klavir i kupila avionsku kartu u jednom smjeru.

 

*

Bio je praznik i mjesto gdje smo trebali večerati bilo je zatvoreno, pa smo uzeli kinesku za van i pojeli je pod nekakvim skelama, skrivajući se od kiše. Rastali smo se tiho i obično, mokrih čarapa i masnih ruku, bez romantike i riječi koje se teško izgovaraju, pa smo se dogovorili da ćemo si pisati. To je valjda trebalo popraviti dojam neuspjelog kraja.

 

Grad je bio prazan, poput riječi praznik. Ispražnjen i tih. Samo su misli bile glasnije no inače, pa tko god bi izašao na ulicu, preplašeno je ubrzao hod.

 

 

2.

 

Tamne joj, okrugle oči lutaju nebom, kao da među zvijezdama traže još kakvu rečenicu utjehe (...)

 

Pisma već neko vrijeme ne stižu, pa prelistavam stara. Pokušavam uočiti na kojim dijelovima rečenice joj olovka postaje tupa.​Zvijezde​su mutne, ali ​utjeha​se već vidi vrlo dobro. Tu ju je odlučila našiljiti, pa sve što slijedi čita se malo jasnije.

 

*

 

Ono što sam znao bilo je da radi u administraciji nekog malog kazališta, ganja audicije, često seli i već je uspjela okončati ljubav s nekakvim vrtlarom.

 

*

 

Cimere, Asju i Tonija, rijetko viđam. Rade u noćnim smjenama, kada se vratim kući s posla oni još duboko spavaju. Vikende uglavnom provode kod kuće, igraju Rizik ili se našmrću i odlaze u grad, ali ne u provod nego kod Emira, Bosanca koji iznajmljuje sobu u centru. Njemu fali zub, žensko društvo i tema za razgovor, ali ne smeta im što ne pričaju puno. I Asja i Toni imaju

 

diplomu iz engleskog i povijesti, ali engleski gotovo da ne govore. Nemaju s kim, a čini mi se i da im je tišina na materinjem jeziku nekako ugodnija.

 

*

 

Sve bi bilo drugačije da je proljeće. Da je nebo predvečer crveno i da si mogla obući haljinu bez čarapa. Da te samo jednom, prije nego odeš, stigao vidjeti kako golih koljena pretrčavaš neku ulicu, predomislio bi se - govori mi Asja kojoj se jezik petlja od alkohola, a glas raspada od cigareta, ali svejedno je lijepa. Večer je blaga, sjedimo na stepenicama nekakve crkve. Tamne joj, okrugle oči lutaju nebom kao da među zvijezdama traže još kakvu rečenicu utjehe, iznad guste magle koja se nadvila nad Dublinom.

 

I Asja je ovamo došla kako bi postala glumica. Radi u najstarijoj fish&chips prodavaonici u gradu, prži krumpire ispod uokvirene slike nasmiješenog Bona koji grli gazdu restorana, dosad je promijenila tri posla, svaki puta kada na radiju čuje U2 mijenja stanicu i razmišlja o četvrtom jer ne može podnijeti kako joj kosa zaudara na ribu svaku večer kada se vrati kući. Zadnji puta vidim Asju, s kojom osim nacionalnosti i privremene adrese, ne dijelim ništa. O kojoj, osim da vjeruje kako godišnja doba mogu spasiti neuzvraćenu ljubav, i dalje ne znam ništa. Ali kako proljeće ovdje ipak dolazi nešto kasnije, preostalo nam je vrijeme prolazilo u sivim predvečerjima i moja su koljena, mrakom ili kakvim drugim materijalima, za njega ostala pokrivena.

 

*

 

Posljednji tjedan u kazalištu provela sam u arhivi, među prašnjavim kutijama, popisivajući programske knjižice, letke i plakate predstava nastalih u posljednjih 40-ak godina. Kazališna sezona je završavala i svi su radili punom parom da što prije pobjegnu na godišnji. Bilo je dana kada mi u tih osam sati nitko nije pokucao na vrata niti mi se pokušao obratiti, pa sam mogla neometano plakati. To mi je odgovaralo jer u tom periodu nisam imala nikakvu kontrolu nad sobom i navalama tuge koje bi me s jutrom nemilosrdno gutale i navečer, iscprljenu ispljunule u san.

 

Pauze za ručak i dalje provodim u Chez Maxu. To je mali kafić blizu kazališta, s terasom natkrivenom crvenom tendom, na kojoj sjedim bez obzira na temperaturu jer je pauza za ručak jedino vrijeme kad mogu zapaliti cigaretu. Konobar ovdje rekao mi je kako ime Dublin potječe od gaelske riječi Dubhlinn, što u doslovnom prijevodu znači “crni bazen”, i da je grad dobio ime po crnoj vodi rijeke koja ga prožima. Za razliku od mostova, rijeka Liffey nije naročito lijepa. Tamna je i mutna, pomalo zastrašujuća, ali u tom mraku, kao i u tvojim očima, uvijek ima nečeg mirnog, gotovo opasno umirujućeg, što te tjera da se još neko vrijeme zadržiš u njima.

 

*

 

- Tko je Eva?

- Nitko. Mislila sam da si mi prestala kopati po bilješkama.

- Tražila sam karte, pa sam naletjela na pisma.

- Kakve karte?

- Za predstavu, koje sam dobila prošli mjesec. Sjećaš se.

- To je večeras?

- Da. Mogao bi obući onu plavu košulju. Lijepo ti stoji.

 

*

 

Htio sam joj pisati o onom danu kada smo prolazili krajem u kojem je provela djetinjstvo, ali nisam znao adresu.

 

Nedjelja je, i čini se kao da osim vjetrenjača ovdje ničega nema. U daljini se ne naziru šume niti planine, ispred jedne kuće sjedi starica, nepomična poput vode u bunaru. Ptice su odavno otišle, pronaći boje koje im je uzeo prosinac. Negdje bi trebala biti rijeka, ali ne mogu je pronaći.

 

Da nema tog prozora iza kojeg je netko sinoć zaboravio ugasiti svjetlo, pomislio bih kako ovdje zaista ničega nema, a Eva sve vrijeme gleda gore, i kaže, gledaj, toliko je neba.

 

*

 

Izašli smo na predstavu za koju je dobila karte, onu u kojoj je Eva trebala glumiti. Mjesecima se čekalo za mjesto. Obukao sam plavu košulju. Čekam je da ostavi kaput u garderobi. Nema vremena za piće pa stanem pored biljetera kako bismo što prije ušli. Uhvatim djelić njihovog razgovora.

 

- Misliš da će doći večeras?

- Negdje oko pola devet.

- Svaki puta u isto vrijeme?

- Malo prije zadnje scene, vidjet ćeš.

- Ti je puštaš.

- Da. Znam da laže, ali nemam srca. Prvi put mi je rekla da je radila na predstavi, ja sam joj iz nekog razloga povjerovao.

- Čini mi se da je večeras rasprodano.

 

- Nema veze, ionako uvijek stoji. Sa strane, gore na balkonu. Par puta je ostalo slobodnih mjesta u parteru, ali kad sam joj ponudio nije htjela.

- Bolja vizura.

- Ili ne želi da je netko vidi, s pozornice.

 

Ne može se reći da nije rekla istinu. Pred kraj predstave gledam prema balkonu. Eva potiho ulazi s lijeve strane. Sjeda na stepenice i čeka zadnju scenu. Čeka kraj, ili početak, koji nikad nije dobila.

 

*

 

O čemu ne možemo govoriti, o tome trebamo šutjeti.

 

Ovim riječima filozof završava svoje najvažnije djelo. Nakon njih uslijedila je desetogodišnja šutnja. Autor je naredno desetljeće odlučio posvetiti nekim drugim, tišim stvarima, poput vrtlarstva i arhitektonskih nacrta, ne ostavljajući u tom periodu niti jednu zapisanu misao iza sebe. Dani koje provodim čitajući njegovu raspravu dani su u kojima se moji umnjaci sve odlučnije pokušavaju izboriti za svoje mjesto na gornjoj čeljusti. Bol se sa zubnog mesa širi na grlo uho, obraz, glavu, a ponekad se čini kao da me zbog zuba počelo boljeti i oko. Nedjelja je, moja je zubarica isključila mobitel i otišla na Sljeme. Ne preostaje mi drugo nego zaplakati, ali strah od boli koja bi uslijedila sprječava me. Utješna je jedino tišina koja će uslijediti. Tišina u kojoj osjećam kako rečenice napokon prolaze kroz sito. Govorim samo kada trebam, kada mogu.

 

*

 

 

 

Lipanj. Sreli smo se na jednom raskrižju u centru grada.

 

 

- Vratiti se sa sjevera u Zagreb ljeti, to je nešto poput ljubavi - govori mi i podiže pogled, umiva lice zaboravljenim bojama, omamljena gradom u kojem se ništa ne mijenja, koji nekako uspijeva stajati na mjestu čak i onda kada mu se tlo pomakne za nekoliko centimetara.

- Tako sam sretna što se ništa nije promijenilo - govori i na trenutak zaboravlja, da su sve ljetne ljubavi kratkog vijeka.  

 

 

 

 

 

 

 

 

o nama

Nagrada ''Sedmica & Kritična masa'' – uži izbor

Nakon šireg izbora slijedi uži izbor sedmog izdanja nagrade ''Sedmica & Kritična masa'' za mlade prozne autorice i autore. Pročitajte tko su finalisti.

proza

Robert Aralica: Gugutka

NAGRADA "KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Robert Aralica (Šibenik, 1997.) studij hrvatskoga i engleskoga jezika i književnosti završava 2020. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. U slobodno vrijeme bavi se pisanjem proze i produkcijom elektroničke glazbe. Svoje literarne radove objavljivao je u studentskim časopisima Humanist i The Split Mind. 2022. kriminalističkom pričom Natkrovlje od čempresa osvojio je prvo mjesto na natječaju Kristalna pepeljara. Trenutno je zaposlen u II. i V. splitskoj gimnaziji kao nastavnik hrvatskoga jezika.

proza

Iva Esterajher: Priče

NAGRADA "KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Iva Esterajher (Ljubljana, 1988.) živi i radi u Zagrebu. Diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti. Aktivno se bavi likovnom umjetnošću (crtanje, slikarstvo, grafički rad), fotografijom, kreativnim pisanjem te pisanjem filmskih i glazbenih recenzija. Kratke priče i poezija objavljene su joj u književnim časopisima i na portalima (Urbani vračevi, UBIQ, Astronaut, Strane, NEMA, Afirmator) te je sudjelovala na nekoliko književnih natječaja i manifestacija (Večernji list, Arteist, FantaSTikon, Pamela festival i dr.).

proza

Nikola Pavičić: Suncem i vremenom opržena tijela

NAGRADA "KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Nikola Pavičić (Zagreb, 2004.) živi u Svetoj Nedelji. Pohađa Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Piše, napose poeziju i lirsku prozu, te sa svojim tekstovima nastoji sudjelovati u literarnim natječajima i časopisima. U slobodno vrijeme voli proučavati književnost i povijest te učiti jezike.

proza

Luca Kozina: Na vjetru lete zmajevi

NAGRADA "KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Luca Kozina (Split, 1990.) piše prozu, poeziju i književne kritike. Dobitnica je nagrade Prozak u sklopu koje je 2021. objavljena zbirka priča Važno je imati hobi. Zbirka je ušla u uži izbor nagrade Edo Budiša. Dobitnica je nagrada za poeziju Mak Dizdar i Pisanje na Tanane izdavačke kuće Kontrast u kategoriji Priroda. Dobitnica je nagrade Ulaznica za poeziju. Od 2016. piše književne kritike za portal Booksu. Članica je splitske udruge Pisci za pisce. Zajedno s Ružicom Gašperov i Sarom Kopeczky autorica je knjige Priručnica - od ideje do priče (2023).

proza

Ana Predan: Neke su stvari neobjašnjivo plave

NAGRADA "KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Ana Predan (Pula, 1996.) odrasla je u Vodnjanu. U šestoj godini počinje svirati violinu, a u šesnaestoj pjevati jazz. Po završetku srednje škole seli u Ljubljanu gdje studira međunarodne odnose, a onda u Trst gdje upisuje jazz pjevanje pri tršćanskom konzervatoriju na kojem je diplomirala ove godine s temom radništva u glazbi Istre. U toku studiranja putuje u Estoniju gdje godinu dana provodi na Erasmus+ studentskoj razmjeni. Tada sudjeluje na mnogo vrijednih i važnih projekata, i radi s umjetnicima i prijateljima, a počinje se i odmicati od jazza, te otkriva eksperimentalnu i improviziranu glazbu, te se počinje zanimati za druge, vizualne medije, osobito film. Trenutno živi u Puli, gdje piše za Radio Rojc i predaje violinu u Glazbenoj školi Ivana Matetića-Ronjgova. Piše oduvijek i često, najčešće sebi.

o nama

Eva Simčić pobjednica je nagrade "Sedmica & Kritična masa" (6.izdanje)

Pobjednica književne nagrade "Sedmica & Kritična masa" za mlade prozaiste je Eva Simčić (1990.) Nagrađena priča ''Maksimalizam.” neobična je i dinamična priča je o tri stana, dva grada i puno predmeta. I analitično i relaksirano, s dozom humora, na književno svjež način autorica je ispričala pamtljivu priču na temu gomilanja stvari, temu u kojoj se svi možemo barem malo prepoznati, unatoč sve većoj popularnosti minimalizma. U užem izboru nagrade, osim nagrađene Simčić, bile su Ivana Butigan, Paula Ćaćić, Marija Dejanović, Ivana Grbeša, Ljiljana Logar i Lucija Švaljek.
Ovo je bio šesti nagradni natječaj koji raspisuje Kritična masa, a partner nagrade bio je cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb). Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa (5.000 kuna bruto). U žiriju nagrade bile su članice redakcije Viktorija Božina i Ilijana Marin, te vanjski članovi Branko Maleš i Damir Karakaš.

proza

Eva Simčić: Maksimalizam.

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR

Eva Simčić (Rijeka, 1990.) do sada je kraću prozu objavljivala na stranicama Gradske knjižnice Rijeka, na blogu i Facebook stranici Čovjek-Časopis, Reviji Razpotja i na stranici Air Beletrina. Trenutno živi i radi u Oslu gdje dovršava doktorat iz postjugoslavenske književnosti i kulture.

poezija

Jyrki K. Ihalainen: Izbor iz poezije

Jyrki K. Ihalainen (r. 1957.) finski je pisac, prevoditelj i izdavač. Od 1978. Ihalainen je objavio 34 zbirke poezije na finskom, engleskom i danskom. Njegova prva zbirka poezije, Flesh & Night , objavljena u Christianiji 1978. JK Ihalainen posjeduje izdavačku kuću Palladium Kirjat u sklopu koje sam izrađuje svoje knjige od početka do kraja: piše ih ili prevodi, djeluje kao njihov izdavač, tiska ih u svojoj tiskari u Siuronkoskom i vodi njihovu prodaju. Ihalainenova djela ilustrirali su poznati umjetnici, uključujući Williama S. Burroughsa , Outi Heiskanen i Maritu Liulia. Ihalainen je dobio niz uglednih nagrada u Finskoj: Nuoren Voiman Liito 1995., nagradu za umjetnost Pirkanmaa 1998., nagradu Eino Leino 2010. Od 2003. Ihalainen je umjetnički direktor Anniki Poetry Festivala koji se odvija u Tampereu. Ihalainenova najnovija zbirka pjesama je "Sytykkei", objavljena 2016 . Bavi se i izvođenjem poezije; bio je, između ostalog, gost na albumu Loppuasukas finskog rap izvođača Asa 2008., gdje izvodi tekst pjesme "Alkuasukas".

intervju

Eva Simčić: U pisanju se volim igrati perspektivom i uvoditi analitički pristup u naizgled trivijalne teme

Predstavljamo uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa''

Eva Simčić je u uži izbor ušla s pričom ''Maksimalizam.''. Standardnim setom pitanja predstavljamo jednu od sedam natjecateljica.

poezija

Maja Marchig: Izbor iz poezije

Maja Marchig (Rijeka, 1973.) živi u Zagrebu gdje radi kao računovođa. Piše poeziju i kratke priče. Polaznica je više radionica pisanja poezije i proze. Objavljivala je u brojnim časopisima u regiji kao što su Strane, Fantom slobode, Tema i Poezija. Članica literarne organizacije ZLO. Nekoliko puta je bila finalistica hrvatskih i regionalnih književnih natječaja (Natječaja za kratku priču FEKPa 2015., Međunarodnog konkursa za kratku priču “Vranac” 2015., Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019. i 2020. godine). Njena kratka priča “Terapija” osvojila je drugu nagradu na natječaju KROMOmetaFORA2020. 2022. godine objavila je zbirku pjesama Spavajte u čarapama uz potporu za poticanje književnog stvaralaštva Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u biblioteci Poezija Hrvatskog društva pisaca.

poezija

Juha Kulmala: Izbor iz poezije

Juha Kulmala (r. 1962.) finski je pjesnik koji živi u Turkuu. Njegova zbirka "Pompeijin iloiset päivät" ("Veseli dani Pompeja") dobila je nacionalnu pjesničku nagradu Dancing Bear 2014. koju dodjeljuje finska javna radiotelevizija Yle. A njegova zbirka "Emme ole dodo" ("Mi nismo Dodo") nagrađena je nacionalnom nagradom Jarkko Laine 2011. Kulmalina poezija ukorijenjena je u beatu, nadrealizmu i ekspresionizmu i često se koristi uvrnutim, lakonskim humorom. Pjesme su mu prevedene na više jezika. Nastupao je na mnogim festivalima i klubovima, npr. u Engleskoj, Njemačkoj, Rusiji, Estoniji i Turskoj, ponekad s glazbenicima ili drugim umjetnicima. Također je predsjednik festivala Tjedan poezije u Turkuu.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg