vijesti

BOOKTIGA - Festival pročitanih knjiga slavi Tošu Dabca

tportal.hr/Hina

Izložbom fotografija 'Portreti umjetnika' hrvatskog fotografa Toše Dabca, pjesničkim susretom s Arsenom Dedićem te koncertom porečkog Big Banda u Poreču je svečano otvoreno šesto izdanje 'BOOKtige', međunarodnog festivala pročitanih knjiga.Time je organizator festivala, porečka Gradska knjižnica obilježila i nacionalnu 'Noć knjiga'.

BOOKtiga kao međunarodni festival pročitanih knjiga na središnjem porečkom Trgu Marafor u starogradskoj jezgri okuplja ljude različitih profesija i različitih afiniteta, antikvarijate iz zemlje i inozemstva, književnike i pjesnike, glumce i publiku. Ove je godine u svoje središte stavio upravo izložbu Toše Dabca čiji je fokus usmjeren na portrete različitih hrvatskih umjetnika, od književnika, likovnih umjetnika do glumaca.

Kako se čulo na otvorenju, odabir portreta na ovoj izložbi zanimljiv je za upoznavanje iznimno bogatog Dabčevog opusa u kojemu je više od 200.000 negativa u zbirci Arhiva Tošo Dabac koja se i danas čuva i stručno obrađuje na istom mjestu na kojemu je ovaj bard hrvatske fotografije 1940. godine osnovao svoj fotografski atelje.

Festival su pozdravnim govorima otvorili ravnateljica porečke knjižnice Irides Zović, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, porečki gradonačelnik Edi Štifanić te kustosica izložbe Marina Benažić.

Nakon otvaranja festivala, skladatelj, pjesnik i producent Arsen Dedić je posjetiteljima predstavio antologijski presjek svojih pjesama

proza

Jana Kujundžić: Mi, one od nekada

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Jana Kujundžić (1990.) diplomirala je sociologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu i masterirala rodne studije (Gender studies,) na Central European Universityju u Budimpešti. Osim kratkih priča piše i feminističke kritike događanja u Hrvatskoj i u svijetu kao i kritike filmova i serija za portale Libela i Voxfeminae.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Sven Popović: Ljubav među žoharima (Iz rukopisa)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S prva tri ulomka romana u rukopisu Svena Popovića, započinjemo objavljivanje šireg izbora nagrade ''Sedmica&Kritična masa 2017''.
Popović (1989., Zagreb) je diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik i književnost te amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Književni prvijenac „Nebo u kaljuži“ (Meandarmedia) objavljuje 2015. Jedan je od osnivača „TKO ČITA?“, programa namjenjenog mladim autorima. Priče su mu uvrštene u „Best European Fiction 2017“ (Dalkey Archive Press). Živi i ne radi u Zagrebu.

proza

Maja Jurica: Miris biskvita

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Maja Jurica (1990., Split) studentica je hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru.

proza

Anita Vein Dević: Ulomak iz romana 'Ukradeno djetinjstvo'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Anita Vein Dević (1987., Karlovac) magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Piše poeziju, kratke priče, i nastavak romana „Ukradeno djetinjstvo“.

proza

Martin Majcenović: Medvjeđa usluga

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Martin Majcenović (1990.) diplomirao je kroatistiku i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratka proza objavljivana mu je između ostalog i u Zarezu, Autsajderskim fragmentima, Booksi... Sudjelovao je u užim izborima na natječajima za kratku priču Broda kulture (2013. i 2016.) i FEKP-a (2014.) Član je Književne grupe 90+, a piše za portal Ziher.hr.

proza

Marija Solarević: Itinerar

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Marija Solarević (1987., Zagreb) diplomirala je pedagogiju i etnologiju s kulturnom antropologijom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, osvajila je MetaFora nagradu u organizaciji Knjižnice Vladimira Nazora, u Centru za kreativno pisanje pohađa radionice i stvara kolumnu o književnosti i pop-kulturi. Trenutno piše zbirku kratkih priča "Noćne ptice".

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg