vijesti

BOOKTIGA - Festival pročitanih knjiga slavi Tošu Dabca

tportal.hr/Hina

Izložbom fotografija 'Portreti umjetnika' hrvatskog fotografa Toše Dabca, pjesničkim susretom s Arsenom Dedićem te koncertom porečkog Big Banda u Poreču je svečano otvoreno šesto izdanje 'BOOKtige', međunarodnog festivala pročitanih knjiga.Time je organizator festivala, porečka Gradska knjižnica obilježila i nacionalnu 'Noć knjiga'.

BOOKtiga kao međunarodni festival pročitanih knjiga na središnjem porečkom Trgu Marafor u starogradskoj jezgri okuplja ljude različitih profesija i različitih afiniteta, antikvarijate iz zemlje i inozemstva, književnike i pjesnike, glumce i publiku. Ove je godine u svoje središte stavio upravo izložbu Toše Dabca čiji je fokus usmjeren na portrete različitih hrvatskih umjetnika, od književnika, likovnih umjetnika do glumaca.

Kako se čulo na otvorenju, odabir portreta na ovoj izložbi zanimljiv je za upoznavanje iznimno bogatog Dabčevog opusa u kojemu je više od 200.000 negativa u zbirci Arhiva Tošo Dabac koja se i danas čuva i stručno obrađuje na istom mjestu na kojemu je ovaj bard hrvatske fotografije 1940. godine osnovao svoj fotografski atelje.

Festival su pozdravnim govorima otvorili ravnateljica porečke knjižnice Irides Zović, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, porečki gradonačelnik Edi Štifanić te kustosica izložbe Marina Benažić.

Nakon otvaranja festivala, skladatelj, pjesnik i producent Arsen Dedić je posjetiteljima predstavio antologijski presjek svojih pjesama

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

poezija

Ognjen Obradović: Oticanja

Ognjen Obradović (1992., Užice, Srbija) diplomirao je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a trenutno je na poslijediplomskom studiju Teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture na istom fakultetu. Izvedene su mu drame i radio drame: Nedelja: juče, danas, sutra (2013., BDP), Put u Lisabon (2015., Radio Beograd), Da mi je da spustim ovu suzu (2016., Radio Beograd).
Donosimo nekoliko pjesama iz zbirke poezije Oticanja (2016.), za koju je Obradović dobio nagradu Mladi Dis.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg