vijesti

Riječki sajam knjiga i festival autora vRIsak: Balkanske književne veze

Novi list, Kim Cuculić, 27. travnja 2013.

Na sajmu će se nuditi više od 10.000 naslova – popusti će biti do čak 80 posto. Poseban je naglasak stavljen na program »Književnost u regiji«Izdavačka kuća V.B.Z sa svojom podružnicom u Rijeci najavljuje šesti Riječki sajam knjiga i festival autora, pod novim nazivom – »vRIsak«. Manifestacija će biti održana od 3. do 14. svibnja, a ove godine u žarištu su »Balkanske (književne) veze«.

Mjesto događanja su V.B.Z.-ove knjižare i Filodrammatica, koji će biti otvoreni svaki dan od 9 do 21 sat. Na sajmu će se nuditi više od 10.000 naslova, popusti će biti do čak 80 posto, a popusti na najnovija izdanja 20 posto. Svečano otvorenje najavljeno je za petak, 3. svibnja, u 18 sati u dvorani Filodrammatice.

A zašto »vRIsak«? Voditelj festivala Zoran Simić objašnjava:

– Živimo u vremenu i svijetu kada možemo samo vrištati, da bi nas netko čuo! Vrisak je znak, program, pokret...Vrisak je kulturna pobuna, kao svojedobno »Vrisak« Edvarda Muncha – kaže Simić.

Programski odbor 6. Riječkog sajma knjiga i festivala autora čine Nikola Petković, Zoran Žmirić, Rade Šerbedžija, Damir Martinović Mrle, Tea Tulić, Vlado Simčić Vava, Drago Glamuzina, Marko

Pogačar i Zoran Simić. Na ovogodišnjem »vRIsku« bit će predstavljeni najaktualniji hrvatski autori – Predrag Matvejević, Slavenka Drakulić, Viktor Žmegač, Julijana Matanović, Boris Dežulović, Jurica Pavičić, Mani Gotovac, Ivana Simić Bodrožić, Edo Popović, Marko Pogačar, Robert Perišić, Mirjana Krizmanić, Bruno Šimleša, Ratko Mavar...

Poseban je naglasak stavljen na program »Književnost u regiji/Balkanske (književne) veze«. Nizom razgovora, predstavljanja, čitanja, kroz ovaj program pokušat će se ponuditi odgovori na pitanje u kojoj su mjeri, nakon što su bile potpuno pokidane, danas osnažile veze među izdavačima i piscima u regiji, te kakve im sve prilike to povezivanje pruža.

U ovom programu nastupit će neki od najznačajnijih autora iz svojih zemalja: Florin Lazarescu (Rumunjska), Ildiko Lovas (Mađarska), Zvonko Karanović i Teofil Pančić (Srbija), Faruk Šehić (Bosna i Hercegovina), Jurij Hudolin (Slovenija).

Na festivalu će publici premijerno biti predstavljene nove knjige »Istočni epistolar« Predraga Matvejevića, »Za što sam se spremna potući« Ivane Simić Bodrožić, »Aleja Viktora Bubnja« Teofila Pančića, »Romantika je roba iz uvoza« Darija Grgića, »Brod u dvorištu« Jurice Pavičića, »Crna pokrajina« Marka Pogačara, »U Velebitu« Ede Popovića...

Rade Šerbedžija, Damir Martinović Mrle i Nikola Petković pripremaju posebno književno osvježenje, večernjim programima u baru Pepe Rosso. Za dječji program, autorskim radionicama, pobrinuli su se Andrea Petrlik Huseinović, Saša Jantolek i Kašmir Huseinović.

Također, i ove godine organizatori Riječkog sajma knjiga i festivala autora potrudili su se nastaviti s poticanjem riječkih autora, posvećujući značajan programski prostor sve živahnijoj riječkoj književnoj sceni.

Vizualni identitet sajma i slogan djelo su jednog od najuspješnijih hrvatskih dizajnerskih studija DESIGNSYSTEM iz Zagreba i mnogostruko nagrađivanog dizajnera i komunikologa Borisa Maleševića. Produkciju radio i tv spotova relaizirali su riječki glazbenik i autor Vlado Simčić Vava i Surogat tim Rijeka.

proza

Jana Kujundžić: Mi, one od nekada

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Jana Kujundžić (1990.) diplomirala je sociologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu i masterirala rodne studije (Gender studies,) na Central European Universityju u Budimpešti. Osim kratkih priča piše i feminističke kritike događanja u Hrvatskoj i u svijetu kao i kritike filmova i serija za portale Libela i Voxfeminae.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Sven Popović: Ljubav među žoharima (Iz rukopisa)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S prva tri ulomka romana u rukopisu Svena Popovića, započinjemo objavljivanje šireg izbora nagrade ''Sedmica&Kritična masa 2017''.
Popović (1989., Zagreb) je diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik i književnost te amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Književni prvijenac „Nebo u kaljuži“ (Meandarmedia) objavljuje 2015. Jedan je od osnivača „TKO ČITA?“, programa namjenjenog mladim autorima. Priče su mu uvrštene u „Best European Fiction 2017“ (Dalkey Archive Press). Živi i ne radi u Zagrebu.

proza

Maja Jurica: Miris biskvita

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Maja Jurica (1990., Split) studentica je hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru.

proza

Anita Vein Dević: Ulomak iz romana 'Ukradeno djetinjstvo'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Anita Vein Dević (1987., Karlovac) magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Piše poeziju, kratke priče, i nastavak romana „Ukradeno djetinjstvo“.

proza

Martin Majcenović: Medvjeđa usluga

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Martin Majcenović (1990.) diplomirao je kroatistiku i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratka proza objavljivana mu je između ostalog i u Zarezu, Autsajderskim fragmentima, Booksi... Sudjelovao je u užim izborima na natječajima za kratku priču Broda kulture (2013. i 2016.) i FEKP-a (2014.) Član je Književne grupe 90+, a piše za portal Ziher.hr.

proza

Marija Solarević: Itinerar

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Marija Solarević (1987., Zagreb) diplomirala je pedagogiju i etnologiju s kulturnom antropologijom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, osvajila je MetaFora nagradu u organizaciji Knjižnice Vladimira Nazora, u Centru za kreativno pisanje pohađa radionice i stvara kolumnu o književnosti i pop-kulturi. Trenutno piše zbirku kratkih priča "Noćne ptice".

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg