vijesti

Riječki sajam knjiga i festival autora vRIsak: Balkanske književne veze

Novi list, Kim Cuculić, 27. travnja 2013.

Na sajmu će se nuditi više od 10.000 naslova – popusti će biti do čak 80 posto. Poseban je naglasak stavljen na program »Književnost u regiji«Izdavačka kuća V.B.Z sa svojom podružnicom u Rijeci najavljuje šesti Riječki sajam knjiga i festival autora, pod novim nazivom – »vRIsak«. Manifestacija će biti održana od 3. do 14. svibnja, a ove godine u žarištu su »Balkanske (književne) veze«.

Mjesto događanja su V.B.Z.-ove knjižare i Filodrammatica, koji će biti otvoreni svaki dan od 9 do 21 sat. Na sajmu će se nuditi više od 10.000 naslova, popusti će biti do čak 80 posto, a popusti na najnovija izdanja 20 posto. Svečano otvorenje najavljeno je za petak, 3. svibnja, u 18 sati u dvorani Filodrammatice.

A zašto »vRIsak«? Voditelj festivala Zoran Simić objašnjava:

– Živimo u vremenu i svijetu kada možemo samo vrištati, da bi nas netko čuo! Vrisak je znak, program, pokret...Vrisak je kulturna pobuna, kao svojedobno »Vrisak« Edvarda Muncha – kaže Simić.

Programski odbor 6. Riječkog sajma knjiga i festivala autora čine Nikola Petković, Zoran Žmirić, Rade Šerbedžija, Damir Martinović Mrle, Tea Tulić, Vlado Simčić Vava, Drago Glamuzina, Marko

Pogačar i Zoran Simić. Na ovogodišnjem »vRIsku« bit će predstavljeni najaktualniji hrvatski autori – Predrag Matvejević, Slavenka Drakulić, Viktor Žmegač, Julijana Matanović, Boris Dežulović, Jurica Pavičić, Mani Gotovac, Ivana Simić Bodrožić, Edo Popović, Marko Pogačar, Robert Perišić, Mirjana Krizmanić, Bruno Šimleša, Ratko Mavar...

Poseban je naglasak stavljen na program »Književnost u regiji/Balkanske (književne) veze«. Nizom razgovora, predstavljanja, čitanja, kroz ovaj program pokušat će se ponuditi odgovori na pitanje u kojoj su mjeri, nakon što su bile potpuno pokidane, danas osnažile veze među izdavačima i piscima u regiji, te kakve im sve prilike to povezivanje pruža.

U ovom programu nastupit će neki od najznačajnijih autora iz svojih zemalja: Florin Lazarescu (Rumunjska), Ildiko Lovas (Mađarska), Zvonko Karanović i Teofil Pančić (Srbija), Faruk Šehić (Bosna i Hercegovina), Jurij Hudolin (Slovenija).

Na festivalu će publici premijerno biti predstavljene nove knjige »Istočni epistolar« Predraga Matvejevića, »Za što sam se spremna potući« Ivane Simić Bodrožić, »Aleja Viktora Bubnja« Teofila Pančića, »Romantika je roba iz uvoza« Darija Grgića, »Brod u dvorištu« Jurice Pavičića, »Crna pokrajina« Marka Pogačara, »U Velebitu« Ede Popovića...

Rade Šerbedžija, Damir Martinović Mrle i Nikola Petković pripremaju posebno književno osvježenje, večernjim programima u baru Pepe Rosso. Za dječji program, autorskim radionicama, pobrinuli su se Andrea Petrlik Huseinović, Saša Jantolek i Kašmir Huseinović.

Također, i ove godine organizatori Riječkog sajma knjiga i festivala autora potrudili su se nastaviti s poticanjem riječkih autora, posvećujući značajan programski prostor sve živahnijoj riječkoj književnoj sceni.

Vizualni identitet sajma i slogan djelo su jednog od najuspješnijih hrvatskih dizajnerskih studija DESIGNSYSTEM iz Zagreba i mnogostruko nagrađivanog dizajnera i komunikologa Borisa Maleševića. Produkciju radio i tv spotova relaizirali su riječki glazbenik i autor Vlado Simčić Vava i Surogat tim Rijeka.

proza

Marko Gregur: Dan za izlazak

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Marko Gregur (Koprivnica, 1982.) piše poeziju i prozu, koju je objavljivao u mnogim domaćim časopisima i novinama, kao i u inozemnim časopisima.Dobitnik je nagrade Ulaznica i Prozak za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina starosti iz Republike Hrvatske. Objavio je zbirku poezije Lirska grafomanija (Naklada Ceres, 2011.), zbirke priča Peglica u prosincu (DHK, 2012.) i Divan dan za Drinkopoly (Algoritam, 2014.) te roman Kak je zgorel presvetli Trombetassicz (Hena com, 2017.) Uvršten je u antologiju mladih hrvatskih prozaika Bez vrata, bez kucanja (Sandorf, 2012.).

proza

Anita Vein Dević: Ulomak iz romana 'Ukradeno djetinjstvo'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Anita Vein Dević (1987., Karlovac) magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Piše poeziju, kratke priče, i nastavak romana „Ukradeno djetinjstvo“.

proza

Josip Razum: Dvije priče

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Josip Razum (1991., Zagreb) apsolvent je psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je u "Fantomu slobode", osvojio nagradu na KSET-ovom natječaju za kratku priču, član je i suosnivač Književne grupe 90+.


proza

Marta Glowatzky Novosel: Dvije priče

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

U širi izbor ušla je i Marta Glowatzky Novosel (Čakovec, 1983.), profesorica flaute, prevoditelj i sudski tumač za njemački jezik.
Glowatzky je uz glazbenu akademiju u Münchenu završila i poslijediplomski interdisciplinarni studij konferencijskog prevođenja u sklopu Sveučilišta grada Zagreba. Objavljivala je u nekoliko zbornika i portala.

proza

Zoran Hercigonja: Kolotečina: Testiranje stvarnosti

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Zoran Hercigonja (1990.) rođen je u Varaždinu gdje je diplomirao na Fakultetu organizacije i informatike. Radi kao profesor i objavljuje na portalu Poezija Online. Bavi se i likovnom umjetnošću.

proza

Stephanie Stelko: Ružica putuje u Maroko

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Stephanie Stelko (1992., Rijeka) svježe je ime na sceni s obzirom da se pisanju vratila nakon što je prije dvije godine diplomirala medicinsku antropologiju i sociologiju u Amsterdamu. Teme koje obrađuje u antropološko-sociološkom i novinarskom radu tiču se marginaliziranih skupina, nejednakosti, feminizma, seksualnosti, tijela i zdravlja.

proza

Martin Majcenović: Medvjeđa usluga

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Martin Majcenović (1990.) diplomirao je kroatistiku i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratka proza objavljivana mu je između ostalog i u Zarezu, Autsajderskim fragmentima, Booksi... Sudjelovao je u užim izborima na natječajima za kratku priču Broda kulture (2013. i 2016.) i FEKP-a (2014.) Član je Književne grupe 90+, a piše za portal Ziher.hr.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Dunja Matić: Večera

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Dunja Matić (1988., Rijeka) je magistra kulturologije, urednica, recenzentica i književna kritičarka. Prozu, poeziju i osvrte objavljuje na stranicama Gradske knjižnice Rijeka i Književnosti uživo, dio čijeg je uredništva od 2013. godine. Roman „Troslojne posteljine“ izlazi u izdanju Studia TiM ove godine, a u pripremi je zbirka kratkih priča „Kozmofilije“.

proza

Sara Kopeczky: Atomi različitih zvijezda

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Sara Kopeczky (1992., Zagreb) diplomirala je anglistiku i talijanistiku, prozu i poeziju objavljivala je u časopisima, zbornicima i na portalima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Pobijedila je na natječaju knjižnice Daruvar za najljepše ljubavno pismo. Članica je Novog Književnog Vala, književne skupine nastale iz škole kreativnog pisanja pod vodstvom Irene Delonge Nešić. Urednica je Split Minda, časopisa za književnost i kulturu studenata Filozofskog fakulteta u Splitu.

proza

Alen Brlek: Mjehur

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Alen Brlek (1988., Zagreb) dobitnik je nagrade Na vrh jezika 2013. godine za zbirku poezije Metakmorfoze. Objavljivan je između ostalog i u e-časopisu Književnost uživo, Zarezu, Fantomu slobode, zborniku Tko čita?, internet portalu Strane. Sudionik je nekoliko regionalnih i međunarodnih književnih festivala, a priprema i drugu zbirku poezije 'Pratišina'.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg