vijesti

Riječki sajam knjiga i festival autora vRIsak: Balkanske književne veze

Novi list, Kim Cuculić, 27. travnja 2013.

Na sajmu će se nuditi više od 10.000 naslova – popusti će biti do čak 80 posto. Poseban je naglasak stavljen na program »Književnost u regiji«Izdavačka kuća V.B.Z sa svojom podružnicom u Rijeci najavljuje šesti Riječki sajam knjiga i festival autora, pod novim nazivom – »vRIsak«. Manifestacija će biti održana od 3. do 14. svibnja, a ove godine u žarištu su »Balkanske (književne) veze«.

Mjesto događanja su V.B.Z.-ove knjižare i Filodrammatica, koji će biti otvoreni svaki dan od 9 do 21 sat. Na sajmu će se nuditi više od 10.000 naslova, popusti će biti do čak 80 posto, a popusti na najnovija izdanja 20 posto. Svečano otvorenje najavljeno je za petak, 3. svibnja, u 18 sati u dvorani Filodrammatice.

A zašto »vRIsak«? Voditelj festivala Zoran Simić objašnjava:

– Živimo u vremenu i svijetu kada možemo samo vrištati, da bi nas netko čuo! Vrisak je znak, program, pokret...Vrisak je kulturna pobuna, kao svojedobno »Vrisak« Edvarda Muncha – kaže Simić.

Programski odbor 6. Riječkog sajma knjiga i festivala autora čine Nikola Petković, Zoran Žmirić, Rade Šerbedžija, Damir Martinović Mrle, Tea Tulić, Vlado Simčić Vava, Drago Glamuzina, Marko

Pogačar i Zoran Simić. Na ovogodišnjem »vRIsku« bit će predstavljeni najaktualniji hrvatski autori – Predrag Matvejević, Slavenka Drakulić, Viktor Žmegač, Julijana Matanović, Boris Dežulović, Jurica Pavičić, Mani Gotovac, Ivana Simić Bodrožić, Edo Popović, Marko Pogačar, Robert Perišić, Mirjana Krizmanić, Bruno Šimleša, Ratko Mavar...

Poseban je naglasak stavljen na program »Književnost u regiji/Balkanske (književne) veze«. Nizom razgovora, predstavljanja, čitanja, kroz ovaj program pokušat će se ponuditi odgovori na pitanje u kojoj su mjeri, nakon što su bile potpuno pokidane, danas osnažile veze među izdavačima i piscima u regiji, te kakve im sve prilike to povezivanje pruža.

U ovom programu nastupit će neki od najznačajnijih autora iz svojih zemalja: Florin Lazarescu (Rumunjska), Ildiko Lovas (Mađarska), Zvonko Karanović i Teofil Pančić (Srbija), Faruk Šehić (Bosna i Hercegovina), Jurij Hudolin (Slovenija).

Na festivalu će publici premijerno biti predstavljene nove knjige »Istočni epistolar« Predraga Matvejevića, »Za što sam se spremna potući« Ivane Simić Bodrožić, »Aleja Viktora Bubnja« Teofila Pančića, »Romantika je roba iz uvoza« Darija Grgića, »Brod u dvorištu« Jurice Pavičića, »Crna pokrajina« Marka Pogačara, »U Velebitu« Ede Popovića...

Rade Šerbedžija, Damir Martinović Mrle i Nikola Petković pripremaju posebno književno osvježenje, večernjim programima u baru Pepe Rosso. Za dječji program, autorskim radionicama, pobrinuli su se Andrea Petrlik Huseinović, Saša Jantolek i Kašmir Huseinović.

Također, i ove godine organizatori Riječkog sajma knjiga i festivala autora potrudili su se nastaviti s poticanjem riječkih autora, posvećujući značajan programski prostor sve živahnijoj riječkoj književnoj sceni.

Vizualni identitet sajma i slogan djelo su jednog od najuspješnijih hrvatskih dizajnerskih studija DESIGNSYSTEM iz Zagreba i mnogostruko nagrađivanog dizajnera i komunikologa Borisa Maleševića. Produkciju radio i tv spotova relaizirali su riječki glazbenik i autor Vlado Simčić Vava i Surogat tim Rijeka.

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

poezija

Ognjen Obradović: Oticanja

Ognjen Obradović (1992., Užice, Srbija) diplomirao je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a trenutno je na poslijediplomskom studiju Teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture na istom fakultetu. Izvedene su mu drame i radio drame: Nedelja: juče, danas, sutra (2013., BDP), Put u Lisabon (2015., Radio Beograd), Da mi je da spustim ovu suzu (2016., Radio Beograd).
Donosimo nekoliko pjesama iz zbirke poezije Oticanja (2016.), za koju je Obradović dobio nagradu Mladi Dis.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg