vijesti

Okrugli stol: dramski klasici funkcioniraju u svakom vremenu

Hina, 25.04.2013.

Hrvatski teatrolozi složili su se da klasici hrvatske dramske baštine funkcioniraju u svakom vremenu, ali su istaknuli i potrebu njihova prilagođavanja publici 21. stoljeća.Odnosom prema domaćoj dramskoj baštini bavio se okrugli stol pod nazivom "Što je nama baština i što smo mi njoj - Krleža i Marinković za publike 21. stoljeća", a koji se održavao u sklopu "Marulićevih dana".

Ravnatelj Drame splitskog HNK-a Jasen Boko rekao je da dramsku baštinu ne treba smatrati spomeničkom literaturom već nečim što može biti vrlo živo u kazalištu.

Po njemu, klasici su klasici zato što funkcioniraju u svakom vremenu. "Kako ovaj put imamo klasike na Marulićevim danima, a to su Miroslav Krleža i Ranko Marinković, a večeras imamo i predstavu Glembajevi, tako smo se odlučili na okrugli stol na kojem sudjeluju stručnjaci iz različitih vrsta kazališnih zanimanja", rekao je.

Bivša intendantica splitskog HNK, kritičarka, dramaturginja i teatrologinja Mani Gotovac smatra da ako želimo dokazati, pokazati te pokrenuti pisce koji su unutar hrvatske dramske književnosti klasici, a to su prije svega Krleža i Marinković, ne treba ih igrati onako kako su ih već svi igrali niti se ponavljati. "Ne trebamo slaviti predstave iz 19. stoljeća, jer sada živimo u 21. stoljeću", rekla je.

Ustvrdila je kako "moramo čitati ta djela sve dotle dok ih ne stavimo u današnje vrijeme, u 21. stoljeće u Hrvatskoj" te da "moramo promisliti što bi oni sada napisali, kako bi složili tu svoju priču iz današnjeg pogleda na svijet".

"Time ih ne izdajemo nego ih činimo našim suvremenicima i prijateljima, kritičarima nas samih. Doći do toga da oni budu naši kritičari, to je naš cilj", rekla je Gotovac.

Kazališni redatelj Ivica Buljan je krenuo od pretpostavke filozofa Slavoja Žižeka o tome da je danas klasična umjetnost subverzivnija od avangardne. "Nakon što se u postmoderno doba eksperimentiralo, te se obavile dekonstrukcije tekstova velikih mitova, čini mi se da se u današnje vrijeme snažne nesigurnosti u svijetu ekonomske, duhovne i filozofske krize potrebno vratiti izvorima tih kriza. I Krleža u Glembajevima fantastično to dijagnosticira krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća. On već tada govori o Europi koja je iščezla", smatra Buljan.

Okrugli stol je moderirao izbornik 23. Marulićevih dana Darko Lukić, a na njemu su, uz spomenute, sudjelovali teatrolozi, dramatičari, dramaturzi i redatelji Viktorija Tomić-Franić, Željka Udovičić, Hazim Begagić, Nenni Delmestre, Ivan Plazibat, Goran Golovko, Tomislav Zajec, Ivor Martinić i Kristina Gavran.

proza

Marko Gregur: Dan za izlazak

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Marko Gregur (Koprivnica, 1982.) piše poeziju i prozu, koju je objavljivao u mnogim domaćim časopisima i novinama, kao i u inozemnim časopisima.Dobitnik je nagrade Ulaznica i Prozak za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina starosti iz Republike Hrvatske. Objavio je zbirku poezije Lirska grafomanija (Naklada Ceres, 2011.), zbirke priča Peglica u prosincu (DHK, 2012.) i Divan dan za Drinkopoly (Algoritam, 2014.) te roman Kak je zgorel presvetli Trombetassicz (Hena com, 2017.) Uvršten je u antologiju mladih hrvatskih prozaika Bez vrata, bez kucanja (Sandorf, 2012.).

proza

Anita Vein Dević: Ulomak iz romana 'Ukradeno djetinjstvo'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Anita Vein Dević (1987., Karlovac) magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Piše poeziju, kratke priče, i nastavak romana „Ukradeno djetinjstvo“.

proza

Josip Razum: Dvije priče

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Josip Razum (1991., Zagreb) apsolvent je psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je u "Fantomu slobode", osvojio nagradu na KSET-ovom natječaju za kratku priču, član je i suosnivač Književne grupe 90+.


proza

Marta Glowatzky Novosel: Dvije priče

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

U širi izbor ušla je i Marta Glowatzky Novosel (Čakovec, 1983.), profesorica flaute, prevoditelj i sudski tumač za njemački jezik.
Glowatzky je uz glazbenu akademiju u Münchenu završila i poslijediplomski interdisciplinarni studij konferencijskog prevođenja u sklopu Sveučilišta grada Zagreba. Objavljivala je u nekoliko zbornika i portala.

proza

Zoran Hercigonja: Kolotečina: Testiranje stvarnosti

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Zoran Hercigonja (1990.) rođen je u Varaždinu gdje je diplomirao na Fakultetu organizacije i informatike. Radi kao profesor i objavljuje na portalu Poezija Online. Bavi se i likovnom umjetnošću.

proza

Stephanie Stelko: Ružica putuje u Maroko

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Stephanie Stelko (1992., Rijeka) svježe je ime na sceni s obzirom da se pisanju vratila nakon što je prije dvije godine diplomirala medicinsku antropologiju i sociologiju u Amsterdamu. Teme koje obrađuje u antropološko-sociološkom i novinarskom radu tiču se marginaliziranih skupina, nejednakosti, feminizma, seksualnosti, tijela i zdravlja.

proza

Martin Majcenović: Medvjeđa usluga

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Martin Majcenović (1990.) diplomirao je kroatistiku i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratka proza objavljivana mu je između ostalog i u Zarezu, Autsajderskim fragmentima, Booksi... Sudjelovao je u užim izborima na natječajima za kratku priču Broda kulture (2013. i 2016.) i FEKP-a (2014.) Član je Književne grupe 90+, a piše za portal Ziher.hr.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Dunja Matić: Večera

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Dunja Matić (1988., Rijeka) je magistra kulturologije, urednica, recenzentica i književna kritičarka. Prozu, poeziju i osvrte objavljuje na stranicama Gradske knjižnice Rijeka i Književnosti uživo, dio čijeg je uredništva od 2013. godine. Roman „Troslojne posteljine“ izlazi u izdanju Studia TiM ove godine, a u pripremi je zbirka kratkih priča „Kozmofilije“.

proza

Sara Kopeczky: Atomi različitih zvijezda

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Sara Kopeczky (1992., Zagreb) diplomirala je anglistiku i talijanistiku, prozu i poeziju objavljivala je u časopisima, zbornicima i na portalima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Pobijedila je na natječaju knjižnice Daruvar za najljepše ljubavno pismo. Članica je Novog Književnog Vala, književne skupine nastale iz škole kreativnog pisanja pod vodstvom Irene Delonge Nešić. Urednica je Split Minda, časopisa za književnost i kulturu studenata Filozofskog fakulteta u Splitu.

proza

Alen Brlek: Mjehur

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Alen Brlek (1988., Zagreb) dobitnik je nagrade Na vrh jezika 2013. godine za zbirku poezije Metakmorfoze. Objavljivan je između ostalog i u e-časopisu Književnost uživo, Zarezu, Fantomu slobode, zborniku Tko čita?, internet portalu Strane. Sudionik je nekoliko regionalnih i međunarodnih književnih festivala, a priprema i drugu zbirku poezije 'Pratišina'.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg