vijesti

Okrugli stol: dramski klasici funkcioniraju u svakom vremenu

Hina, 25.04.2013.

Hrvatski teatrolozi složili su se da klasici hrvatske dramske baštine funkcioniraju u svakom vremenu, ali su istaknuli i potrebu njihova prilagođavanja publici 21. stoljeća.Odnosom prema domaćoj dramskoj baštini bavio se okrugli stol pod nazivom "Što je nama baština i što smo mi njoj - Krleža i Marinković za publike 21. stoljeća", a koji se održavao u sklopu "Marulićevih dana".

Ravnatelj Drame splitskog HNK-a Jasen Boko rekao je da dramsku baštinu ne treba smatrati spomeničkom literaturom već nečim što može biti vrlo živo u kazalištu.

Po njemu, klasici su klasici zato što funkcioniraju u svakom vremenu. "Kako ovaj put imamo klasike na Marulićevim danima, a to su Miroslav Krleža i Ranko Marinković, a večeras imamo i predstavu Glembajevi, tako smo se odlučili na okrugli stol na kojem sudjeluju stručnjaci iz različitih vrsta kazališnih zanimanja", rekao je.

Bivša intendantica splitskog HNK, kritičarka, dramaturginja i teatrologinja Mani Gotovac smatra da ako želimo dokazati, pokazati te pokrenuti pisce koji su unutar hrvatske dramske književnosti klasici, a to su prije svega Krleža i Marinković, ne treba ih igrati onako kako su ih već svi igrali niti se ponavljati. "Ne trebamo slaviti predstave iz 19. stoljeća, jer sada živimo u 21. stoljeću", rekla je.

Ustvrdila je kako "moramo čitati ta djela sve dotle dok ih ne stavimo u današnje vrijeme, u 21. stoljeće u Hrvatskoj" te da "moramo promisliti što bi oni sada napisali, kako bi složili tu svoju priču iz današnjeg pogleda na svijet".

"Time ih ne izdajemo nego ih činimo našim suvremenicima i prijateljima, kritičarima nas samih. Doći do toga da oni budu naši kritičari, to je naš cilj", rekla je Gotovac.

Kazališni redatelj Ivica Buljan je krenuo od pretpostavke filozofa Slavoja Žižeka o tome da je danas klasična umjetnost subverzivnija od avangardne. "Nakon što se u postmoderno doba eksperimentiralo, te se obavile dekonstrukcije tekstova velikih mitova, čini mi se da se u današnje vrijeme snažne nesigurnosti u svijetu ekonomske, duhovne i filozofske krize potrebno vratiti izvorima tih kriza. I Krleža u Glembajevima fantastično to dijagnosticira krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća. On već tada govori o Europi koja je iščezla", smatra Buljan.

Okrugli stol je moderirao izbornik 23. Marulićevih dana Darko Lukić, a na njemu su, uz spomenute, sudjelovali teatrolozi, dramatičari, dramaturzi i redatelji Viktorija Tomić-Franić, Željka Udovičić, Hazim Begagić, Nenni Delmestre, Ivan Plazibat, Goran Golovko, Tomislav Zajec, Ivor Martinić i Kristina Gavran.

proza

Rachel Kushner: Bacači plamena

Pročitajte "motoristički" ulomak iz romana "Bacači plamena" Rachel Kushner, već pomalo kultne američke spisateljice, smješten u 1977. godinu. Radnja romana klizi od američke provincije, preko artističkih i intelektualnih krugova New Yorka do Europe prateći put junakinje Reno. „Ovo je jedno od najuzbudljivijih književnih iskustava koje sam imao u posljednjem desetljeću... DeLillo odjekuje ovdje, kao i Doctorow, kao i Carey”, napisao je o romanu Colum McCann.
Rachel Kushner rođena je 1968. u saveznoj državi Oregon, a odrasla je u San Franciscu. Njezini su romani prevedeni na 15 jezika. Živi u Los Angelesu.
Roman "Bacači plamena" objavio je Profil u prijevodu Luize Bouharaoue.
Pročitajte dio pa vidite dalje (a ide dosta dalje).

poezija

Ana Škvorc: Strahujete li da se neću uklopiti?

Ana Škvorc (1991., Čakovec) prethodno je poeziju objavljivala u Temi i Poeziji. Studentica je hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

poezija

Lara Mitraković: Lov na ptice pjevice

Lara Mitraković (Split, 1992.) studira kroatistiku i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, poezija joj je objavljena u više časopisa, zbornika i portala, a 2016. pobijedila je na natječaju za književnu nagradu Grada Karlovca "Zdravko Pucak" rukopisom "Brojanje pogrešaka". Članica je književne grupe 90+.

proza

Viktorija Božina: Ulomak iz romana 'Turbofolk'

Viktorija Božina rođena je 1990. u Zadru gdje pohađa diplomski studij hrvatskoga jezika i književnosti. Tri godine boravila je u Americi gdje je završila studij informatike. Roman iz kojeg donosimo ulomak uskoro će ugledati svjetlo dana u izdanju Sandorfa.

poezija

Maša Seničić: Nametljive oaze

Maša Seničić (1990., Beograd) je scenaristkinja, pjesnikinja i esejistkinja. Završila je master studije Teorije dramskih umjetnosti i medija, a trenutno pohađa doktorske znanstvene studije na istom. Surađivala je na različitim domaćim i međunarodnim projektima, kao autor i suradnik na filmu, a zatim u kazalištu, na radiju i brojnim festivalima. Jedan je od izbornika programa Hrabri Balkan u okviru Festivala autorskog filma, kao i jedna od osnivača i koordinatorica edukativnih programa Filmkulture. 2015. objavljena joj je zbirka poezije “Okean” (Mladi Dis). Radi kao urednica i razvija nekoliko autorskih projekata koji uporište nalaze u teoriji kulture, studijama sjećanja i promišljanju različitih aspekata internet umjetnosti.

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - POBJEDNIČKA PRIČA

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

poezija

Ana Miković: Pjesme

Ana Miković rođena je 1987. u Beogradu gdje je diplomirala na katedri za srpsku književnost s južnoslavenskim književnostima. Dio je glazbeno-poetske trupe Nebograd.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg