vijesti

Završena ovogodišnja BOOKtiga

Glas Istre, 28.04.2013


Zoran Ferić bio je posljednji gost književnik festivala pročitanih knjiga Booktiga, a govorilo se o njegovoj najnovijoj knjizi "Apsurd je zarazna bolest".U deset godina, koliko je Zoran Ferić pisao kolumne za tjednik Nacional, nastale su stotine i stotine kartica o aktualnim političkim i društvenim događanjima. Pripremajući taj golemi materijal za objavu, urednik u VBZ-a Drago Glamuzina i autor dogovorili su se da u najnovijoj Ferićevoj knjizi "Apsurd je zarazna bolest" budu objavljeni uglavnom oni književni, esejistički tekstovi, da se izljušte sva dnevna događanja, te da se nađe centralna tema oko koje će se sve vrtjeti, a kao takav se iskristalizirao problem identiteta.

O nastajanju ove knjige, ali i mnogim trenucima stvaranja Ferićeva bogatog književnog opusa, imala je prilike doznati publika sinoć okupljena u porečkoj Gradskoj knjižnici. Ferić je bio posljednji gost književnik festivala pročitanih knjiga Booktiga koja se proteklog tjedna odvijala u knjižnici i na Trgu Marafor. Popularni književnik, profesor hrvatskog i književnosti i dobitnik nagrada "Ksaver Šandor Gjelski", Kiklop i nagrade Jutarnjeg za najbolje prozno djelo, Ferić je uvijek rado viđeni gost književnih večeri.

Glamuzina je govoreći o njegovoj novoj knjizi rekao da je autor zahvaljujući smislu za nesvakidašnje detalje opisao stvarne događaje u kojima ima više bizarnosti negoli u njegovoj fikciji. Bilo je tu govora i o Ferićevoj dosljednosti da ne štedi ni sebe te da svoje osobne traume izloži u svojim tekstovima, a jedan je takav i tekst u kojemu govori o uputama koje mu je majka ostavila nakon smrti i koje je obradio u romanu "Kalendar Maja". Tu je Glamuzina ispričao i anegdotu da kao urednik nije nikako bio zadovoljen nazivom romana, ali se Ferić uvijek buno i nije htio od njega odustati. Kad je međutim izašao njemački prijevod knjige za koji je naslov promijenjen, Ferić se nije bunio.

- Razlog je jednostavan, oni plaćaju u eurima, u šali je rekao Ferić kojemu od lani VBZ objavljuje sabrana djela. Bilo je još govora i o njegovoj knjizi "Anđeo u ofsajdu" koja je proslavila Ferića, o pisanju kratkih priča i romana te o razlikama u pisanju knjiga i kolumni.

proza

Jana Kujundžić: Mi, one od nekada

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Jana Kujundžić (1990.) diplomirala je sociologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu i masterirala rodne studije (Gender studies,) na Central European Universityju u Budimpešti. Osim kratkih priča piše i feminističke kritike događanja u Hrvatskoj i u svijetu kao i kritike filmova i serija za portale Libela i Voxfeminae.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Sven Popović: Ljubav među žoharima (Iz rukopisa)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S prva tri ulomka romana u rukopisu Svena Popovića, započinjemo objavljivanje šireg izbora nagrade ''Sedmica&Kritična masa 2017''.
Popović (1989., Zagreb) je diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik i književnost te amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Književni prvijenac „Nebo u kaljuži“ (Meandarmedia) objavljuje 2015. Jedan je od osnivača „TKO ČITA?“, programa namjenjenog mladim autorima. Priče su mu uvrštene u „Best European Fiction 2017“ (Dalkey Archive Press). Živi i ne radi u Zagrebu.

proza

Maja Jurica: Miris biskvita

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Maja Jurica (1990., Split) studentica je hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru.

proza

Anita Vein Dević: Ulomak iz romana 'Ukradeno djetinjstvo'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Anita Vein Dević (1987., Karlovac) magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Piše poeziju, kratke priče, i nastavak romana „Ukradeno djetinjstvo“.

proza

Martin Majcenović: Medvjeđa usluga

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Martin Majcenović (1990.) diplomirao je kroatistiku i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratka proza objavljivana mu je između ostalog i u Zarezu, Autsajderskim fragmentima, Booksi... Sudjelovao je u užim izborima na natječajima za kratku priču Broda kulture (2013. i 2016.) i FEKP-a (2014.) Član je Književne grupe 90+, a piše za portal Ziher.hr.

proza

Marija Solarević: Itinerar

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Marija Solarević (1987., Zagreb) diplomirala je pedagogiju i etnologiju s kulturnom antropologijom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, osvajila je MetaFora nagradu u organizaciji Knjižnice Vladimira Nazora, u Centru za kreativno pisanje pohađa radionice i stvara kolumnu o književnosti i pop-kulturi. Trenutno piše zbirku kratkih priča "Noćne ptice".

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg