vijesti

Završena ovogodišnja BOOKtiga

Glas Istre, 28.04.2013


Zoran Ferić bio je posljednji gost književnik festivala pročitanih knjiga Booktiga, a govorilo se o njegovoj najnovijoj knjizi "Apsurd je zarazna bolest".U deset godina, koliko je Zoran Ferić pisao kolumne za tjednik Nacional, nastale su stotine i stotine kartica o aktualnim političkim i društvenim događanjima. Pripremajući taj golemi materijal za objavu, urednik u VBZ-a Drago Glamuzina i autor dogovorili su se da u najnovijoj Ferićevoj knjizi "Apsurd je zarazna bolest" budu objavljeni uglavnom oni književni, esejistički tekstovi, da se izljušte sva dnevna događanja, te da se nađe centralna tema oko koje će se sve vrtjeti, a kao takav se iskristalizirao problem identiteta.

O nastajanju ove knjige, ali i mnogim trenucima stvaranja Ferićeva bogatog književnog opusa, imala je prilike doznati publika sinoć okupljena u porečkoj Gradskoj knjižnici. Ferić je bio posljednji gost književnik festivala pročitanih knjiga Booktiga koja se proteklog tjedna odvijala u knjižnici i na Trgu Marafor. Popularni književnik, profesor hrvatskog i književnosti i dobitnik nagrada "Ksaver Šandor Gjelski", Kiklop i nagrade Jutarnjeg za najbolje prozno djelo, Ferić je uvijek rado viđeni gost književnih večeri.

Glamuzina je govoreći o njegovoj novoj knjizi rekao da je autor zahvaljujući smislu za nesvakidašnje detalje opisao stvarne događaje u kojima ima više bizarnosti negoli u njegovoj fikciji. Bilo je tu govora i o Ferićevoj dosljednosti da ne štedi ni sebe te da svoje osobne traume izloži u svojim tekstovima, a jedan je takav i tekst u kojemu govori o uputama koje mu je majka ostavila nakon smrti i koje je obradio u romanu "Kalendar Maja". Tu je Glamuzina ispričao i anegdotu da kao urednik nije nikako bio zadovoljen nazivom romana, ali se Ferić uvijek buno i nije htio od njega odustati. Kad je međutim izašao njemački prijevod knjige za koji je naslov promijenjen, Ferić se nije bunio.

- Razlog je jednostavan, oni plaćaju u eurima, u šali je rekao Ferić kojemu od lani VBZ objavljuje sabrana djela. Bilo je još govora i o njegovoj knjizi "Anđeo u ofsajdu" koja je proslavila Ferića, o pisanju kratkih priča i romana te o razlikama u pisanju knjiga i kolumni.

poezija

Lara Mitraković: Lov na ptice pjevice

Lara Mitraković (Split, 1992.) studira kroatistiku i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, poezija joj je objavljena u više časopisa, zbornika i portala, a 2016. pobijedila je na natječaju za književnu nagradu Grada Karlovca "Zdravko Pucak" rukopisom "Brojanje pogrešaka". Članica je književne grupe 90+.

proza

Sven Popović: Ulomak iz romana 'Uvjerljivo drugi'

Nekada se čini: sve se obrnulo. Klinci odrastaju brže, ali sporije postaju odrasli. Svijet je vruć krumpir, tridesete su nove osamnaeste, a velike priče o odgovornosti predane su sve samo ne odgovorno – i treba plesati što dulje –ili tako barem u jednom novozagrebačkom naselju izgleda Emiru, Iliji i Fricu, a najviše onome oko koga se sve vrti, Mladome Piscu, bezimenom junaku novog romana Svena Popovića.
Nakon Neba u kaljuži (Meandar, 2015.), Popović je ove godine objavio i 'Uvjerljivo drugi' roman (Fraktura) iz kojeg donosimo dio uvodnog poglavlja.

poezija

Vigor Vukotić: Geometrija kolodvora

Vigor Vukotić (1991., Zagreb) diplomirao je antropologiju i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nagrađivan je na Goranovom proljeću u kategoriji srednje škole, a pjesme i kratke priče objavljivao je u Vijencu, Republici i UBIQ-u. Član je Književne grupe 90+.

proza

Viktorija Božina: Ulomak iz romana 'Turbofolk'

Viktorija Božina rođena je 1990. u Zadru gdje pohađa diplomski studij hrvatskoga jezika i književnosti. Tri godine boravila je u Americi gdje je završila studij informatike. Roman iz kojeg donosimo ulomak uskoro će ugledati svjetlo dana u izdanju Sandorfa.

poezija

Maša Seničić: Nametljive oaze

Maša Seničić (1990., Beograd) je scenaristkinja, pjesnikinja i esejistkinja. Završila je master studije Teorije dramskih umjetnosti i medija, a trenutno pohađa doktorske znanstvene studije na istom. Surađivala je na različitim domaćim i međunarodnim projektima, kao autor i suradnik na filmu, a zatim u kazalištu, na radiju i brojnim festivalima. Jedan je od izbornika programa Hrabri Balkan u okviru Festivala autorskog filma, kao i jedna od osnivača i koordinatorica edukativnih programa Filmkulture. 2015. objavljena joj je zbirka poezije “Okean” (Mladi Dis). Radi kao urednica i razvija nekoliko autorskih projekata koji uporište nalaze u teoriji kulture, studijama sjećanja i promišljanju različitih aspekata internet umjetnosti.

poezija

Josip Vdović: Zračna struja

Josip Vdović rođen je 1992. u Zagrebu gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao povijest. Dosad svoju poeziju nigdje nije objavljivao.

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - POBJEDNIČKA PRIČA

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

poezija

Ana Miković: Pjesme

Ana Miković rođena je 1987. u Beogradu gdje je diplomirala na katedri za srpsku književnost s južnoslavenskim književnostima. Dio je glazbeno-poetske trupe Nebograd.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg