vijesti

Završena ovogodišnja BOOKtiga

Glas Istre, 28.04.2013


Zoran Ferić bio je posljednji gost književnik festivala pročitanih knjiga Booktiga, a govorilo se o njegovoj najnovijoj knjizi "Apsurd je zarazna bolest".U deset godina, koliko je Zoran Ferić pisao kolumne za tjednik Nacional, nastale su stotine i stotine kartica o aktualnim političkim i društvenim događanjima. Pripremajući taj golemi materijal za objavu, urednik u VBZ-a Drago Glamuzina i autor dogovorili su se da u najnovijoj Ferićevoj knjizi "Apsurd je zarazna bolest" budu objavljeni uglavnom oni književni, esejistički tekstovi, da se izljušte sva dnevna događanja, te da se nađe centralna tema oko koje će se sve vrtjeti, a kao takav se iskristalizirao problem identiteta.

O nastajanju ove knjige, ali i mnogim trenucima stvaranja Ferićeva bogatog književnog opusa, imala je prilike doznati publika sinoć okupljena u porečkoj Gradskoj knjižnici. Ferić je bio posljednji gost književnik festivala pročitanih knjiga Booktiga koja se proteklog tjedna odvijala u knjižnici i na Trgu Marafor. Popularni književnik, profesor hrvatskog i književnosti i dobitnik nagrada "Ksaver Šandor Gjelski", Kiklop i nagrade Jutarnjeg za najbolje prozno djelo, Ferić je uvijek rado viđeni gost književnih večeri.

Glamuzina je govoreći o njegovoj novoj knjizi rekao da je autor zahvaljujući smislu za nesvakidašnje detalje opisao stvarne događaje u kojima ima više bizarnosti negoli u njegovoj fikciji. Bilo je tu govora i o Ferićevoj dosljednosti da ne štedi ni sebe te da svoje osobne traume izloži u svojim tekstovima, a jedan je takav i tekst u kojemu govori o uputama koje mu je majka ostavila nakon smrti i koje je obradio u romanu "Kalendar Maja". Tu je Glamuzina ispričao i anegdotu da kao urednik nije nikako bio zadovoljen nazivom romana, ali se Ferić uvijek buno i nije htio od njega odustati. Kad je međutim izašao njemački prijevod knjige za koji je naslov promijenjen, Ferić se nije bunio.

- Razlog je jednostavan, oni plaćaju u eurima, u šali je rekao Ferić kojemu od lani VBZ objavljuje sabrana djela. Bilo je još govora i o njegovoj knjizi "Anđeo u ofsajdu" koja je proslavila Ferića, o pisanju kratkih priča i romana te o razlikama u pisanju knjiga i kolumni.

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

poezija

Ognjen Obradović: Oticanja

Ognjen Obradović (1992., Užice, Srbija) diplomirao je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a trenutno je na poslijediplomskom studiju Teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture na istom fakultetu. Izvedene su mu drame i radio drame: Nedelja: juče, danas, sutra (2013., BDP), Put u Lisabon (2015., Radio Beograd), Da mi je da spustim ovu suzu (2016., Radio Beograd).
Donosimo nekoliko pjesama iz zbirke poezije Oticanja (2016.), za koju je Obradović dobio nagradu Mladi Dis.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg