vijesti

Čitanje jest otpor

kulturpunkt.hr 29.04.2013

Uz teorijsku i filmsku platformu, ovogodišnji Subversive Festival prvi put u proširenom izdanju predstavlja i onu književnu."Nakladništvo se doista nalazi u nikad goroj situaciji u kojoj preživljavaju samo veliki tržišni igrači kojih je u Hrvatskoj – ako mogu slobodno procijeniti – dvoje, što je jednako broju tržišnih igrača u novinskom izdavaštvu. Svi resori koji su se dužni brinuti o ovim sektorima, umjesto da ih reguliraju i izmijene postojeće stanje, djeluju u smjeru stvaranja svojevrsnog oligopola koji ne samo da kroz svoju djelatnost ima moć filtriranja informacija nego, kako to već ide, služi i kao važan čimbenik u hegemonijskom aparatu neoliberalne države europske poluperiferije", piše u najavnome tekstu konferencije Mario Kikaš.

Na konferenciji Subverzivna književnost, a koja se održava u sklopu sada već tradicionalnog "Sajma knjiga" Subversive Festivala, gostovat će neka od najvažnijih književnih imena iz regije i svijeta raspravljati o oblicima i značaju angažiranosti u suvremenoj književnosti, novinarstvu i izdavaštvu. Cilj je ove konferencije poticati kritičko promišljanje o društvenoj i političkoj angažiranosti književnih autora i njihovih djela u svijetu koji se ubrzano mijenja. U kontekstu dubokih političkih i društvenih promjena čini se potrebnim otvoriti raspravu o ulozi, utjecajima i kontroverzama autorskog angažmana u svjetskim zbivanjima, prošlim i sadašnjim. Zadatak je konferencije razmjena i razmišljanja praksi balkanskih i međunarodnih autora o temama koje najviše zaokupljaju književnost i one koji je stvaraju.

Program uključuje panele Angažman pisaca u prošlosti i danas, PEN i angažirana književnost, Kako se to piše angažirano?, Književni angažman: čemu i zašto? te Suočavanje s prošlošću, a u kojima će, među ostalima, sudjelovati Karl Markus Gauss, Christos Chrissopoulos, Nadežda Čačinovič, David Van Reybrouck, Predrag Matvejević, Ivana Sajko, Andrej Nikolaidis, Daša Drndić i Saša Ćirić. Također, očekuju se, uz tek dva prijevoda, i promocije književnih naslova Borisa Postnikova, Michaela G. Krafta, Maurizzija Lazzarata, Costasa Douzinasa, Yanisa Varoufakisa, Tvrtka Jakovine i Bernada Stieglera.

Uz konferenciju će se u večernjim satima održavati i "SubLit Café" koji će uključivati javna čitanja i diskusije poput Melodija bijede i pobjede Predraga Lucića i Borisa Dežulovića te Pesničenja umjetničke grupe Škart.

Subversive Festival održava se od 4. do 18. svibnja u ZKM-u i Kinu Europa u Zagrebu.

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

poezija

Ognjen Obradović: Oticanja

Ognjen Obradović (1992., Užice, Srbija) diplomirao je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a trenutno je na poslijediplomskom studiju Teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture na istom fakultetu. Izvedene su mu drame i radio drame: Nedelja: juče, danas, sutra (2013., BDP), Put u Lisabon (2015., Radio Beograd), Da mi je da spustim ovu suzu (2016., Radio Beograd).
Donosimo nekoliko pjesama iz zbirke poezije Oticanja (2016.), za koju je Obradović dobio nagradu Mladi Dis.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg