vijesti

Čitanje jest otpor

kulturpunkt.hr 29.04.2013

Uz teorijsku i filmsku platformu, ovogodišnji Subversive Festival prvi put u proširenom izdanju predstavlja i onu književnu."Nakladništvo se doista nalazi u nikad goroj situaciji u kojoj preživljavaju samo veliki tržišni igrači kojih je u Hrvatskoj – ako mogu slobodno procijeniti – dvoje, što je jednako broju tržišnih igrača u novinskom izdavaštvu. Svi resori koji su se dužni brinuti o ovim sektorima, umjesto da ih reguliraju i izmijene postojeće stanje, djeluju u smjeru stvaranja svojevrsnog oligopola koji ne samo da kroz svoju djelatnost ima moć filtriranja informacija nego, kako to već ide, služi i kao važan čimbenik u hegemonijskom aparatu neoliberalne države europske poluperiferije", piše u najavnome tekstu konferencije Mario Kikaš.

Na konferenciji Subverzivna književnost, a koja se održava u sklopu sada već tradicionalnog "Sajma knjiga" Subversive Festivala, gostovat će neka od najvažnijih književnih imena iz regije i svijeta raspravljati o oblicima i značaju angažiranosti u suvremenoj književnosti, novinarstvu i izdavaštvu. Cilj je ove konferencije poticati kritičko promišljanje o društvenoj i političkoj angažiranosti književnih autora i njihovih djela u svijetu koji se ubrzano mijenja. U kontekstu dubokih političkih i društvenih promjena čini se potrebnim otvoriti raspravu o ulozi, utjecajima i kontroverzama autorskog angažmana u svjetskim zbivanjima, prošlim i sadašnjim. Zadatak je konferencije razmjena i razmišljanja praksi balkanskih i međunarodnih autora o temama koje najviše zaokupljaju književnost i one koji je stvaraju.

Program uključuje panele Angažman pisaca u prošlosti i danas, PEN i angažirana književnost, Kako se to piše angažirano?, Književni angažman: čemu i zašto? te Suočavanje s prošlošću, a u kojima će, među ostalima, sudjelovati Karl Markus Gauss, Christos Chrissopoulos, Nadežda Čačinovič, David Van Reybrouck, Predrag Matvejević, Ivana Sajko, Andrej Nikolaidis, Daša Drndić i Saša Ćirić. Također, očekuju se, uz tek dva prijevoda, i promocije književnih naslova Borisa Postnikova, Michaela G. Krafta, Maurizzija Lazzarata, Costasa Douzinasa, Yanisa Varoufakisa, Tvrtka Jakovine i Bernada Stieglera.

Uz konferenciju će se u večernjim satima održavati i "SubLit Café" koji će uključivati javna čitanja i diskusije poput Melodija bijede i pobjede Predraga Lucića i Borisa Dežulovića te Pesničenja umjetničke grupe Škart.

Subversive Festival održava se od 4. do 18. svibnja u ZKM-u i Kinu Europa u Zagrebu.

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

proza

Iva Sopka: Tri priče

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Iva Sopka (1987., Vrbas) objavila je više kratkih priča, od kojih su najznačajnije objavljene u izboru za književnu nagradu Večernjeg lista „Ranko Marinković“ 2011. godine, Zarezovog i Algoritmovog književnog natječaja Prozak 2015. godine, nagrade „Sedmica & Kritična Masa“ 2016. godine, natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor 2016. godine te natječaja za kratku priču 2016. godine Broda knjižare – broda kulture. Osvojila je i drugo mjesto na KSET-ovom natječaju za kratku priču 2015. godine.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg