vijesti

Čitanje jest otpor

kulturpunkt.hr 29.04.2013

Uz teorijsku i filmsku platformu, ovogodišnji Subversive Festival prvi put u proširenom izdanju predstavlja i onu književnu."Nakladništvo se doista nalazi u nikad goroj situaciji u kojoj preživljavaju samo veliki tržišni igrači kojih je u Hrvatskoj – ako mogu slobodno procijeniti – dvoje, što je jednako broju tržišnih igrača u novinskom izdavaštvu. Svi resori koji su se dužni brinuti o ovim sektorima, umjesto da ih reguliraju i izmijene postojeće stanje, djeluju u smjeru stvaranja svojevrsnog oligopola koji ne samo da kroz svoju djelatnost ima moć filtriranja informacija nego, kako to već ide, služi i kao važan čimbenik u hegemonijskom aparatu neoliberalne države europske poluperiferije", piše u najavnome tekstu konferencije Mario Kikaš.

Na konferenciji Subverzivna književnost, a koja se održava u sklopu sada već tradicionalnog "Sajma knjiga" Subversive Festivala, gostovat će neka od najvažnijih književnih imena iz regije i svijeta raspravljati o oblicima i značaju angažiranosti u suvremenoj književnosti, novinarstvu i izdavaštvu. Cilj je ove konferencije poticati kritičko promišljanje o društvenoj i političkoj angažiranosti književnih autora i njihovih djela u svijetu koji se ubrzano mijenja. U kontekstu dubokih političkih i društvenih promjena čini se potrebnim otvoriti raspravu o ulozi, utjecajima i kontroverzama autorskog angažmana u svjetskim zbivanjima, prošlim i sadašnjim. Zadatak je konferencije razmjena i razmišljanja praksi balkanskih i međunarodnih autora o temama koje najviše zaokupljaju književnost i one koji je stvaraju.

Program uključuje panele Angažman pisaca u prošlosti i danas, PEN i angažirana književnost, Kako se to piše angažirano?, Književni angažman: čemu i zašto? te Suočavanje s prošlošću, a u kojima će, među ostalima, sudjelovati Karl Markus Gauss, Christos Chrissopoulos, Nadežda Čačinovič, David Van Reybrouck, Predrag Matvejević, Ivana Sajko, Andrej Nikolaidis, Daša Drndić i Saša Ćirić. Također, očekuju se, uz tek dva prijevoda, i promocije književnih naslova Borisa Postnikova, Michaela G. Krafta, Maurizzija Lazzarata, Costasa Douzinasa, Yanisa Varoufakisa, Tvrtka Jakovine i Bernada Stieglera.

Uz konferenciju će se u večernjim satima održavati i "SubLit Café" koji će uključivati javna čitanja i diskusije poput Melodija bijede i pobjede Predraga Lucića i Borisa Dežulovića te Pesničenja umjetničke grupe Škart.

Subversive Festival održava se od 4. do 18. svibnja u ZKM-u i Kinu Europa u Zagrebu.

proza

Jana Kujundžić: Mi, one od nekada

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Jana Kujundžić (1990.) diplomirala je sociologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu i masterirala rodne studije (Gender studies,) na Central European Universityju u Budimpešti. Osim kratkih priča piše i feminističke kritike događanja u Hrvatskoj i u svijetu kao i kritike filmova i serija za portale Libela i Voxfeminae.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Sven Popović: Ljubav među žoharima (Iz rukopisa)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S prva tri ulomka romana u rukopisu Svena Popovića, započinjemo objavljivanje šireg izbora nagrade ''Sedmica&Kritična masa 2017''.
Popović (1989., Zagreb) je diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik i književnost te amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Književni prvijenac „Nebo u kaljuži“ (Meandarmedia) objavljuje 2015. Jedan je od osnivača „TKO ČITA?“, programa namjenjenog mladim autorima. Priče su mu uvrštene u „Best European Fiction 2017“ (Dalkey Archive Press). Živi i ne radi u Zagrebu.

proza

Maja Jurica: Miris biskvita

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Maja Jurica (1990., Split) studentica je hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru.

proza

Anita Vein Dević: Ulomak iz romana 'Ukradeno djetinjstvo'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Anita Vein Dević (1987., Karlovac) magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Piše poeziju, kratke priče, i nastavak romana „Ukradeno djetinjstvo“.

proza

Martin Majcenović: Medvjeđa usluga

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Martin Majcenović (1990.) diplomirao je kroatistiku i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratka proza objavljivana mu je između ostalog i u Zarezu, Autsajderskim fragmentima, Booksi... Sudjelovao je u užim izborima na natječajima za kratku priču Broda kulture (2013. i 2016.) i FEKP-a (2014.) Član je Književne grupe 90+, a piše za portal Ziher.hr.

proza

Marija Solarević: Itinerar

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Marija Solarević (1987., Zagreb) diplomirala je pedagogiju i etnologiju s kulturnom antropologijom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, osvajila je MetaFora nagradu u organizaciji Knjižnice Vladimira Nazora, u Centru za kreativno pisanje pohađa radionice i stvara kolumnu o književnosti i pop-kulturi. Trenutno piše zbirku kratkih priča "Noćne ptice".

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg