vijesti

vRIsak: Jedanaest dana knjiga i autora

Novi list, Davor Mandić, 3. svibnja 2013.

Najambiciozniji riječki sajam knjiga otkad zadnjih šest godina postoje takve knjiške manifestacije u Rijeci svečano je otvoren u dvorani Filodrammatike. Šesti riječki sajam knjiga i festival autora ove je godine otvoren pod novim imenom – vRIsak – čime je ujedno zaključeno razdoblje pod kojim je ovaj sajam bio poznat kao KIČMA. Sada samo u organizaciji V.B.Z.-a,Sajam je otvorio svoja vrata do utorka 14. svibnja, a dotad će Rijekom prodefilirati brojni domaći i regionalni autori u festivalskom programu, dok će kupci moći birati između više od 10.000 naslova od kojih će neki biti na popustima i do 80 posto.

Ambicija je bila često spominjana riječ na otvorenju, pa je tako voditelj festivala Zoran Simić naglasio da Sajam ove godine najdulje traje te da je u njegovu koncipiranju uvelike pripomogao Programski odbor sastavljen uglavnom od Riječana.

– Željeli smo sajam koji će aktivirati riječke književne snage i mislim da smo u tome uspjeli – rekao je Simić zahvalivši se Programskom odboru u kojem su osim njega bili i Nikola Petković, Zoran Žmirić, Rade Šerbedžija, Damir Martinović Mrle, Tea Tulić, Vlado Simčić Vava, Drago Glamuzina te Marko Pogačar.

Glavni urednik V.B.Z.-a posebno je istaknuo potrebu za jakim proljetnim sajmom.

 

– Što je situacija teža, mi smo ambiciozniji, pa smo tako složili odličan program, smatrajući da Hrvatska ima jake jesenske sajmove – Interliber i Pulu – te da nam treba mjerodavna snimka šestomjesečnog stanja na sceni. Ove godine u žarištu su balkanske književne veze, pa u tom kontekstu dovodimo doista jaka imena da vidimo što se s tim vezama dešavalo i dešava otkad se polako ponovno uspostavljaju – rekao je Glamuzina.

Nikola Petković objasnio je entuzijastičko, pro bono okupljanje Programskog odbora, pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević izrazio nadu da će Riječani opovrgnuti loše rezultate anketa čitanosti, prema kojima se u Rijeci najmanje čita, a gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio da u Gradu Rijeci prepoznaju potrebu za vriskom na tržištu knjiga, budući da su smanjili zakup prostora za knjižare za 50 posto.

Prvo predstavljanje sajma bila je ujedno i premijera obnovljenog izdanja knjige Predraga Matvejevića »Istočni epistolar« u izdanju V.B.Z.-a, a njeno je porinuće pratila puna dvorana na prvom katu Filodrammatike.

Kako to i inače biva na predstavljanjima knjiga ovoga erudita, tako je i ovom prilikom knjiga poslužila kao povod za široko Matvejevićevo zahvaćanje neuralgičnih točaka ovih prostora.
Novinar Novog lista i publicist Boris Pavelić te Drago Glamuzina u razgovoru s Matvejevićem otvarali su teme kojima se bavi ova knjiga složene strukture, prvi put objavljena 1993. godine, a koja se može okarakterizirati gotovo i epistolarnim romanom, odnosno memoarskom prozom. Tako se govorilo i o hrabrosti intelektualca da se suprotstavi ugnjetavanju pisaca, a iako se u knjizi radi o ruskim piscima, Matvejević je dosta govorio i o proganjanim piscima naših prostora, od Vlade Gotovca do Danila Kiša. Što je brojna publika pozorno pratila, unatoč tehničkim prolemima s mikrofonom.

poezija

Lara Mitraković: Lov na ptice pjevice

Lara Mitraković (Split, 1992.) studira kroatistiku i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, poezija joj je objavljena u više časopisa, zbornika i portala, a 2016. pobijedila je na natječaju za književnu nagradu Grada Karlovca "Zdravko Pucak" rukopisom "Brojanje pogrešaka". Članica je književne grupe 90+.

proza

Sven Popović: Ulomak iz romana 'Uvjerljivo drugi'

Nekada se čini: sve se obrnulo. Klinci odrastaju brže, ali sporije postaju odrasli. Svijet je vruć krumpir, tridesete su nove osamnaeste, a velike priče o odgovornosti predane su sve samo ne odgovorno – i treba plesati što dulje –ili tako barem u jednom novozagrebačkom naselju izgleda Emiru, Iliji i Fricu, a najviše onome oko koga se sve vrti, Mladome Piscu, bezimenom junaku novog romana Svena Popovića.
Nakon Neba u kaljuži (Meandar, 2015.), Popović je ove godine objavio i 'Uvjerljivo drugi' roman (Fraktura) iz kojeg donosimo dio uvodnog poglavlja.

poezija

Vigor Vukotić: Geometrija kolodvora

Vigor Vukotić (1991., Zagreb) diplomirao je antropologiju i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nagrađivan je na Goranovom proljeću u kategoriji srednje škole, a pjesme i kratke priče objavljivao je u Vijencu, Republici i UBIQ-u. Član je Književne grupe 90+.

proza

Viktorija Božina: Ulomak iz romana 'Turbofolk'

Viktorija Božina rođena je 1990. u Zadru gdje pohađa diplomski studij hrvatskoga jezika i književnosti. Tri godine boravila je u Americi gdje je završila studij informatike. Roman iz kojeg donosimo ulomak uskoro će ugledati svjetlo dana u izdanju Sandorfa.

poezija

Maša Seničić: Nametljive oaze

Maša Seničić (1990., Beograd) je scenaristkinja, pjesnikinja i esejistkinja. Završila je master studije Teorije dramskih umjetnosti i medija, a trenutno pohađa doktorske znanstvene studije na istom. Surađivala je na različitim domaćim i međunarodnim projektima, kao autor i suradnik na filmu, a zatim u kazalištu, na radiju i brojnim festivalima. Jedan je od izbornika programa Hrabri Balkan u okviru Festivala autorskog filma, kao i jedna od osnivača i koordinatorica edukativnih programa Filmkulture. 2015. objavljena joj je zbirka poezije “Okean” (Mladi Dis). Radi kao urednica i razvija nekoliko autorskih projekata koji uporište nalaze u teoriji kulture, studijama sjećanja i promišljanju različitih aspekata internet umjetnosti.

poezija

Josip Vdović: Zračna struja

Josip Vdović rođen je 1992. u Zagrebu gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao povijest. Dosad svoju poeziju nigdje nije objavljivao.

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - POBJEDNIČKA PRIČA

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

poezija

Ana Miković: Pjesme

Ana Miković rođena je 1987. u Beogradu gdje je diplomirala na katedri za srpsku književnost s južnoslavenskim književnostima. Dio je glazbeno-poetske trupe Nebograd.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg