vijesti

vRIsak: Jedanaest dana knjiga i autora

Novi list, Davor Mandić, 3. svibnja 2013.

Najambiciozniji riječki sajam knjiga otkad zadnjih šest godina postoje takve knjiške manifestacije u Rijeci svečano je otvoren u dvorani Filodrammatike. Šesti riječki sajam knjiga i festival autora ove je godine otvoren pod novim imenom – vRIsak – čime je ujedno zaključeno razdoblje pod kojim je ovaj sajam bio poznat kao KIČMA. Sada samo u organizaciji V.B.Z.-a,Sajam je otvorio svoja vrata do utorka 14. svibnja, a dotad će Rijekom prodefilirati brojni domaći i regionalni autori u festivalskom programu, dok će kupci moći birati između više od 10.000 naslova od kojih će neki biti na popustima i do 80 posto.

Ambicija je bila često spominjana riječ na otvorenju, pa je tako voditelj festivala Zoran Simić naglasio da Sajam ove godine najdulje traje te da je u njegovu koncipiranju uvelike pripomogao Programski odbor sastavljen uglavnom od Riječana.

– Željeli smo sajam koji će aktivirati riječke književne snage i mislim da smo u tome uspjeli – rekao je Simić zahvalivši se Programskom odboru u kojem su osim njega bili i Nikola Petković, Zoran Žmirić, Rade Šerbedžija, Damir Martinović Mrle, Tea Tulić, Vlado Simčić Vava, Drago Glamuzina te Marko Pogačar.

Glavni urednik V.B.Z.-a posebno je istaknuo potrebu za jakim proljetnim sajmom.

 

– Što je situacija teža, mi smo ambiciozniji, pa smo tako složili odličan program, smatrajući da Hrvatska ima jake jesenske sajmove – Interliber i Pulu – te da nam treba mjerodavna snimka šestomjesečnog stanja na sceni. Ove godine u žarištu su balkanske književne veze, pa u tom kontekstu dovodimo doista jaka imena da vidimo što se s tim vezama dešavalo i dešava otkad se polako ponovno uspostavljaju – rekao je Glamuzina.

Nikola Petković objasnio je entuzijastičko, pro bono okupljanje Programskog odbora, pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević izrazio nadu da će Riječani opovrgnuti loše rezultate anketa čitanosti, prema kojima se u Rijeci najmanje čita, a gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio da u Gradu Rijeci prepoznaju potrebu za vriskom na tržištu knjiga, budući da su smanjili zakup prostora za knjižare za 50 posto.

Prvo predstavljanje sajma bila je ujedno i premijera obnovljenog izdanja knjige Predraga Matvejevića »Istočni epistolar« u izdanju V.B.Z.-a, a njeno je porinuće pratila puna dvorana na prvom katu Filodrammatike.

Kako to i inače biva na predstavljanjima knjiga ovoga erudita, tako je i ovom prilikom knjiga poslužila kao povod za široko Matvejevićevo zahvaćanje neuralgičnih točaka ovih prostora.
Novinar Novog lista i publicist Boris Pavelić te Drago Glamuzina u razgovoru s Matvejevićem otvarali su teme kojima se bavi ova knjiga složene strukture, prvi put objavljena 1993. godine, a koja se može okarakterizirati gotovo i epistolarnim romanom, odnosno memoarskom prozom. Tako se govorilo i o hrabrosti intelektualca da se suprotstavi ugnjetavanju pisaca, a iako se u knjizi radi o ruskim piscima, Matvejević je dosta govorio i o proganjanim piscima naših prostora, od Vlade Gotovca do Danila Kiša. Što je brojna publika pozorno pratila, unatoč tehničkim prolemima s mikrofonom.

proza

Marko Gregur: Dan za izlazak

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Marko Gregur (Koprivnica, 1982.) piše poeziju i prozu, koju je objavljivao u mnogim domaćim časopisima i novinama, kao i u inozemnim časopisima.Dobitnik je nagrade Ulaznica i Prozak za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina starosti iz Republike Hrvatske. Objavio je zbirku poezije Lirska grafomanija (Naklada Ceres, 2011.), zbirke priča Peglica u prosincu (DHK, 2012.) i Divan dan za Drinkopoly (Algoritam, 2014.) te roman Kak je zgorel presvetli Trombetassicz (Hena com, 2017.) Uvršten je u antologiju mladih hrvatskih prozaika Bez vrata, bez kucanja (Sandorf, 2012.).

proza

Anita Vein Dević: Ulomak iz romana 'Ukradeno djetinjstvo'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Anita Vein Dević (1987., Karlovac) magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Piše poeziju, kratke priče, i nastavak romana „Ukradeno djetinjstvo“.

proza

Josip Razum: Dvije priče

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Josip Razum (1991., Zagreb) apsolvent je psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je u "Fantomu slobode", osvojio nagradu na KSET-ovom natječaju za kratku priču, član je i suosnivač Književne grupe 90+.


proza

Marta Glowatzky Novosel: Dvije priče

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

U širi izbor ušla je i Marta Glowatzky Novosel (Čakovec, 1983.), profesorica flaute, prevoditelj i sudski tumač za njemački jezik.
Glowatzky je uz glazbenu akademiju u Münchenu završila i poslijediplomski interdisciplinarni studij konferencijskog prevođenja u sklopu Sveučilišta grada Zagreba. Objavljivala je u nekoliko zbornika i portala.

proza

Zoran Hercigonja: Kolotečina: Testiranje stvarnosti

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Zoran Hercigonja (1990.) rođen je u Varaždinu gdje je diplomirao na Fakultetu organizacije i informatike. Radi kao profesor i objavljuje na portalu Poezija Online. Bavi se i likovnom umjetnošću.

proza

Stephanie Stelko: Ružica putuje u Maroko

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Stephanie Stelko (1992., Rijeka) svježe je ime na sceni s obzirom da se pisanju vratila nakon što je prije dvije godine diplomirala medicinsku antropologiju i sociologiju u Amsterdamu. Teme koje obrađuje u antropološko-sociološkom i novinarskom radu tiču se marginaliziranih skupina, nejednakosti, feminizma, seksualnosti, tijela i zdravlja.

proza

Martin Majcenović: Medvjeđa usluga

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Martin Majcenović (1990.) diplomirao je kroatistiku i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratka proza objavljivana mu je između ostalog i u Zarezu, Autsajderskim fragmentima, Booksi... Sudjelovao je u užim izborima na natječajima za kratku priču Broda kulture (2013. i 2016.) i FEKP-a (2014.) Član je Književne grupe 90+, a piše za portal Ziher.hr.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Dunja Matić: Večera

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Dunja Matić (1988., Rijeka) je magistra kulturologije, urednica, recenzentica i književna kritičarka. Prozu, poeziju i osvrte objavljuje na stranicama Gradske knjižnice Rijeka i Književnosti uživo, dio čijeg je uredništva od 2013. godine. Roman „Troslojne posteljine“ izlazi u izdanju Studia TiM ove godine, a u pripremi je zbirka kratkih priča „Kozmofilije“.

proza

Sara Kopeczky: Atomi različitih zvijezda

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Sara Kopeczky (1992., Zagreb) diplomirala je anglistiku i talijanistiku, prozu i poeziju objavljivala je u časopisima, zbornicima i na portalima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Pobijedila je na natječaju knjižnice Daruvar za najljepše ljubavno pismo. Članica je Novog Književnog Vala, književne skupine nastale iz škole kreativnog pisanja pod vodstvom Irene Delonge Nešić. Urednica je Split Minda, časopisa za književnost i kulturu studenata Filozofskog fakulteta u Splitu.

proza

Alen Brlek: Mjehur

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Alen Brlek (1988., Zagreb) dobitnik je nagrade Na vrh jezika 2013. godine za zbirku poezije Metakmorfoze. Objavljivan je između ostalog i u e-časopisu Književnost uživo, Zarezu, Fantomu slobode, zborniku Tko čita?, internet portalu Strane. Sudionik je nekoliko regionalnih i međunarodnih književnih festivala, a priprema i drugu zbirku poezije 'Pratišina'.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg