vijesti

KNJIŽEVNOST U MOČVARI: NOVI PISCI U MOČVARI

Ponedjeljak 27.5. 20 h

Književna večer plus koncert

Gosti: RUŽICA AŠČIĆ (Zagreb), LUIZA BOUHARAOUA (Split), FRANJO JANEŠ (Zagreb). Moderira: ROBERT PERIŠIĆ (Zagreb).

Nakon književne večeri slijedi koncert benda ASTRIDIAN (Zagreb) - sve bez upada.Program tribine Književnost u Močvari, pod egidom "Novi pisci u Močvari", ove godine odvija se sa specifičnim naglaskom na afirmaciji najmlađe generacije autora koja su stjecajem okolnosti ostala još u sjeni prethodne generacije. Zbog nepostojanja središnjeg generacijskog časopisa, rasutosti scene, izdavačke inertnosti i manjka medijskog interesa za novi naraštaj pisaca – nova generacija pisaca ostaje bez zaslužene vidljivosti, što ovaj program želi nadomjestiti.
Program koncipira i vodi pisac Robert Perišić – koji je najmlađu scenu prethodno istražio te je, zajedno s Andreom Milanko, uredio antologiju novih hrvatskih prozaika pod naslovom "Bez vrata, bez kucanja" (Sandorf, 2012.).
Smatramo da je klub Močvara, zbog mlađe publike i sinergije različitih aktivnosti (klupska, glazbeno-scenska, kazališna...) pravo mjesto za promoviranje novog naraštaja pisaca.

Gosti treće tribine programa su Ružica Aščić, Luiza Bouharaoua i Franjo Janeš – književno zanimljivi i autentični su predstavnici najnovije generacije hrvatskih pisaca, svi rođeni nakon 1980. i zastupljeni u antologiji nove proze "Bez vrata, bez kucanja".

Ružica Aščić, rođena 1987. godine u Travniku, završila je studij novinarstva i povijesti na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Kratku prozu objavljivala je u Zarezu, Fantomu slobode, časopisu Re, zbirci Izvan koridora 2012. Na regionalnom natječaju Ulaznica 2012. osvojila je drugo mjesto. Ženski glasovi njene proze uvjerljivo prezentiraju socijalne probleme iz generacijske perspektive.

Luiza Bouharaoua, rođena 1985. godine u Splitu, gdje je diplomirala kroatistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu. Uređivala je književni časopis The Split Mind. Bavi se prevođenjem. U svojim prozama spaja intimnu, obiteljsku tematiku i memoriju s općedruštvenim kontekstom. Organizatorica je akcije književnih čitanja po kaznionicama "Pisce u zatvor".

Franjo Janeš, rođen 1982. godine u Zagrebu gdje je i diplomirao njemački i engleski jezik na Filozofskom fakultetu, te radi kao znanstveni novak na Odsjeku za germanistiku. Objavio je romane "Noć živih mrtvaca" (nagrada Kiklop za debitantsku knjigu 2009.) i "Formula za kaos" (nagrada Sfera za roman 2011.). Svira gitaru i pjeva u bendu Astridian. Piše prozu koja se često poigrava granicama žanrova te inventivno prepleće realistično i fantastično.

ASTRIDIAN (Zagreb)
www.myspace.com/astridian
Astridian je bend koji svira melodični heavy prog iz kućne radinosti i nastupa u prosjeku jednom godišnje (ovo je ta svirka). Članovi: Franjo Janeš - gitara, vokal; Josip Janeš - bas; Ivan Lujo - bubanj.

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

poezija

Ognjen Obradović: Oticanja

Ognjen Obradović (1992., Užice, Srbija) diplomirao je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a trenutno je na poslijediplomskom studiju Teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture na istom fakultetu. Izvedene su mu drame i radio drame: Nedelja: juče, danas, sutra (2013., BDP), Put u Lisabon (2015., Radio Beograd), Da mi je da spustim ovu suzu (2016., Radio Beograd).
Donosimo nekoliko pjesama iz zbirke poezije Oticanja (2016.), za koju je Obradović dobio nagradu Mladi Dis.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg