vijesti

KNJIŽEVNOST U MOČVARI: NOVI PISCI U MOČVARI

Ponedjeljak 27.5. 20 h

Književna večer plus koncert

Gosti: RUŽICA AŠČIĆ (Zagreb), LUIZA BOUHARAOUA (Split), FRANJO JANEŠ (Zagreb). Moderira: ROBERT PERIŠIĆ (Zagreb).

Nakon književne večeri slijedi koncert benda ASTRIDIAN (Zagreb) - sve bez upada.Program tribine Književnost u Močvari, pod egidom "Novi pisci u Močvari", ove godine odvija se sa specifičnim naglaskom na afirmaciji najmlađe generacije autora koja su stjecajem okolnosti ostala još u sjeni prethodne generacije. Zbog nepostojanja središnjeg generacijskog časopisa, rasutosti scene, izdavačke inertnosti i manjka medijskog interesa za novi naraštaj pisaca – nova generacija pisaca ostaje bez zaslužene vidljivosti, što ovaj program želi nadomjestiti.
Program koncipira i vodi pisac Robert Perišić – koji je najmlađu scenu prethodno istražio te je, zajedno s Andreom Milanko, uredio antologiju novih hrvatskih prozaika pod naslovom "Bez vrata, bez kucanja" (Sandorf, 2012.).
Smatramo da je klub Močvara, zbog mlađe publike i sinergije različitih aktivnosti (klupska, glazbeno-scenska, kazališna...) pravo mjesto za promoviranje novog naraštaja pisaca.

Gosti treće tribine programa su Ružica Aščić, Luiza Bouharaoua i Franjo Janeš – književno zanimljivi i autentični su predstavnici najnovije generacije hrvatskih pisaca, svi rođeni nakon 1980. i zastupljeni u antologiji nove proze "Bez vrata, bez kucanja".

Ružica Aščić, rođena 1987. godine u Travniku, završila je studij novinarstva i povijesti na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Kratku prozu objavljivala je u Zarezu, Fantomu slobode, časopisu Re, zbirci Izvan koridora 2012. Na regionalnom natječaju Ulaznica 2012. osvojila je drugo mjesto. Ženski glasovi njene proze uvjerljivo prezentiraju socijalne probleme iz generacijske perspektive.

Luiza Bouharaoua, rođena 1985. godine u Splitu, gdje je diplomirala kroatistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu. Uređivala je književni časopis The Split Mind. Bavi se prevođenjem. U svojim prozama spaja intimnu, obiteljsku tematiku i memoriju s općedruštvenim kontekstom. Organizatorica je akcije književnih čitanja po kaznionicama "Pisce u zatvor".

Franjo Janeš, rođen 1982. godine u Zagrebu gdje je i diplomirao njemački i engleski jezik na Filozofskom fakultetu, te radi kao znanstveni novak na Odsjeku za germanistiku. Objavio je romane "Noć živih mrtvaca" (nagrada Kiklop za debitantsku knjigu 2009.) i "Formula za kaos" (nagrada Sfera za roman 2011.). Svira gitaru i pjeva u bendu Astridian. Piše prozu koja se često poigrava granicama žanrova te inventivno prepleće realistično i fantastično.

ASTRIDIAN (Zagreb)
www.myspace.com/astridian
Astridian je bend koji svira melodični heavy prog iz kućne radinosti i nastupa u prosjeku jednom godišnje (ovo je ta svirka). Članovi: Franjo Janeš - gitara, vokal; Josip Janeš - bas; Ivan Lujo - bubanj.

proza

Jana Kujundžić: Mi, one od nekada

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Jana Kujundžić (1990.) diplomirala je sociologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu i masterirala rodne studije (Gender studies,) na Central European Universityju u Budimpešti. Osim kratkih priča piše i feminističke kritike događanja u Hrvatskoj i u svijetu kao i kritike filmova i serija za portale Libela i Voxfeminae.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Sven Popović: Ljubav među žoharima (Iz rukopisa)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S prva tri ulomka romana u rukopisu Svena Popovića, započinjemo objavljivanje šireg izbora nagrade ''Sedmica&Kritična masa 2017''.
Popović (1989., Zagreb) je diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik i književnost te amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Književni prvijenac „Nebo u kaljuži“ (Meandarmedia) objavljuje 2015. Jedan je od osnivača „TKO ČITA?“, programa namjenjenog mladim autorima. Priče su mu uvrštene u „Best European Fiction 2017“ (Dalkey Archive Press). Živi i ne radi u Zagrebu.

proza

Maja Jurica: Miris biskvita

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Maja Jurica (1990., Split) studentica je hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru.

proza

Anita Vein Dević: Ulomak iz romana 'Ukradeno djetinjstvo'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Anita Vein Dević (1987., Karlovac) magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Piše poeziju, kratke priče, i nastavak romana „Ukradeno djetinjstvo“.

proza

Martin Majcenović: Medvjeđa usluga

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Martin Majcenović (1990.) diplomirao je kroatistiku i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratka proza objavljivana mu je između ostalog i u Zarezu, Autsajderskim fragmentima, Booksi... Sudjelovao je u užim izborima na natječajima za kratku priču Broda kulture (2013. i 2016.) i FEKP-a (2014.) Član je Književne grupe 90+, a piše za portal Ziher.hr.

proza

Marija Solarević: Itinerar

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Marija Solarević (1987., Zagreb) diplomirala je pedagogiju i etnologiju s kulturnom antropologijom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, osvajila je MetaFora nagradu u organizaciji Knjižnice Vladimira Nazora, u Centru za kreativno pisanje pohađa radionice i stvara kolumnu o književnosti i pop-kulturi. Trenutno piše zbirku kratkih priča "Noćne ptice".

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg