vijesti

KNJIŽEVNOST U MOČVARI: NOVI PISCI U MOČVARI

Ponedjeljak 27.5. 20 h

Književna večer plus koncert

Gosti: RUŽICA AŠČIĆ (Zagreb), LUIZA BOUHARAOUA (Split), FRANJO JANEŠ (Zagreb). Moderira: ROBERT PERIŠIĆ (Zagreb).

Nakon književne večeri slijedi koncert benda ASTRIDIAN (Zagreb) - sve bez upada.Program tribine Književnost u Močvari, pod egidom "Novi pisci u Močvari", ove godine odvija se sa specifičnim naglaskom na afirmaciji najmlađe generacije autora koja su stjecajem okolnosti ostala još u sjeni prethodne generacije. Zbog nepostojanja središnjeg generacijskog časopisa, rasutosti scene, izdavačke inertnosti i manjka medijskog interesa za novi naraštaj pisaca – nova generacija pisaca ostaje bez zaslužene vidljivosti, što ovaj program želi nadomjestiti.
Program koncipira i vodi pisac Robert Perišić – koji je najmlađu scenu prethodno istražio te je, zajedno s Andreom Milanko, uredio antologiju novih hrvatskih prozaika pod naslovom "Bez vrata, bez kucanja" (Sandorf, 2012.).
Smatramo da je klub Močvara, zbog mlađe publike i sinergije različitih aktivnosti (klupska, glazbeno-scenska, kazališna...) pravo mjesto za promoviranje novog naraštaja pisaca.

Gosti treće tribine programa su Ružica Aščić, Luiza Bouharaoua i Franjo Janeš – književno zanimljivi i autentični su predstavnici najnovije generacije hrvatskih pisaca, svi rođeni nakon 1980. i zastupljeni u antologiji nove proze "Bez vrata, bez kucanja".

Ružica Aščić, rođena 1987. godine u Travniku, završila je studij novinarstva i povijesti na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Kratku prozu objavljivala je u Zarezu, Fantomu slobode, časopisu Re, zbirci Izvan koridora 2012. Na regionalnom natječaju Ulaznica 2012. osvojila je drugo mjesto. Ženski glasovi njene proze uvjerljivo prezentiraju socijalne probleme iz generacijske perspektive.

Luiza Bouharaoua, rođena 1985. godine u Splitu, gdje je diplomirala kroatistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu. Uređivala je književni časopis The Split Mind. Bavi se prevođenjem. U svojim prozama spaja intimnu, obiteljsku tematiku i memoriju s općedruštvenim kontekstom. Organizatorica je akcije književnih čitanja po kaznionicama "Pisce u zatvor".

Franjo Janeš, rođen 1982. godine u Zagrebu gdje je i diplomirao njemački i engleski jezik na Filozofskom fakultetu, te radi kao znanstveni novak na Odsjeku za germanistiku. Objavio je romane "Noć živih mrtvaca" (nagrada Kiklop za debitantsku knjigu 2009.) i "Formula za kaos" (nagrada Sfera za roman 2011.). Svira gitaru i pjeva u bendu Astridian. Piše prozu koja se često poigrava granicama žanrova te inventivno prepleće realistično i fantastično.

ASTRIDIAN (Zagreb)
www.myspace.com/astridian
Astridian je bend koji svira melodični heavy prog iz kućne radinosti i nastupa u prosjeku jednom godišnje (ovo je ta svirka). Članovi: Franjo Janeš - gitara, vokal; Josip Janeš - bas; Ivan Lujo - bubanj.

poezija

Lara Mitraković: Lov na ptice pjevice

Lara Mitraković (Split, 1992.) studira kroatistiku i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, poezija joj je objavljena u više časopisa, zbornika i portala, a 2016. pobijedila je na natječaju za književnu nagradu Grada Karlovca "Zdravko Pucak" rukopisom "Brojanje pogrešaka". Članica je književne grupe 90+.

proza

Sven Popović: Ulomak iz romana 'Uvjerljivo drugi'

Nekada se čini: sve se obrnulo. Klinci odrastaju brže, ali sporije postaju odrasli. Svijet je vruć krumpir, tridesete su nove osamnaeste, a velike priče o odgovornosti predane su sve samo ne odgovorno – i treba plesati što dulje –ili tako barem u jednom novozagrebačkom naselju izgleda Emiru, Iliji i Fricu, a najviše onome oko koga se sve vrti, Mladome Piscu, bezimenom junaku novog romana Svena Popovića.
Nakon Neba u kaljuži (Meandar, 2015.), Popović je ove godine objavio i 'Uvjerljivo drugi' roman (Fraktura) iz kojeg donosimo dio uvodnog poglavlja.

poezija

Vigor Vukotić: Geometrija kolodvora

Vigor Vukotić (1991., Zagreb) diplomirao je antropologiju i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nagrađivan je na Goranovom proljeću u kategoriji srednje škole, a pjesme i kratke priče objavljivao je u Vijencu, Republici i UBIQ-u. Član je Književne grupe 90+.

proza

Viktorija Božina: Ulomak iz romana 'Turbofolk'

Viktorija Božina rođena je 1990. u Zadru gdje pohađa diplomski studij hrvatskoga jezika i književnosti. Tri godine boravila je u Americi gdje je završila studij informatike. Roman iz kojeg donosimo ulomak uskoro će ugledati svjetlo dana u izdanju Sandorfa.

poezija

Maša Seničić: Nametljive oaze

Maša Seničić (1990., Beograd) je scenaristkinja, pjesnikinja i esejistkinja. Završila je master studije Teorije dramskih umjetnosti i medija, a trenutno pohađa doktorske znanstvene studije na istom. Surađivala je na različitim domaćim i međunarodnim projektima, kao autor i suradnik na filmu, a zatim u kazalištu, na radiju i brojnim festivalima. Jedan je od izbornika programa Hrabri Balkan u okviru Festivala autorskog filma, kao i jedna od osnivača i koordinatorica edukativnih programa Filmkulture. 2015. objavljena joj je zbirka poezije “Okean” (Mladi Dis). Radi kao urednica i razvija nekoliko autorskih projekata koji uporište nalaze u teoriji kulture, studijama sjećanja i promišljanju različitih aspekata internet umjetnosti.

poezija

Josip Vdović: Zračna struja

Josip Vdović rođen je 1992. u Zagrebu gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao povijest. Dosad svoju poeziju nigdje nije objavljivao.

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - POBJEDNIČKA PRIČA

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

poezija

Ana Miković: Pjesme

Ana Miković rođena je 1987. u Beogradu gdje je diplomirala na katedri za srpsku književnost s južnoslavenskim književnostima. Dio je glazbeno-poetske trupe Nebograd.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg