o nama

O časopisu i projektu

«Kritična masa / Critical mass / Kritische Masse» (nadalje KM) trojezični je književni časopis.
KM je portal za književnost i kulturu sa slobodnim pristupom sadržajima.
Sadržaj KM vidljiv je na tri jezika (hrvatski, engleski, njemački) klikom na opcije DE, EN, HR u gornjem desnom uglu ekrana.

Autorske stranice (desno) funkcioniraju kao baza podataka o hrvatskim autorima ponajprije za inozemne posjetitelje – predviđene su za pretraživanje nakon ulaska na EN i DE.

KM ima dvije osnovne koncepcijske misije: 1) na engleskim i njemačkim stranicama to je inozemna promocija hrvatskih autora, te hrvatske književnosti i kulture putem prijevoda i drugih tekstova; 2) na hrvatskim stranicama KM je književni časopis s posebnim naglaskom na promociji mladih i neafirmiranih pisaca.

«Kritična masa / Critical mass / Kritische Masse» projekt je udruge Cogito.
Rad sajta podupiru Ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Za dodatne informacije i impressum časopisa kliknite na naslov. Na engleskim i njemačkim stranicama KM je književni časopis i baza podataka s enciklopedijskim elementima, čija su ciljana publika strani izdavači, urednici, književni agenti, novinari, znanstvenici te opća publika – koji se mogu informirati (prvenstveno) o hrvatskoj književnosti, pročitati ogledne prijevode i drugo, te se zainteresirati za njezino praćenje, proučavanje, prevođenje i objavljivanje.

Adresa engleskih stranica jest http://www.kriticnamasa.com/index_en.php .

Adresa njemačkih stranica jest http://www.kriticnamasa.com/index_de.php .

S ciljem veće vidljivosti hrvatske književnosti i kulture na internetu potral KM omogućava – dosad iznimno manjkavu – dostupnost informacija na stranim jezicima o hrvatskoj književnoj sceni, stvaranje slike o suvremenoj hrvatskoj kulturi, čitanje brojnih oglednih prijevoda hrvatskih autora, te time stvara preduvjete za promociju i plasman domaće književnosti u inozemstvo.

Na hrvatskim stranicama KM afirmira posebno autore najmlađe generacije (rođene 80-ih i 90-ih), lišene poluga institucionalne i medijske moći, ali i druge kvalitetne autore.

 

IMPRESSUM:

Glavni urednik (koncepcija): Robert Perišić.

Izvršni urednici: Petra Rosandić, Ilijana Marin.

Uredništvo: Marinka Botić, Ilijana Marin, Buzz Poole, Robert Perišić, Petra Rosandić, Chelsea Sanders, Leda Sutlović, Miron Sršen.

 

«Kritična masa / Critical mass / Kritische Masse» projekt je udruge Cogito.

Pokretanje sajta, koji je vidljiv od 2012. godine, jednokratno je pomogla Zaklada Adris.

Rad sajta u 2016. podržali su Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

 

Kontakt časopisa (za autorsku suradnju i objave): kriticnamasa@kriticnamasa.com

Kontakt nakladnika (za projekte i programska pitanja): cogito.udruga@gmail.com

ISSN 1849-5303

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

proza

Iva Sopka: Tri priče

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Iva Sopka (1987., Vrbas) objavila je više kratkih priča, od kojih su najznačajnije objavljene u izboru za književnu nagradu Večernjeg lista „Ranko Marinković“ 2011. godine, Zarezovog i Algoritmovog književnog natječaja Prozak 2015. godine, nagrade „Sedmica & Kritična Masa“ 2016. godine, natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor 2016. godine te natječaja za kratku priču 2016. godine Broda knjižare – broda kulture. Osvojila je i drugo mjesto na KSET-ovom natječaju za kratku priču 2015. godine.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg