o nama

O časopisu i projektu

«Kritična masa / Critical mass / Kritische Masse» (nadalje KM) trojezični je književni časopis.
KM je portal za književnost i kulturu sa slobodnim pristupom sadržajima.
Sadržaj KM vidljiv je na tri jezika (hrvatski, engleski, njemački) klikom na opcije DE, EN, HR u gornjem desnom uglu ekrana.

Autorske stranice (desno) funkcioniraju kao baza podataka o hrvatskim autorima ponajprije za inozemne posjetitelje – predviđene su za pretraživanje nakon ulaska na EN i DE.

KM ima dvije osnovne koncepcijske misije: 1) na engleskim i njemačkim stranicama to je inozemna promocija hrvatskih autora, te hrvatske književnosti i kulture putem prijevoda i drugih tekstova; 2) na hrvatskim stranicama KM je književni časopis s posebnim naglaskom na promociji mladih i neafirmiranih pisaca.

«Kritična masa / Critical mass / Kritische Masse» projekt je udruge Cogito.
Rad sajta podupiru Ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Za dodatne informacije i impressum časopisa kliknite na naslov. Na engleskim i njemačkim stranicama KM je književni časopis i baza podataka s enciklopedijskim elementima, čija su ciljana publika strani izdavači, urednici, književni agenti, novinari, znanstvenici te opća publika – koji se mogu informirati (prvenstveno) o hrvatskoj književnosti, pročitati ogledne prijevode i drugo, te se zainteresirati za njezino praćenje, proučavanje, prevođenje i objavljivanje.

Adresa engleskih stranica jest http://www.kriticnamasa.com/index_en.php .

Adresa njemačkih stranica jest http://www.kriticnamasa.com/index_de.php .

S ciljem veće vidljivosti hrvatske književnosti i kulture na internetu potral KM omogućava – dosad iznimno manjkavu – dostupnost informacija na stranim jezicima o hrvatskoj književnoj sceni, stvaranje slike o suvremenoj hrvatskoj kulturi, čitanje brojnih oglednih prijevoda hrvatskih autora, te time stvara preduvjete za promociju i plasman domaće književnosti u inozemstvo.

Na hrvatskim stranicama KM afirmira posebno autore najmlađe generacije (rođene 80-ih i 90-ih), lišene poluga institucionalne i medijske moći, ali i druge kvalitetne autore.

 

IMPRESSUM:

Glavni urednik (koncepcija): Robert Perišić.

Izvršni urednici: Petra Rosandić, Ilijana Marin.

Uredništvo: Marinka Botić, Ilijana Marin, Buzz Poole, Robert Perišić, Petra Rosandić, Chelsea Sanders, Leda Sutlović, Miron Sršen.

 

«Kritična masa / Critical mass / Kritische Masse» projekt je udruge Cogito.

Pokretanje sajta, koji je vidljiv od 2012. godine, jednokratno je pomogla Zaklada Adris.

Rad sajta u 2016. podržali su Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

 

Kontakt časopisa (za autorsku suradnju i objave): kriticnamasa@kriticnamasa.com

Kontakt nakladnika (za projekte i programska pitanja): cogito.udruga@gmail.com

ISSN 1849-5303

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

poezija

Ognjen Obradović: Oticanja

Ognjen Obradović (1992., Užice, Srbija) diplomirao je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a trenutno je na poslijediplomskom studiju Teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture na istom fakultetu. Izvedene su mu drame i radio drame: Nedelja: juče, danas, sutra (2013., BDP), Put u Lisabon (2015., Radio Beograd), Da mi je da spustim ovu suzu (2016., Radio Beograd).
Donosimo nekoliko pjesama iz zbirke poezije Oticanja (2016.), za koju je Obradović dobio nagradu Mladi Dis.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg