o nama

O časopisu i projektu

«Kritična masa / Critical mass / Kritische Masse» (nadalje KM) trojezični je književni časopis.
KM je portal za književnost i kulturu sa slobodnim pristupom sadržajima.
Sadržaj KM vidljiv je na tri jezika (hrvatski, engleski, njemački) klikom na opcije DE, EN, HR u gornjem desnom uglu ekrana.

Autorske stranice (desno) funkcioniraju kao baza podataka o hrvatskim autorima ponajprije za inozemne posjetitelje – predviđene su za pretraživanje nakon ulaska na EN i DE.

KM ima dvije osnovne koncepcijske misije: 1) na engleskim i njemačkim stranicama to je inozemna promocija hrvatskih autora, te hrvatske književnosti i kulture putem prijevoda i drugih tekstova; 2) na hrvatskim stranicama KM je književni časopis s posebnim naglaskom na promociji mladih i neafirmiranih pisaca.

«Kritična masa / Critical mass / Kritische Masse» projekt je udruge Cogito.
Rad sajta podupiru Ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Za dodatne informacije i impressum časopisa kliknite na naslov. Na engleskim i njemačkim stranicama KM je književni časopis i baza podataka s enciklopedijskim elementima, čija su ciljana publika strani izdavači, urednici, književni agenti, novinari, znanstvenici te opća publika – koji se mogu informirati (prvenstveno) o hrvatskoj književnosti, pročitati ogledne prijevode i drugo, te se zainteresirati za njezino praćenje, proučavanje, prevođenje i objavljivanje.

Adresa engleskih stranica jest http://www.kriticnamasa.com/index_en.php .

Adresa njemačkih stranica jest http://www.kriticnamasa.com/index_de.php .

S ciljem veće vidljivosti hrvatske književnosti i kulture na internetu potral KM omogućava – dosad iznimno manjkavu – dostupnost informacija na stranim jezicima o hrvatskoj književnoj sceni, stvaranje slike o suvremenoj hrvatskoj kulturi, čitanje brojnih oglednih prijevoda hrvatskih autora, te time stvara preduvjete za promociju i plasman domaće književnosti u inozemstvo.

Na hrvatskim stranicama KM afirmira posebno autore najmlađe generacije (rođene 80-ih i 90-ih), lišene poluga institucionalne i medijske moći, ali i druge kvalitetne autore.

 

IMPRESSUM:

Glavni urednik (koncepcija): Robert Perišić.

Izvršni urednici: Petra Rosandić, Ilijana Marin.

Uredništvo: Marinka Botić, Ilijana Marin, Buzz Poole, Robert Perišić, Petra Rosandić, Chelsea Sanders, Leda Sutlović, Miron Sršen.

 

«Kritična masa / Critical mass / Kritische Masse» projekt je udruge Cogito.

Pokretanje sajta, koji je vidljiv od 2012. godine, jednokratno je pomogla Zaklada Adris.

Rad sajta u 2016. podržali su Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

 

Kontakt časopisa (za autorsku suradnju i objave): kriticnamasa@kriticnamasa.com

Kontakt nakladnika (za projekte i programska pitanja): cogito.udruga@gmail.com

ISSN 1849-5303

proza

Jana Kujundžić: Mi, one od nekada

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Jana Kujundžić (1990.) diplomirala je sociologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu i masterirala rodne studije (Gender studies,) na Central European Universityju u Budimpešti. Osim kratkih priča piše i feminističke kritike događanja u Hrvatskoj i u svijetu kao i kritike filmova i serija za portale Libela i Voxfeminae.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Sven Popović: Ljubav među žoharima (Iz rukopisa)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S prva tri ulomka romana u rukopisu Svena Popovića, započinjemo objavljivanje šireg izbora nagrade ''Sedmica&Kritična masa 2017''.
Popović (1989., Zagreb) je diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik i književnost te amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Književni prvijenac „Nebo u kaljuži“ (Meandarmedia) objavljuje 2015. Jedan je od osnivača „TKO ČITA?“, programa namjenjenog mladim autorima. Priče su mu uvrštene u „Best European Fiction 2017“ (Dalkey Archive Press). Živi i ne radi u Zagrebu.

proza

Maja Jurica: Miris biskvita

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Maja Jurica (1990., Split) studentica je hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru.

proza

Anita Vein Dević: Ulomak iz romana 'Ukradeno djetinjstvo'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Anita Vein Dević (1987., Karlovac) magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Piše poeziju, kratke priče, i nastavak romana „Ukradeno djetinjstvo“.

proza

Martin Majcenović: Medvjeđa usluga

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Martin Majcenović (1990.) diplomirao je kroatistiku i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratka proza objavljivana mu je između ostalog i u Zarezu, Autsajderskim fragmentima, Booksi... Sudjelovao je u užim izborima na natječajima za kratku priču Broda kulture (2013. i 2016.) i FEKP-a (2014.) Član je Književne grupe 90+, a piše za portal Ziher.hr.

proza

Marija Solarević: Itinerar

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Marija Solarević (1987., Zagreb) diplomirala je pedagogiju i etnologiju s kulturnom antropologijom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, osvajila je MetaFora nagradu u organizaciji Knjižnice Vladimira Nazora, u Centru za kreativno pisanje pohađa radionice i stvara kolumnu o književnosti i pop-kulturi. Trenutno piše zbirku kratkih priča "Noćne ptice".

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg