vijesti

Besplatne elektroničke knjige: STOTI NASLOV BIBLIOTEKE „ONLINE“

Točno 12 godina nakon predstavljanja mrežnih stranica projekta „Besplatne elektroničke knjige“ (www.elektronickeknjige.com) na osječkom FAK-u (27. svibnja 2001.) i ujedno objavljivanja prvog naslova u biblioteci „Online“ („Tour de force“ Krešimira Pintarića), Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je stoti besplatni naslov: „Filmske vrste i rodovi“ filmskog teoretičara i povjesničara Nikice Gilića.U ovih 12 godina u okviru biblioteke „Online“ objavljene su knjige mnogih renomiranih hrvatskih književnika, publicista i teoretičara (Stanka Andrića, Krešimira Bagića, Tomice Bajsića, Borisa Budena, Daše Drndić, Drage Glamuzine, Marinka Koščeca, Sanje Lovrenčić, Irene Lukšić, Branka Maleša, Sonje Manojlović, Miroslava Mićanovića, Josipa Mlakića, Zvonimira Mrkonjića, Gordana Nuhanovića, Jurice Pavičića, Robera Perišića, Sanje Pilić, Ivice Prtenjače, Zorana Roška, Ivane Simić Bodrožić, Romana Simića Bodrožića, Dražena Šimleše, Damira Šodana, Hrvoja Turkovića, Nevena Ušumovića i mnogih drugih), kao i nekoliko prijevoda svjetskih književnih i publicističkih ikona (Ane Ahmatove, Blaisea Cendrarsa, Noama Chomskog, Françoisa duc de La Rochefoucaulta). DPKM u priopćenju kaže kako je tih 99 besplatnih naslova čitalo više od pola milijuna posjetitelja mrežnih stranica (505.166), a samo deset najčitanijih skupilo je više od 220 tisuća čitatelja, dok je uvjerljivo najčitanija besplatna elektronička knjiga „Mediji, propaganda i sistem“ Noama Chomskog – s više od 70 tisuća čitatelja.

Gilićeva knjiga objavljena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba. U tiskanom obliku 2007. godine objavio ju je zagrebački AGM. Trenutno je na mrežnim stranicama projekta „Besplatne elektroničke knjige“ (www.elektronickeknjige.com), u sve tri biblioteke („Online“, „Mali rakun“ i „ElektroDAF“), dostupan 141 naslov.

Nikica Gilić rođen je u Splitu 1973. godine. Izvanredni je profesor i predstojnik Katedre za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Predaje kolegije iz područja teorije i povijesti filma na Filozofskom fakultetu i Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Autor je knjiga „Filmske vrste i rodovi“ (Zagreb, AGM, 2007), „Uvod u teoriju filmske priče“ (Zagreb, Školska knjiga, 2007) i „Uvod u povijest hrvatskog igranog filma“ (Zagreb, Leykam international, 2010, drugo izdanje izašlo je 2011).

S Brunom Kragićem je uredio „Filmski leksikon“ (Zagreb, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, 2003), uredio je i knjigu „3-2-1, KRENI! Zbornik radova u povodu 70. rođendana Ante Peterlića“ (Zagreb, Filozofski fakultet, 2006). Priredio je za tisak knjigu „Povijest filma: rano i klasično razdoblje“ Ante Peterlića (Zagreb, Hrvatski filmski savez, 2009) s Brunom Kragićem i Dianom Nenadić priredio je knjigu „Filmska čitanka“ Ante Peterlića (Zagreb, Hrvatski filmski savez, 2011). Glavni je urednik filmskog časopisa „Hrvatski filmski ljetopis“ (izdanje Hrvatskog filmskog saveza).

Za svoj znanstveni i stručni rad dobio je Nagradu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Nagradu „Vladimir Vuković“ Hrvatskog društva filmskih kritičara i Nagradu SFERA. Dvije knjige bile su mu nominirane za nagradu „Kiklop“.

DPKM u 2013. planira objaviti još 5 novih besplatnih naslova, a među njima i knjige Borisa Becka, Gordana Nuhanovića i Dražena Šimleše.

proza

Marko Gregur: Dan za izlazak

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Marko Gregur (Koprivnica, 1982.) piše poeziju i prozu, koju je objavljivao u mnogim domaćim časopisima i novinama, kao i u inozemnim časopisima.Dobitnik je nagrade Ulaznica i Prozak za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina starosti iz Republike Hrvatske. Objavio je zbirku poezije Lirska grafomanija (Naklada Ceres, 2011.), zbirke priča Peglica u prosincu (DHK, 2012.) i Divan dan za Drinkopoly (Algoritam, 2014.) te roman Kak je zgorel presvetli Trombetassicz (Hena com, 2017.) Uvršten je u antologiju mladih hrvatskih prozaika Bez vrata, bez kucanja (Sandorf, 2012.).

proza

Anita Vein Dević: Ulomak iz romana 'Ukradeno djetinjstvo'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Anita Vein Dević (1987., Karlovac) magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Piše poeziju, kratke priče, i nastavak romana „Ukradeno djetinjstvo“.

proza

Josip Razum: Dvije priče

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Josip Razum (1991., Zagreb) apsolvent je psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je u "Fantomu slobode", osvojio nagradu na KSET-ovom natječaju za kratku priču, član je i suosnivač Književne grupe 90+.


proza

Marta Glowatzky Novosel: Dvije priče

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

U širi izbor ušla je i Marta Glowatzky Novosel (Čakovec, 1983.), profesorica flaute, prevoditelj i sudski tumač za njemački jezik.
Glowatzky je uz glazbenu akademiju u Münchenu završila i poslijediplomski interdisciplinarni studij konferencijskog prevođenja u sklopu Sveučilišta grada Zagreba. Objavljivala je u nekoliko zbornika i portala.

proza

Zoran Hercigonja: Kolotečina: Testiranje stvarnosti

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Zoran Hercigonja (1990.) rođen je u Varaždinu gdje je diplomirao na Fakultetu organizacije i informatike. Radi kao profesor i objavljuje na portalu Poezija Online. Bavi se i likovnom umjetnošću.

proza

Stephanie Stelko: Ružica putuje u Maroko

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Stephanie Stelko (1992., Rijeka) svježe je ime na sceni s obzirom da se pisanju vratila nakon što je prije dvije godine diplomirala medicinsku antropologiju i sociologiju u Amsterdamu. Teme koje obrađuje u antropološko-sociološkom i novinarskom radu tiču se marginaliziranih skupina, nejednakosti, feminizma, seksualnosti, tijela i zdravlja.

proza

Martin Majcenović: Medvjeđa usluga

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Martin Majcenović (1990.) diplomirao je kroatistiku i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratka proza objavljivana mu je između ostalog i u Zarezu, Autsajderskim fragmentima, Booksi... Sudjelovao je u užim izborima na natječajima za kratku priču Broda kulture (2013. i 2016.) i FEKP-a (2014.) Član je Književne grupe 90+, a piše za portal Ziher.hr.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Dunja Matić: Večera

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Dunja Matić (1988., Rijeka) je magistra kulturologije, urednica, recenzentica i književna kritičarka. Prozu, poeziju i osvrte objavljuje na stranicama Gradske knjižnice Rijeka i Književnosti uživo, dio čijeg je uredništva od 2013. godine. Roman „Troslojne posteljine“ izlazi u izdanju Studia TiM ove godine, a u pripremi je zbirka kratkih priča „Kozmofilije“.

proza

Sara Kopeczky: Atomi različitih zvijezda

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Sara Kopeczky (1992., Zagreb) diplomirala je anglistiku i talijanistiku, prozu i poeziju objavljivala je u časopisima, zbornicima i na portalima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Pobijedila je na natječaju knjižnice Daruvar za najljepše ljubavno pismo. Članica je Novog Književnog Vala, književne skupine nastale iz škole kreativnog pisanja pod vodstvom Irene Delonge Nešić. Urednica je Split Minda, časopisa za književnost i kulturu studenata Filozofskog fakulteta u Splitu.

proza

Alen Brlek: Mjehur

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Alen Brlek (1988., Zagreb) dobitnik je nagrade Na vrh jezika 2013. godine za zbirku poezije Metakmorfoze. Objavljivan je između ostalog i u e-časopisu Književnost uživo, Zarezu, Fantomu slobode, zborniku Tko čita?, internet portalu Strane. Sudionik je nekoliko regionalnih i međunarodnih književnih festivala, a priprema i drugu zbirku poezije 'Pratišina'.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg