vijesti

Besplatne elektroničke knjige: STOTI NASLOV BIBLIOTEKE „ONLINE“

Točno 12 godina nakon predstavljanja mrežnih stranica projekta „Besplatne elektroničke knjige“ (www.elektronickeknjige.com) na osječkom FAK-u (27. svibnja 2001.) i ujedno objavljivanja prvog naslova u biblioteci „Online“ („Tour de force“ Krešimira Pintarića), Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je stoti besplatni naslov: „Filmske vrste i rodovi“ filmskog teoretičara i povjesničara Nikice Gilića.U ovih 12 godina u okviru biblioteke „Online“ objavljene su knjige mnogih renomiranih hrvatskih književnika, publicista i teoretičara (Stanka Andrića, Krešimira Bagića, Tomice Bajsića, Borisa Budena, Daše Drndić, Drage Glamuzine, Marinka Koščeca, Sanje Lovrenčić, Irene Lukšić, Branka Maleša, Sonje Manojlović, Miroslava Mićanovića, Josipa Mlakića, Zvonimira Mrkonjića, Gordana Nuhanovića, Jurice Pavičića, Robera Perišića, Sanje Pilić, Ivice Prtenjače, Zorana Roška, Ivane Simić Bodrožić, Romana Simića Bodrožića, Dražena Šimleše, Damira Šodana, Hrvoja Turkovića, Nevena Ušumovića i mnogih drugih), kao i nekoliko prijevoda svjetskih književnih i publicističkih ikona (Ane Ahmatove, Blaisea Cendrarsa, Noama Chomskog, Françoisa duc de La Rochefoucaulta). DPKM u priopćenju kaže kako je tih 99 besplatnih naslova čitalo više od pola milijuna posjetitelja mrežnih stranica (505.166), a samo deset najčitanijih skupilo je više od 220 tisuća čitatelja, dok je uvjerljivo najčitanija besplatna elektronička knjiga „Mediji, propaganda i sistem“ Noama Chomskog – s više od 70 tisuća čitatelja.

Gilićeva knjiga objavljena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba. U tiskanom obliku 2007. godine objavio ju je zagrebački AGM. Trenutno je na mrežnim stranicama projekta „Besplatne elektroničke knjige“ (www.elektronickeknjige.com), u sve tri biblioteke („Online“, „Mali rakun“ i „ElektroDAF“), dostupan 141 naslov.

Nikica Gilić rođen je u Splitu 1973. godine. Izvanredni je profesor i predstojnik Katedre za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Predaje kolegije iz područja teorije i povijesti filma na Filozofskom fakultetu i Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Autor je knjiga „Filmske vrste i rodovi“ (Zagreb, AGM, 2007), „Uvod u teoriju filmske priče“ (Zagreb, Školska knjiga, 2007) i „Uvod u povijest hrvatskog igranog filma“ (Zagreb, Leykam international, 2010, drugo izdanje izašlo je 2011).

S Brunom Kragićem je uredio „Filmski leksikon“ (Zagreb, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, 2003), uredio je i knjigu „3-2-1, KRENI! Zbornik radova u povodu 70. rođendana Ante Peterlića“ (Zagreb, Filozofski fakultet, 2006). Priredio je za tisak knjigu „Povijest filma: rano i klasično razdoblje“ Ante Peterlića (Zagreb, Hrvatski filmski savez, 2009) s Brunom Kragićem i Dianom Nenadić priredio je knjigu „Filmska čitanka“ Ante Peterlića (Zagreb, Hrvatski filmski savez, 2011). Glavni je urednik filmskog časopisa „Hrvatski filmski ljetopis“ (izdanje Hrvatskog filmskog saveza).

Za svoj znanstveni i stručni rad dobio je Nagradu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Nagradu „Vladimir Vuković“ Hrvatskog društva filmskih kritičara i Nagradu SFERA. Dvije knjige bile su mu nominirane za nagradu „Kiklop“.

DPKM u 2013. planira objaviti još 5 novih besplatnih naslova, a među njima i knjige Borisa Becka, Gordana Nuhanovića i Dražena Šimleše.

proza

Jana Kujundžić: Mi, one od nekada

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Jana Kujundžić (1990.) diplomirala je sociologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu i masterirala rodne studije (Gender studies,) na Central European Universityju u Budimpešti. Osim kratkih priča piše i feminističke kritike događanja u Hrvatskoj i u svijetu kao i kritike filmova i serija za portale Libela i Voxfeminae.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Sven Popović: Ljubav među žoharima (Iz rukopisa)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S prva tri ulomka romana u rukopisu Svena Popovića, započinjemo objavljivanje šireg izbora nagrade ''Sedmica&Kritična masa 2017''.
Popović (1989., Zagreb) je diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik i književnost te amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Književni prvijenac „Nebo u kaljuži“ (Meandarmedia) objavljuje 2015. Jedan je od osnivača „TKO ČITA?“, programa namjenjenog mladim autorima. Priče su mu uvrštene u „Best European Fiction 2017“ (Dalkey Archive Press). Živi i ne radi u Zagrebu.

proza

Maja Jurica: Miris biskvita

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Maja Jurica (1990., Split) studentica je hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru.

proza

Anita Vein Dević: Ulomak iz romana 'Ukradeno djetinjstvo'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Anita Vein Dević (1987., Karlovac) magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Piše poeziju, kratke priče, i nastavak romana „Ukradeno djetinjstvo“.

proza

Martin Majcenović: Medvjeđa usluga

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Martin Majcenović (1990.) diplomirao je kroatistiku i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratka proza objavljivana mu je između ostalog i u Zarezu, Autsajderskim fragmentima, Booksi... Sudjelovao je u užim izborima na natječajima za kratku priču Broda kulture (2013. i 2016.) i FEKP-a (2014.) Član je Književne grupe 90+, a piše za portal Ziher.hr.

proza

Marija Solarević: Itinerar

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Marija Solarević (1987., Zagreb) diplomirala je pedagogiju i etnologiju s kulturnom antropologijom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, osvajila je MetaFora nagradu u organizaciji Knjižnice Vladimira Nazora, u Centru za kreativno pisanje pohađa radionice i stvara kolumnu o književnosti i pop-kulturi. Trenutno piše zbirku kratkih priča "Noćne ptice".

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg