vijesti

Besplatne elektroničke knjige: STOTI NASLOV BIBLIOTEKE „ONLINE“

Točno 12 godina nakon predstavljanja mrežnih stranica projekta „Besplatne elektroničke knjige“ (www.elektronickeknjige.com) na osječkom FAK-u (27. svibnja 2001.) i ujedno objavljivanja prvog naslova u biblioteci „Online“ („Tour de force“ Krešimira Pintarića), Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je stoti besplatni naslov: „Filmske vrste i rodovi“ filmskog teoretičara i povjesničara Nikice Gilića.U ovih 12 godina u okviru biblioteke „Online“ objavljene su knjige mnogih renomiranih hrvatskih književnika, publicista i teoretičara (Stanka Andrića, Krešimira Bagića, Tomice Bajsića, Borisa Budena, Daše Drndić, Drage Glamuzine, Marinka Koščeca, Sanje Lovrenčić, Irene Lukšić, Branka Maleša, Sonje Manojlović, Miroslava Mićanovića, Josipa Mlakića, Zvonimira Mrkonjića, Gordana Nuhanovića, Jurice Pavičića, Robera Perišića, Sanje Pilić, Ivice Prtenjače, Zorana Roška, Ivane Simić Bodrožić, Romana Simića Bodrožića, Dražena Šimleše, Damira Šodana, Hrvoja Turkovića, Nevena Ušumovića i mnogih drugih), kao i nekoliko prijevoda svjetskih književnih i publicističkih ikona (Ane Ahmatove, Blaisea Cendrarsa, Noama Chomskog, Françoisa duc de La Rochefoucaulta). DPKM u priopćenju kaže kako je tih 99 besplatnih naslova čitalo više od pola milijuna posjetitelja mrežnih stranica (505.166), a samo deset najčitanijih skupilo je više od 220 tisuća čitatelja, dok je uvjerljivo najčitanija besplatna elektronička knjiga „Mediji, propaganda i sistem“ Noama Chomskog – s više od 70 tisuća čitatelja.

Gilićeva knjiga objavljena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba. U tiskanom obliku 2007. godine objavio ju je zagrebački AGM. Trenutno je na mrežnim stranicama projekta „Besplatne elektroničke knjige“ (www.elektronickeknjige.com), u sve tri biblioteke („Online“, „Mali rakun“ i „ElektroDAF“), dostupan 141 naslov.

Nikica Gilić rođen je u Splitu 1973. godine. Izvanredni je profesor i predstojnik Katedre za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Predaje kolegije iz područja teorije i povijesti filma na Filozofskom fakultetu i Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Autor je knjiga „Filmske vrste i rodovi“ (Zagreb, AGM, 2007), „Uvod u teoriju filmske priče“ (Zagreb, Školska knjiga, 2007) i „Uvod u povijest hrvatskog igranog filma“ (Zagreb, Leykam international, 2010, drugo izdanje izašlo je 2011).

S Brunom Kragićem je uredio „Filmski leksikon“ (Zagreb, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, 2003), uredio je i knjigu „3-2-1, KRENI! Zbornik radova u povodu 70. rođendana Ante Peterlića“ (Zagreb, Filozofski fakultet, 2006). Priredio je za tisak knjigu „Povijest filma: rano i klasično razdoblje“ Ante Peterlića (Zagreb, Hrvatski filmski savez, 2009) s Brunom Kragićem i Dianom Nenadić priredio je knjigu „Filmska čitanka“ Ante Peterlića (Zagreb, Hrvatski filmski savez, 2011). Glavni je urednik filmskog časopisa „Hrvatski filmski ljetopis“ (izdanje Hrvatskog filmskog saveza).

Za svoj znanstveni i stručni rad dobio je Nagradu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Nagradu „Vladimir Vuković“ Hrvatskog društva filmskih kritičara i Nagradu SFERA. Dvije knjige bile su mu nominirane za nagradu „Kiklop“.

DPKM u 2013. planira objaviti još 5 novih besplatnih naslova, a među njima i knjige Borisa Becka, Gordana Nuhanovića i Dražena Šimleše.

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

poezija

Ognjen Obradović: Oticanja

Ognjen Obradović (1992., Užice, Srbija) diplomirao je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a trenutno je na poslijediplomskom studiju Teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture na istom fakultetu. Izvedene su mu drame i radio drame: Nedelja: juče, danas, sutra (2013., BDP), Put u Lisabon (2015., Radio Beograd), Da mi je da spustim ovu suzu (2016., Radio Beograd).
Donosimo nekoliko pjesama iz zbirke poezije Oticanja (2016.), za koju je Obradović dobio nagradu Mladi Dis.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg