vijesti

Godina dominacija knjiga o nacionalnoj povijesti

Jutarnji list, Željko Ivanjek, 21.06.2013.

Na svom posljednjem sastanku žiri Jutarnjeg lista za publicistiku izvršio je težak odabir i smanjio listu knjiga - kandidata za onu najbolju 2012. godine - s dvanaest na samo pet naslova. Nazočili su svi članovi žirija: Vlaho Bogišić (predsjednik), Davor Butković, Željko Ivanjek, Željko Krušelj, Tvrtko Jakovina i Branko Matan.Interes javnosti

U opsežnoj raspravi zaključeno je da je povijesna publicistika u ovoj izdavački siromašnijoj godini - otprilike 70-ak predmetnutih naslova - izborila najviše mjesta, jednako prije u 12-ici kao i sada u 5-ici. To govori u prilog njene kakvoće, no jednako tako o interesu javnosti i čitateljske publike za povijest, prvenstveno za noviju nacionalnu povijest. Primijećeno je da je najveći dio ovih knjiga povezan sa Sveučilištem, odnosno da nastaje iz doktorskih disertacija, njihovom preradom.

No, mimo tri historiografska naslova - čiji su autori Stjepan Ćosić i Zoran Grijak, Andrea Feldman i Hrvoje Klasić - žiri je u pet najboljih knjiga uvrstio jednu “umjetničku monografiju” (Slobodan Šijan), odnosno jedan putopisni priručnik (Lara Černicki i Stašo Forenbaher).

Treba, naime, naglasiti da odabrane knjige nisu žanrovski “čiste”, one nastoje dohvatiti svoju temu svim znanstvenim sredstvima, preskačući odrednice dosad klasične biografije ili putopisa.

Ženske ruke

Dvije od pet odabranih najboljih knjiga publicistike u 2012. godini ispisale su “ženske ruke” (Lara Černicki, Andrea Feldman). Prema tome, u tom, “rodnom” smislu ova je godina znakovita. Sada je pred žirijem težak zadak da po deveti puta za redom izabere najbolju publicističku knjigu. Uz jednu napomenu: ovo je jedina publicistička nagrada u Hrvatskoj.

 

Više o pet finalista pročitajte ovdje

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

poezija

Ognjen Obradović: Oticanja

Ognjen Obradović (1992., Užice, Srbija) diplomirao je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a trenutno je na poslijediplomskom studiju Teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture na istom fakultetu. Izvedene su mu drame i radio drame: Nedelja: juče, danas, sutra (2013., BDP), Put u Lisabon (2015., Radio Beograd), Da mi je da spustim ovu suzu (2016., Radio Beograd).
Donosimo nekoliko pjesama iz zbirke poezije Oticanja (2016.), za koju je Obradović dobio nagradu Mladi Dis.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg