vijesti

Natječaj za sudjelovanje na Europskom pjesničkom turniru

Založba Pivec iz Maribora u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca objavljuje natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu u Hrvatskoj, čiji autor ili autorica će sudjelovati na Europskom pjesničkom turniru 2013. u Mariboru.Stručni žiri za Hrvatsku u sastavu Darija Žilić, Marko Pogačar i Davor Šalat vas poziva da pošaljete neobjavljenu pjesmu, koja neka nema više od 60 stihova, na adresu HDP, Basaričekova 24, 10000 Zagreb, s naznakom PJESNIČKI TURNIR 2013, najkasnije do 15. 09. 2013. U jednoj koverti neka bude potpisana pjesma sa šifrom, a u drugoj kuverti, označenoj sa šifrom, neka budu podaci o autoru: ime, prezime, adresa, email i broj telefona.

Stručni žiri će izabrati 10-12 najboljih pjesama (koje će biti objavljene u literarnom časopisu TEMA) i pobjednika (dobiva simboličku financijsku nagradu po mogućnostima organizatora), koji će sudjelovati na Europskom pjesničkom turniru 16. 11. 2013. u Slovenskom narodnom kazalištu Maribor. Pobjednička pjesma bit će prevedena na jezike država koje sudjeluju. Pobjedniku će Založba Pivec platiti troškove puta i smještaja u Mariboru. Na Europskom pjesničkom turniru sudjelovat će pjesnici iz 7 zemalja i takmičit će se za naslov Europski vitez poezije 2013, željeznu ružu i nagradu od 1000 €. Nagradu dodjeljuje stručni žiri. Sudjelovat će: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Austrija, Mađarska, Slovačka, Austrija i Slovenija.

Uz mariborski održat će se i dva promocijska turnira, jedan u Sarajevu 26. 10., a drugi u Zalaegerszegu 14.11.  2013. Založba Pivec će isto tako omogućiti nacionalnim pobjednicima putovanje i boravak na ta dva turnira.


Pobjedničke pjesme izbora u pojedinim zemljama bit će objavljene u originalu i s prijevodima, u literarnoj reviji Rp./Lirikon21, koju uređuje Ivo Stropnik.

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

poezija

Ognjen Obradović: Oticanja

Ognjen Obradović (1992., Užice, Srbija) diplomirao je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a trenutno je na poslijediplomskom studiju Teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture na istom fakultetu. Izvedene su mu drame i radio drame: Nedelja: juče, danas, sutra (2013., BDP), Put u Lisabon (2015., Radio Beograd), Da mi je da spustim ovu suzu (2016., Radio Beograd).
Donosimo nekoliko pjesama iz zbirke poezije Oticanja (2016.), za koju je Obradović dobio nagradu Mladi Dis.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg