vijesti

Natječaj za sudjelovanje na Europskom pjesničkom turniru

Založba Pivec iz Maribora u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca objavljuje natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu u Hrvatskoj, čiji autor ili autorica će sudjelovati na Europskom pjesničkom turniru 2013. u Mariboru.Stručni žiri za Hrvatsku u sastavu Darija Žilić, Marko Pogačar i Davor Šalat vas poziva da pošaljete neobjavljenu pjesmu, koja neka nema više od 60 stihova, na adresu HDP, Basaričekova 24, 10000 Zagreb, s naznakom PJESNIČKI TURNIR 2013, najkasnije do 15. 09. 2013. U jednoj koverti neka bude potpisana pjesma sa šifrom, a u drugoj kuverti, označenoj sa šifrom, neka budu podaci o autoru: ime, prezime, adresa, email i broj telefona.

Stručni žiri će izabrati 10-12 najboljih pjesama (koje će biti objavljene u literarnom časopisu TEMA) i pobjednika (dobiva simboličku financijsku nagradu po mogućnostima organizatora), koji će sudjelovati na Europskom pjesničkom turniru 16. 11. 2013. u Slovenskom narodnom kazalištu Maribor. Pobjednička pjesma bit će prevedena na jezike država koje sudjeluju. Pobjedniku će Založba Pivec platiti troškove puta i smještaja u Mariboru. Na Europskom pjesničkom turniru sudjelovat će pjesnici iz 7 zemalja i takmičit će se za naslov Europski vitez poezije 2013, željeznu ružu i nagradu od 1000 €. Nagradu dodjeljuje stručni žiri. Sudjelovat će: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Austrija, Mađarska, Slovačka, Austrija i Slovenija.

Uz mariborski održat će se i dva promocijska turnira, jedan u Sarajevu 26. 10., a drugi u Zalaegerszegu 14.11.  2013. Založba Pivec će isto tako omogućiti nacionalnim pobjednicima putovanje i boravak na ta dva turnira.


Pobjedničke pjesme izbora u pojedinim zemljama bit će objavljene u originalu i s prijevodima, u literarnoj reviji Rp./Lirikon21, koju uređuje Ivo Stropnik.

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

proza

Iva Sopka: Tri priče

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Iva Sopka (1987., Vrbas) objavila je više kratkih priča, od kojih su najznačajnije objavljene u izboru za književnu nagradu Večernjeg lista „Ranko Marinković“ 2011. godine, Zarezovog i Algoritmovog književnog natječaja Prozak 2015. godine, nagrade „Sedmica & Kritična Masa“ 2016. godine, natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor 2016. godine te natječaja za kratku priču 2016. godine Broda knjižare – broda kulture. Osvojila je i drugo mjesto na KSET-ovom natječaju za kratku priču 2015. godine.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg