vijesti

KNJIŽEVNOST U MOČVARI

Močvara, 16. 12. , ponedjeljak, 20, 30h

Posljednja tribina u ovogodišnjem ciklusu KNJIŽEVNOST U MOČVARI: NOVI PISCI U MOČVARI
Gosti: TAMARA CRNKO (Rijeka), NIKOLA LESKOVAR (Varaždin), VLADIMIR ARSENIĆ (Zrenjanin).
Moderira: ROBERT PERIŠIĆProgram tribine Književnost u Močvari, pod egidom "Novi pisci u Močvari", odvija se sa specifičnim naglaskom na afirmaciji najmlađe generacije hrvatskih autora, onih rođenih od 1980. nadalje, koji su stjecajem okolnosti ostali još u sjeni prethodne generacije. Zbog rasutosti scene, izdavačke inertnosti i manjka medijskog interesa – nova generacija pisaca ostaje bez zaslužene vidljivosti, što ovaj program želi nadomjestiti. Gosti tribine su Tamara Crnko, Nikola Leskovar i Vladimir Arsenić. Tamara Crnko rođena je u Rijeci 1987. godine. Završila je Filozofski fakultet u Rijeci - kulturologija (mediolog). S pričom "Njegova stjenica" osvojila nagradu na natječaju Kamov ukratko - povodom obilježavanja stogodišnjice smrti Janka Polića Kamova 2010. Dobitnica je nagrade "Zlatko Tomičić" Karlovačkog književnog kruga za priču "Samo susjedi" 2011. Objavila roman "Blokiraj ovo!" (Studio TiM, Rijeka, 2011.) smješten u kontekst studentske blokade. Kao član neslužbene grupe proizašle iz Laboratorija Fantastike radi na zajedničkom romanu o gradu Rijeci. Piše osvrte o filmu i medijskoj kulturi za kvarnerski.com i za magazin gradske knjižnice Rijeka. Nikola Leskovar rođen je 1983. godine. Živi u Varaždinu. Studij hrvatskog jezika i književnosti završio je u Rijeci. Pohađao tečaj kreativnog pisanja koji je vodila književnica Daša Drndić. Trenutno radi kao novinar i lektor u županijskom tjedniku Varaždinske vijesti. Član je riječke književne udruge Katapult. Književne radove objavljivao u časopisima Zarez, Ulaznica i drugdje, a priča "Apokalipse" objavljena mu je u zbirci regionalnog natječaja "Izvan koridora" (2011.). S odlomkom iz neobjavljenog "Romana u nestajanju" uvršten je u pregled novih hrvatskih prozaika "Bez vrata bez kucanja". Vladimir Arsenić rođen je u Beogradu 1972., a živi u Zrenjaninu. Književni je kritičar i prevoditelj. Magistrirao je komparativnu književnost u Tel Avivu, a prevodi s engleskog i hebrejskog. Redovni je kritičar internetskog portala e-novine i suradnik portala booksa.hr. Povremeno piše za Think tank, Beton, Quorum i Peščanik. Jedan je od pokretača književnog časopisa Ulaznica koji od 2007. izlazi u Zrenjaninu. Kao jedan je od značajnijih kritičara u regiji Arsenić svojim kritičkim pogledom nastoji obuhvatiti različite scene i generacije, te je pisao i o najmlađim hrvatskim prozaicima, o čemu će biti riječi na ovoj, posljednjoj tribini u ciklusu.

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

poezija

Ognjen Obradović: Oticanja

Ognjen Obradović (1992., Užice, Srbija) diplomirao je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a trenutno je na poslijediplomskom studiju Teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture na istom fakultetu. Izvedene su mu drame i radio drame: Nedelja: juče, danas, sutra (2013., BDP), Put u Lisabon (2015., Radio Beograd), Da mi je da spustim ovu suzu (2016., Radio Beograd).
Donosimo nekoliko pjesama iz zbirke poezije Oticanja (2016.), za koju je Obradović dobio nagradu Mladi Dis.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg