vijesti

KNJIŽEVNOST U MOČVARI

Močvara, 16. 12. , ponedjeljak, 20, 30h

Posljednja tribina u ovogodišnjem ciklusu KNJIŽEVNOST U MOČVARI: NOVI PISCI U MOČVARI
Gosti: TAMARA CRNKO (Rijeka), NIKOLA LESKOVAR (Varaždin), VLADIMIR ARSENIĆ (Zrenjanin).
Moderira: ROBERT PERIŠIĆProgram tribine Književnost u Močvari, pod egidom "Novi pisci u Močvari", odvija se sa specifičnim naglaskom na afirmaciji najmlađe generacije hrvatskih autora, onih rođenih od 1980. nadalje, koji su stjecajem okolnosti ostali još u sjeni prethodne generacije. Zbog rasutosti scene, izdavačke inertnosti i manjka medijskog interesa – nova generacija pisaca ostaje bez zaslužene vidljivosti, što ovaj program želi nadomjestiti. Gosti tribine su Tamara Crnko, Nikola Leskovar i Vladimir Arsenić. Tamara Crnko rođena je u Rijeci 1987. godine. Završila je Filozofski fakultet u Rijeci - kulturologija (mediolog). S pričom "Njegova stjenica" osvojila nagradu na natječaju Kamov ukratko - povodom obilježavanja stogodišnjice smrti Janka Polića Kamova 2010. Dobitnica je nagrade "Zlatko Tomičić" Karlovačkog književnog kruga za priču "Samo susjedi" 2011. Objavila roman "Blokiraj ovo!" (Studio TiM, Rijeka, 2011.) smješten u kontekst studentske blokade. Kao član neslužbene grupe proizašle iz Laboratorija Fantastike radi na zajedničkom romanu o gradu Rijeci. Piše osvrte o filmu i medijskoj kulturi za kvarnerski.com i za magazin gradske knjižnice Rijeka. Nikola Leskovar rođen je 1983. godine. Živi u Varaždinu. Studij hrvatskog jezika i književnosti završio je u Rijeci. Pohađao tečaj kreativnog pisanja koji je vodila književnica Daša Drndić. Trenutno radi kao novinar i lektor u županijskom tjedniku Varaždinske vijesti. Član je riječke književne udruge Katapult. Književne radove objavljivao u časopisima Zarez, Ulaznica i drugdje, a priča "Apokalipse" objavljena mu je u zbirci regionalnog natječaja "Izvan koridora" (2011.). S odlomkom iz neobjavljenog "Romana u nestajanju" uvršten je u pregled novih hrvatskih prozaika "Bez vrata bez kucanja". Vladimir Arsenić rođen je u Beogradu 1972., a živi u Zrenjaninu. Književni je kritičar i prevoditelj. Magistrirao je komparativnu književnost u Tel Avivu, a prevodi s engleskog i hebrejskog. Redovni je kritičar internetskog portala e-novine i suradnik portala booksa.hr. Povremeno piše za Think tank, Beton, Quorum i Peščanik. Jedan je od pokretača književnog časopisa Ulaznica koji od 2007. izlazi u Zrenjaninu. Kao jedan je od značajnijih kritičara u regiji Arsenić svojim kritičkim pogledom nastoji obuhvatiti različite scene i generacije, te je pisao i o najmlađim hrvatskim prozaicima, o čemu će biti riječi na ovoj, posljednjoj tribini u ciklusu.

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

proza

Iva Sopka: Tri priče

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Iva Sopka (1987., Vrbas) objavila je više kratkih priča, od kojih su najznačajnije objavljene u izboru za književnu nagradu Večernjeg lista „Ranko Marinković“ 2011. godine, Zarezovog i Algoritmovog književnog natječaja Prozak 2015. godine, nagrade „Sedmica & Kritična Masa“ 2016. godine, natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor 2016. godine te natječaja za kratku priču 2016. godine Broda knjižare – broda kulture. Osvojila je i drugo mjesto na KSET-ovom natječaju za kratku priču 2015. godine.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg