vijesti

KNJIŽEVNOST U MOČVARI

Močvara, 16. 12. , ponedjeljak, 20, 30h

Posljednja tribina u ovogodišnjem ciklusu KNJIŽEVNOST U MOČVARI: NOVI PISCI U MOČVARI
Gosti: TAMARA CRNKO (Rijeka), NIKOLA LESKOVAR (Varaždin), VLADIMIR ARSENIĆ (Zrenjanin).
Moderira: ROBERT PERIŠIĆProgram tribine Književnost u Močvari, pod egidom "Novi pisci u Močvari", odvija se sa specifičnim naglaskom na afirmaciji najmlađe generacije hrvatskih autora, onih rođenih od 1980. nadalje, koji su stjecajem okolnosti ostali još u sjeni prethodne generacije. Zbog rasutosti scene, izdavačke inertnosti i manjka medijskog interesa – nova generacija pisaca ostaje bez zaslužene vidljivosti, što ovaj program želi nadomjestiti. Gosti tribine su Tamara Crnko, Nikola Leskovar i Vladimir Arsenić. Tamara Crnko rođena je u Rijeci 1987. godine. Završila je Filozofski fakultet u Rijeci - kulturologija (mediolog). S pričom "Njegova stjenica" osvojila nagradu na natječaju Kamov ukratko - povodom obilježavanja stogodišnjice smrti Janka Polića Kamova 2010. Dobitnica je nagrade "Zlatko Tomičić" Karlovačkog književnog kruga za priču "Samo susjedi" 2011. Objavila roman "Blokiraj ovo!" (Studio TiM, Rijeka, 2011.) smješten u kontekst studentske blokade. Kao član neslužbene grupe proizašle iz Laboratorija Fantastike radi na zajedničkom romanu o gradu Rijeci. Piše osvrte o filmu i medijskoj kulturi za kvarnerski.com i za magazin gradske knjižnice Rijeka. Nikola Leskovar rođen je 1983. godine. Živi u Varaždinu. Studij hrvatskog jezika i književnosti završio je u Rijeci. Pohađao tečaj kreativnog pisanja koji je vodila književnica Daša Drndić. Trenutno radi kao novinar i lektor u županijskom tjedniku Varaždinske vijesti. Član je riječke književne udruge Katapult. Književne radove objavljivao u časopisima Zarez, Ulaznica i drugdje, a priča "Apokalipse" objavljena mu je u zbirci regionalnog natječaja "Izvan koridora" (2011.). S odlomkom iz neobjavljenog "Romana u nestajanju" uvršten je u pregled novih hrvatskih prozaika "Bez vrata bez kucanja". Vladimir Arsenić rođen je u Beogradu 1972., a živi u Zrenjaninu. Književni je kritičar i prevoditelj. Magistrirao je komparativnu književnost u Tel Avivu, a prevodi s engleskog i hebrejskog. Redovni je kritičar internetskog portala e-novine i suradnik portala booksa.hr. Povremeno piše za Think tank, Beton, Quorum i Peščanik. Jedan je od pokretača književnog časopisa Ulaznica koji od 2007. izlazi u Zrenjaninu. Kao jedan je od značajnijih kritičara u regiji Arsenić svojim kritičkim pogledom nastoji obuhvatiti različite scene i generacije, te je pisao i o najmlađim hrvatskim prozaicima, o čemu će biti riječi na ovoj, posljednjoj tribini u ciklusu.

proza

Jana Kujundžić: Mi, one od nekada

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Jana Kujundžić (1990.) diplomirala je sociologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu i masterirala rodne studije (Gender studies,) na Central European Universityju u Budimpešti. Osim kratkih priča piše i feminističke kritike događanja u Hrvatskoj i u svijetu kao i kritike filmova i serija za portale Libela i Voxfeminae.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Sven Popović: Ljubav među žoharima (Iz rukopisa)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S prva tri ulomka romana u rukopisu Svena Popovića, započinjemo objavljivanje šireg izbora nagrade ''Sedmica&Kritična masa 2017''.
Popović (1989., Zagreb) je diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik i književnost te amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Književni prvijenac „Nebo u kaljuži“ (Meandarmedia) objavljuje 2015. Jedan je od osnivača „TKO ČITA?“, programa namjenjenog mladim autorima. Priče su mu uvrštene u „Best European Fiction 2017“ (Dalkey Archive Press). Živi i ne radi u Zagrebu.

proza

Maja Jurica: Miris biskvita

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Maja Jurica (1990., Split) studentica je hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru.

proza

Anita Vein Dević: Ulomak iz romana 'Ukradeno djetinjstvo'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Anita Vein Dević (1987., Karlovac) magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Piše poeziju, kratke priče, i nastavak romana „Ukradeno djetinjstvo“.

proza

Martin Majcenović: Medvjeđa usluga

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Martin Majcenović (1990.) diplomirao je kroatistiku i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratka proza objavljivana mu je između ostalog i u Zarezu, Autsajderskim fragmentima, Booksi... Sudjelovao je u užim izborima na natječajima za kratku priču Broda kulture (2013. i 2016.) i FEKP-a (2014.) Član je Književne grupe 90+, a piše za portal Ziher.hr.

proza

Marija Solarević: Itinerar

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Marija Solarević (1987., Zagreb) diplomirala je pedagogiju i etnologiju s kulturnom antropologijom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, osvajila je MetaFora nagradu u organizaciji Knjižnice Vladimira Nazora, u Centru za kreativno pisanje pohađa radionice i stvara kolumnu o književnosti i pop-kulturi. Trenutno piše zbirku kratkih priča "Noćne ptice".

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg