vijesti

Neobični dvojac u Močvari

16. 4., srijeda - 20, 30h

KNJIŽEVNOST U MOČVARI: "RANI RADOVI"
Gosti: Željka Horvat-Čeč (Čakovec-Rijeka), Damir Karakaš (Plašćica kod Brinja-Split-Pariz-Zagreb)
Moderira: Robert Perišić (Adis Abeba).Program "Književnost u Močvari" u 2014. godini odvija se pod nazivom "Radi radovi".

Ciklus "Rani radovi" na svakoj će tribini, uz mlade autore koje promovira, ugošćavati i jednog starijeg autora. Uz razgovor s piscem Robertom Perišićem, koji je i koncipirao ovaj ciklus tribina, mladi autori će čitati svoje radove, a stariji autor također svoje mlade radove, te se prisjetiti svojeg književnog debija, što će biti i prilika za usporedbu književnih prilika, generacijskih razlika i drugih tema koje otvara ovakvo "sučeljavanje". Nije isključeno da može biti i zabavno.

Pridružite nam se u Močvari!

 

Gosti druge tribine u ciklusu "Rani radovi" su Željka Horvat-Čeč i Damir Karakaš.

 

Željka Horvat-Čeč rođena je 25. veljače u godini Černobila i Maradone (za zaboravne: 1986.). Objavila zbirku pjesama „I zvijezde se smiju krhkosti“, te zbirku proznih crtica „Kauboj u crvenom golfu“. Jedna je od autorica u zbirci poezije „Ima boljih stvari od suhe odjeće“.  2013. osvojila prvu nagradu regionalnog književnog natječaja časopisa Ulaznica iz Zrenjanina (tko nije ništa čitao može početi s tim: http://konkursiregiona.net/zeljka-horvat-cec-da-sam-musko-ulaznica-2013-prvo-mesto-poezija/). Voli sarkazam i nogomet. Živi u Rijeci, mijenja pelene i uhodi ženu koja joj je ukrala Gonza, mačka.

 

Damir Karakaš rođen 1967. u Plašćici kod Brinja u Lici. U Zagrebu je studirao agronomiju, pravo, novinarstvo, radio kao novinar crne kronike, izvještavao s ratišta i patišta... Duže periode života proveo u Splitu, Bordeauxu i Parizu, trenutno opet živi u Zagrebu. Debitirao je s knjigom putopisa Bosanci su dobri ljudi (1999.), nakon čega slijedi roman Kombetari (2000.), a nepobitnu reputaciju stječe kultnom zbirkom priča Kino Lika (2001.)... Tu se zadržavamo (iako je poslije bilo još knjiga, filmova, predstava, prijevoda), no zanimaju nas ovdje "rani radovi". 

 

Imaju li išta zajedničko Željka Horvat-Čeč i Damir Karakaš?

Prvo je to da nisu dosadni sugovornici – a za ostalo ćemo vidjeti.

 

Dođite, preživite, pričat ćete!

 

proza

Jana Kujundžić: Mi, one od nekada

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Jana Kujundžić (1990.) diplomirala je sociologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu i masterirala rodne studije (Gender studies,) na Central European Universityju u Budimpešti. Osim kratkih priča piše i feminističke kritike događanja u Hrvatskoj i u svijetu kao i kritike filmova i serija za portale Libela i Voxfeminae.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Sven Popović: Ljubav među žoharima (Iz rukopisa)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S prva tri ulomka romana u rukopisu Svena Popovića, započinjemo objavljivanje šireg izbora nagrade ''Sedmica&Kritična masa 2017''.
Popović (1989., Zagreb) je diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik i književnost te amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Književni prvijenac „Nebo u kaljuži“ (Meandarmedia) objavljuje 2015. Jedan je od osnivača „TKO ČITA?“, programa namjenjenog mladim autorima. Priče su mu uvrštene u „Best European Fiction 2017“ (Dalkey Archive Press). Živi i ne radi u Zagrebu.

proza

Maja Jurica: Miris biskvita

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Maja Jurica (1990., Split) studentica je hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru.

proza

Anita Vein Dević: Ulomak iz romana 'Ukradeno djetinjstvo'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Anita Vein Dević (1987., Karlovac) magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Piše poeziju, kratke priče, i nastavak romana „Ukradeno djetinjstvo“.

proza

Martin Majcenović: Medvjeđa usluga

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Martin Majcenović (1990.) diplomirao je kroatistiku i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratka proza objavljivana mu je između ostalog i u Zarezu, Autsajderskim fragmentima, Booksi... Sudjelovao je u užim izborima na natječajima za kratku priču Broda kulture (2013. i 2016.) i FEKP-a (2014.) Član je Književne grupe 90+, a piše za portal Ziher.hr.

proza

Marija Solarević: Itinerar

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Marija Solarević (1987., Zagreb) diplomirala je pedagogiju i etnologiju s kulturnom antropologijom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, osvajila je MetaFora nagradu u organizaciji Knjižnice Vladimira Nazora, u Centru za kreativno pisanje pohađa radionice i stvara kolumnu o književnosti i pop-kulturi. Trenutno piše zbirku kratkih priča "Noćne ptice".

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg