vijesti

Neobični dvojac u Močvari

16. 4., srijeda - 20, 30h

KNJIŽEVNOST U MOČVARI: "RANI RADOVI"
Gosti: Željka Horvat-Čeč (Čakovec-Rijeka), Damir Karakaš (Plašćica kod Brinja-Split-Pariz-Zagreb)
Moderira: Robert Perišić (Adis Abeba).Program "Književnost u Močvari" u 2014. godini odvija se pod nazivom "Radi radovi".

Ciklus "Rani radovi" na svakoj će tribini, uz mlade autore koje promovira, ugošćavati i jednog starijeg autora. Uz razgovor s piscem Robertom Perišićem, koji je i koncipirao ovaj ciklus tribina, mladi autori će čitati svoje radove, a stariji autor također svoje mlade radove, te se prisjetiti svojeg književnog debija, što će biti i prilika za usporedbu književnih prilika, generacijskih razlika i drugih tema koje otvara ovakvo "sučeljavanje". Nije isključeno da može biti i zabavno.

Pridružite nam se u Močvari!

 

Gosti druge tribine u ciklusu "Rani radovi" su Željka Horvat-Čeč i Damir Karakaš.

 

Željka Horvat-Čeč rođena je 25. veljače u godini Černobila i Maradone (za zaboravne: 1986.). Objavila zbirku pjesama „I zvijezde se smiju krhkosti“, te zbirku proznih crtica „Kauboj u crvenom golfu“. Jedna je od autorica u zbirci poezije „Ima boljih stvari od suhe odjeće“.  2013. osvojila prvu nagradu regionalnog književnog natječaja časopisa Ulaznica iz Zrenjanina (tko nije ništa čitao može početi s tim: http://konkursiregiona.net/zeljka-horvat-cec-da-sam-musko-ulaznica-2013-prvo-mesto-poezija/). Voli sarkazam i nogomet. Živi u Rijeci, mijenja pelene i uhodi ženu koja joj je ukrala Gonza, mačka.

 

Damir Karakaš rođen 1967. u Plašćici kod Brinja u Lici. U Zagrebu je studirao agronomiju, pravo, novinarstvo, radio kao novinar crne kronike, izvještavao s ratišta i patišta... Duže periode života proveo u Splitu, Bordeauxu i Parizu, trenutno opet živi u Zagrebu. Debitirao je s knjigom putopisa Bosanci su dobri ljudi (1999.), nakon čega slijedi roman Kombetari (2000.), a nepobitnu reputaciju stječe kultnom zbirkom priča Kino Lika (2001.)... Tu se zadržavamo (iako je poslije bilo još knjiga, filmova, predstava, prijevoda), no zanimaju nas ovdje "rani radovi". 

 

Imaju li išta zajedničko Željka Horvat-Čeč i Damir Karakaš?

Prvo je to da nisu dosadni sugovornici – a za ostalo ćemo vidjeti.

 

Dođite, preživite, pričat ćete!

 

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

poezija

Ognjen Obradović: Oticanja

Ognjen Obradović (1992., Užice, Srbija) diplomirao je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a trenutno je na poslijediplomskom studiju Teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture na istom fakultetu. Izvedene su mu drame i radio drame: Nedelja: juče, danas, sutra (2013., BDP), Put u Lisabon (2015., Radio Beograd), Da mi je da spustim ovu suzu (2016., Radio Beograd).
Donosimo nekoliko pjesama iz zbirke poezije Oticanja (2016.), za koju je Obradović dobio nagradu Mladi Dis.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg