vijesti

KNJIŽEVNOST U MOČVARI: "RANI RADOVI"

29. 6., nedjelja - 20, 30h
Gosti: Ivan Zrinušić (Osijek), Amir Alagić (Pula/Banja Luka), Gordan Nuhanović (Zagreb/Vinkovci)
Moderira: Robert Perišić (Yaounde).

Program "Književnost u Močvari" u 2014. godini odvija se pod nazivom "Radi radovi".Ciklus "Rani radovi" na svakoj će tribini, uz mlade autore koje promovira, ugošćavati i jednog starijeg autora. Uz razgovor s piscem Robertom Perišićem, koji je i koncipirao ovaj ciklus tribina, mladi autori će čitati svoje radove, a (malčice) stariji autor također svoje mlade radove, te se prisjetiti svojeg književnog debija, što će biti i prilika za usporedbu književnih prilika, generacijskih razlika i drugih tema koje otvara ovakvo "sučeljavanje". Nije isključeno da može biti i zabavno.

 

Gosti četvrte tribine u ciklusu "Rani radovi" su: IVAN ZRINUŠIĆ (Osijek) AMIR ALAGIĆ (Pula-Banja Luka), GORDAN NUHANOVIĆ (Zagreb-Vinkovci brzim).

 

Ivan Zrinušić (1981., Osijek) tekstove je objavljivao u književnim časopisima i zbornicima (Zarez, Vijenac, Ekran priče, Quorum, Aleph, Buntovna proza, Knjigomat, Re, Kolo). Za nezavisnu izdavačku kuću rock-otkrivača Zdenka Franjića "Slušaj najglasnije!/Bratstvo duša" dosad je objavio zbirke pjesama: "Netko nešto ništa", "Bilirubin", "Vidiš kako je lijepo", "Tri mrava" i "Najbolje je da se ne javljaš". Piše rock kritike, a odjeci rocka i undergrounda osjećaju se i u njegovoj nenamještenoj, nimalo papiratoj, stilski pogođenoj poeziji (http://m.youtube.com/watch?v=nHtVizDfk_I ).

 

Amir Alagić rođen 1977. godine u Banjaluci. Objavio zbirku međusobno povezanih priča "Pod Istim Nebom" (2010) u riječkoj ediciji Katapult. Priča "Rastu li u raju patlidžani i one paprike roge?" uvrštena je u zbornik "Izvan koridora, najbolja kratka priča 2010", a priča "Iza zida što na dvorište s ceste pogled priječi" u zbornik "Izvan koridora, najbolja kratka priča 2011". Nagrađene priče i pjesme: "Rastu li u raju patlidžani i one paprike roge?", (Književni krug Karlovac, 2008), "Linije koje ti nazivaš rijekama" (Pričigin, 2011), "Kako smo se samo smijali" (Avlija Rožaje, 2012). Režirao kratki igrani film "Poigravanja ili Pokvareni bojler" prema vlastitom scenariju (http://www.youtube.com/watch?v=DSisE7orgy4 ). U pripremi su mu nova zbirka priča i roman. Živi u Puli.

 

Gordan Nuhanović rođen je 1968. u Vinkovcima, a trenutno živi u Zagrebu. Cibalist (slično kao čembalist, ali to je više u vezi s Cibalijom). Objavio je dvije knjige kratkih priča, tri romana i jednu knjigu putopisa. Knjige su mu prevođene na engleski i češki. Ovdje nas najviše zanima njegov prozni prvijenac, knjiga priča "Liga za opstanak" (2001.) za koju je dobio nagrade "Ivan i Josip Kozarac" i "Slavić", te bio finalist nagrade Jutarnjeg lista. Knjiga je pod naslovom "Survival League" objavljena i u SAD (Ooligan Press, Portland, 2006).

  

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

poezija

Ognjen Obradović: Oticanja

Ognjen Obradović (1992., Užice, Srbija) diplomirao je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a trenutno je na poslijediplomskom studiju Teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture na istom fakultetu. Izvedene su mu drame i radio drame: Nedelja: juče, danas, sutra (2013., BDP), Put u Lisabon (2015., Radio Beograd), Da mi je da spustim ovu suzu (2016., Radio Beograd).
Donosimo nekoliko pjesama iz zbirke poezije Oticanja (2016.), za koju je Obradović dobio nagradu Mladi Dis.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg