vijesti

KNJIŽEVNOST U MOČVARI: "RANI RADOVI"

29. 6., nedjelja - 20, 30h
Gosti: Ivan Zrinušić (Osijek), Amir Alagić (Pula/Banja Luka), Gordan Nuhanović (Zagreb/Vinkovci)
Moderira: Robert Perišić (Yaounde).

Program "Književnost u Močvari" u 2014. godini odvija se pod nazivom "Radi radovi".Ciklus "Rani radovi" na svakoj će tribini, uz mlade autore koje promovira, ugošćavati i jednog starijeg autora. Uz razgovor s piscem Robertom Perišićem, koji je i koncipirao ovaj ciklus tribina, mladi autori će čitati svoje radove, a (malčice) stariji autor također svoje mlade radove, te se prisjetiti svojeg književnog debija, što će biti i prilika za usporedbu književnih prilika, generacijskih razlika i drugih tema koje otvara ovakvo "sučeljavanje". Nije isključeno da može biti i zabavno.

 

Gosti četvrte tribine u ciklusu "Rani radovi" su: IVAN ZRINUŠIĆ (Osijek) AMIR ALAGIĆ (Pula-Banja Luka), GORDAN NUHANOVIĆ (Zagreb-Vinkovci brzim).

 

Ivan Zrinušić (1981., Osijek) tekstove je objavljivao u književnim časopisima i zbornicima (Zarez, Vijenac, Ekran priče, Quorum, Aleph, Buntovna proza, Knjigomat, Re, Kolo). Za nezavisnu izdavačku kuću rock-otkrivača Zdenka Franjića "Slušaj najglasnije!/Bratstvo duša" dosad je objavio zbirke pjesama: "Netko nešto ništa", "Bilirubin", "Vidiš kako je lijepo", "Tri mrava" i "Najbolje je da se ne javljaš". Piše rock kritike, a odjeci rocka i undergrounda osjećaju se i u njegovoj nenamještenoj, nimalo papiratoj, stilski pogođenoj poeziji (http://m.youtube.com/watch?v=nHtVizDfk_I ).

 

Amir Alagić rođen 1977. godine u Banjaluci. Objavio zbirku međusobno povezanih priča "Pod Istim Nebom" (2010) u riječkoj ediciji Katapult. Priča "Rastu li u raju patlidžani i one paprike roge?" uvrštena je u zbornik "Izvan koridora, najbolja kratka priča 2010", a priča "Iza zida što na dvorište s ceste pogled priječi" u zbornik "Izvan koridora, najbolja kratka priča 2011". Nagrađene priče i pjesme: "Rastu li u raju patlidžani i one paprike roge?", (Književni krug Karlovac, 2008), "Linije koje ti nazivaš rijekama" (Pričigin, 2011), "Kako smo se samo smijali" (Avlija Rožaje, 2012). Režirao kratki igrani film "Poigravanja ili Pokvareni bojler" prema vlastitom scenariju (http://www.youtube.com/watch?v=DSisE7orgy4 ). U pripremi su mu nova zbirka priča i roman. Živi u Puli.

 

Gordan Nuhanović rođen je 1968. u Vinkovcima, a trenutno živi u Zagrebu. Cibalist (slično kao čembalist, ali to je više u vezi s Cibalijom). Objavio je dvije knjige kratkih priča, tri romana i jednu knjigu putopisa. Knjige su mu prevođene na engleski i češki. Ovdje nas najviše zanima njegov prozni prvijenac, knjiga priča "Liga za opstanak" (2001.) za koju je dobio nagrade "Ivan i Josip Kozarac" i "Slavić", te bio finalist nagrade Jutarnjeg lista. Knjiga je pod naslovom "Survival League" objavljena i u SAD (Ooligan Press, Portland, 2006).

  

proza

Jana Kujundžić: Mi, one od nekada

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Jana Kujundžić (1990.) diplomirala je sociologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu i masterirala rodne studije (Gender studies,) na Central European Universityju u Budimpešti. Osim kratkih priča piše i feminističke kritike događanja u Hrvatskoj i u svijetu kao i kritike filmova i serija za portale Libela i Voxfeminae.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Sven Popović: Ljubav među žoharima (Iz rukopisa)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S prva tri ulomka romana u rukopisu Svena Popovića, započinjemo objavljivanje šireg izbora nagrade ''Sedmica&Kritična masa 2017''.
Popović (1989., Zagreb) je diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik i književnost te amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Književni prvijenac „Nebo u kaljuži“ (Meandarmedia) objavljuje 2015. Jedan je od osnivača „TKO ČITA?“, programa namjenjenog mladim autorima. Priče su mu uvrštene u „Best European Fiction 2017“ (Dalkey Archive Press). Živi i ne radi u Zagrebu.

proza

Maja Jurica: Miris biskvita

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Maja Jurica (1990., Split) studentica je hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru.

proza

Anita Vein Dević: Ulomak iz romana 'Ukradeno djetinjstvo'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Anita Vein Dević (1987., Karlovac) magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Piše poeziju, kratke priče, i nastavak romana „Ukradeno djetinjstvo“.

proza

Martin Majcenović: Medvjeđa usluga

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Martin Majcenović (1990.) diplomirao je kroatistiku i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratka proza objavljivana mu je između ostalog i u Zarezu, Autsajderskim fragmentima, Booksi... Sudjelovao je u užim izborima na natječajima za kratku priču Broda kulture (2013. i 2016.) i FEKP-a (2014.) Član je Književne grupe 90+, a piše za portal Ziher.hr.

proza

Marija Solarević: Itinerar

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Marija Solarević (1987., Zagreb) diplomirala je pedagogiju i etnologiju s kulturnom antropologijom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, osvajila je MetaFora nagradu u organizaciji Knjižnice Vladimira Nazora, u Centru za kreativno pisanje pohađa radionice i stvara kolumnu o književnosti i pop-kulturi. Trenutno piše zbirku kratkih priča "Noćne ptice".

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg