vijesti

KNJIŽEVNOST U MOČVARI: "RANI RADOVI"

19.10. (nedjelja) - 20,30h

Gosti: Vlatka Basioli (Zadar-Zagreb), Marijo Glavaš (Split), Matko Vladanović (Split-Zagreb)

Moderira: Robert Perišić (Tirana)

Program "Književnost u Močvari" u 2014. godini odvija se pod nazivom "Radi radovi".Ciklus "Rani radovi" na svakoj tribini, uz mlade autore koje promovira, ugošćava i jednog dodatnog gosta, ovaj put kritičara. Uz razgovor s piscem Robertom Perišićem, koji je i koncipirao ovaj ciklus tribina, autori će čitati svoje radove, a s kritičarom ćemo komentirati mlađu književnu scenu i šire.

Pridružite nam se u Močvari!

Vlatka Basioli - magistra južnoslavenskih jezika i književnosti. Rođena u Zadru 1985., otišla u Zagreb na studij i ostala. Pisanjem se počela baviti u srednjoj školi, pišući za tada vrlo aktualan, angažiran i ponekad zabranjivan srednjoškolski magazin „Spektar“ tadašnje Kemijske škole u Zadru. Tada je počela pisati književnu i filmsku kritiku, a i prve priče. Kratku priču „O Bogu, Paklu, Gremlinima i profesoru Pavlovskom“ objavljuje u studentskom časopisu „Balkan Ekspress“. 2012. godine pridružila se zadarskom kružoku pisaca ZaPis i u njihovoj zajedničkoj zbirci kratkih priča „Samo ti pričaj“ objavila priču "Tempus nefecundi (ili Doba neplodnosti)". Knjiga kratkih priča joj je u pripremi.

 

Marijo Glavaš rođen je 1986. godine u Splitu. Objavio je dvije zbirke poezije (GrAD i Ciklona) i jedan roman (Libreto za mrtve kitove). Redovni je suradnik književnog portala 'Moderna vremena Info' (www.mvinfo.hr) na kojem objavljuje recenzije knjiga, eseje i razgovore s hrvatskim i inozemnim piscima. Osmišljava i u prostoru splitske udruge 'Infozona' moderira književne večeri 'Bookara Show' u kojima ugošćuje afirmirane i neafirmirane mlade pisce iz Hrvatske i inozemstva.

Matko Vladanović rođen je 1984. u Splitu, a između ostaloga bavi se i književnom kritikom. Dio zanata izučio je na studiju kroatistike i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a dio u blatu empirije kritizirajući po svim raspoloživim medijima od 2007. godine naovamo. Redovno surađuje s Modernim Vremenima i Trećim programom Hrvatskoga radija, a pisao je i za Booksu, Kulturpunkt, Zarez te nekoliko časopisa akademskije orijentacije. Objavio je knjigu kritičkih tekstova o stripu – „Izdevetane domaćice“ (Mentor, 2013.)

 

Bit će sve užasno ozbiljno, u skladu sa situacijom.

Dođite malo ranije i čekajte u redu ako ga vidite.

Ako ne, uđite odmah u grotlo.

Tko se unaprijed javi Močvari, može doći s partnerom. Tko se ne javi, može bez.

Dođite kao takvi!

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

poezija

Ognjen Obradović: Oticanja

Ognjen Obradović (1992., Užice, Srbija) diplomirao je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a trenutno je na poslijediplomskom studiju Teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture na istom fakultetu. Izvedene su mu drame i radio drame: Nedelja: juče, danas, sutra (2013., BDP), Put u Lisabon (2015., Radio Beograd), Da mi je da spustim ovu suzu (2016., Radio Beograd).
Donosimo nekoliko pjesama iz zbirke poezije Oticanja (2016.), za koju je Obradović dobio nagradu Mladi Dis.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg