vijesti

KNJIŽEVNOST U MOČVARI: "RANI RADOVI"

19.10. (nedjelja) - 20,30h

Gosti: Vlatka Basioli (Zadar-Zagreb), Marijo Glavaš (Split), Matko Vladanović (Split-Zagreb)

Moderira: Robert Perišić (Tirana)

Program "Književnost u Močvari" u 2014. godini odvija se pod nazivom "Radi radovi".Ciklus "Rani radovi" na svakoj tribini, uz mlade autore koje promovira, ugošćava i jednog dodatnog gosta, ovaj put kritičara. Uz razgovor s piscem Robertom Perišićem, koji je i koncipirao ovaj ciklus tribina, autori će čitati svoje radove, a s kritičarom ćemo komentirati mlađu književnu scenu i šire.

Pridružite nam se u Močvari!

Vlatka Basioli - magistra južnoslavenskih jezika i književnosti. Rođena u Zadru 1985., otišla u Zagreb na studij i ostala. Pisanjem se počela baviti u srednjoj školi, pišući za tada vrlo aktualan, angažiran i ponekad zabranjivan srednjoškolski magazin „Spektar“ tadašnje Kemijske škole u Zadru. Tada je počela pisati književnu i filmsku kritiku, a i prve priče. Kratku priču „O Bogu, Paklu, Gremlinima i profesoru Pavlovskom“ objavljuje u studentskom časopisu „Balkan Ekspress“. 2012. godine pridružila se zadarskom kružoku pisaca ZaPis i u njihovoj zajedničkoj zbirci kratkih priča „Samo ti pričaj“ objavila priču "Tempus nefecundi (ili Doba neplodnosti)". Knjiga kratkih priča joj je u pripremi.

 

Marijo Glavaš rođen je 1986. godine u Splitu. Objavio je dvije zbirke poezije (GrAD i Ciklona) i jedan roman (Libreto za mrtve kitove). Redovni je suradnik književnog portala 'Moderna vremena Info' (www.mvinfo.hr) na kojem objavljuje recenzije knjiga, eseje i razgovore s hrvatskim i inozemnim piscima. Osmišljava i u prostoru splitske udruge 'Infozona' moderira književne večeri 'Bookara Show' u kojima ugošćuje afirmirane i neafirmirane mlade pisce iz Hrvatske i inozemstva.

Matko Vladanović rođen je 1984. u Splitu, a između ostaloga bavi se i književnom kritikom. Dio zanata izučio je na studiju kroatistike i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a dio u blatu empirije kritizirajući po svim raspoloživim medijima od 2007. godine naovamo. Redovno surađuje s Modernim Vremenima i Trećim programom Hrvatskoga radija, a pisao je i za Booksu, Kulturpunkt, Zarez te nekoliko časopisa akademskije orijentacije. Objavio je knjigu kritičkih tekstova o stripu – „Izdevetane domaćice“ (Mentor, 2013.)

 

Bit će sve užasno ozbiljno, u skladu sa situacijom.

Dođite malo ranije i čekajte u redu ako ga vidite.

Ako ne, uđite odmah u grotlo.

Tko se unaprijed javi Močvari, može doći s partnerom. Tko se ne javi, može bez.

Dođite kao takvi!

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

proza

Iva Sopka: Tri priče

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Iva Sopka (1987., Vrbas) objavila je više kratkih priča, od kojih su najznačajnije objavljene u izboru za književnu nagradu Večernjeg lista „Ranko Marinković“ 2011. godine, Zarezovog i Algoritmovog književnog natječaja Prozak 2015. godine, nagrade „Sedmica & Kritična Masa“ 2016. godine, natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor 2016. godine te natječaja za kratku priču 2016. godine Broda knjižare – broda kulture. Osvojila je i drugo mjesto na KSET-ovom natječaju za kratku priču 2015. godine.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg