vijesti

KNJIŽEVNOST U MOČVARI: "RANI RADOVI"

19.10. (nedjelja) - 20,30h

Gosti: Vlatka Basioli (Zadar-Zagreb), Marijo Glavaš (Split), Matko Vladanović (Split-Zagreb)

Moderira: Robert Perišić (Tirana)

Program "Književnost u Močvari" u 2014. godini odvija se pod nazivom "Radi radovi".Ciklus "Rani radovi" na svakoj tribini, uz mlade autore koje promovira, ugošćava i jednog dodatnog gosta, ovaj put kritičara. Uz razgovor s piscem Robertom Perišićem, koji je i koncipirao ovaj ciklus tribina, autori će čitati svoje radove, a s kritičarom ćemo komentirati mlađu književnu scenu i šire.

Pridružite nam se u Močvari!

Vlatka Basioli - magistra južnoslavenskih jezika i književnosti. Rođena u Zadru 1985., otišla u Zagreb na studij i ostala. Pisanjem se počela baviti u srednjoj školi, pišući za tada vrlo aktualan, angažiran i ponekad zabranjivan srednjoškolski magazin „Spektar“ tadašnje Kemijske škole u Zadru. Tada je počela pisati književnu i filmsku kritiku, a i prve priče. Kratku priču „O Bogu, Paklu, Gremlinima i profesoru Pavlovskom“ objavljuje u studentskom časopisu „Balkan Ekspress“. 2012. godine pridružila se zadarskom kružoku pisaca ZaPis i u njihovoj zajedničkoj zbirci kratkih priča „Samo ti pričaj“ objavila priču "Tempus nefecundi (ili Doba neplodnosti)". Knjiga kratkih priča joj je u pripremi.

 

Marijo Glavaš rođen je 1986. godine u Splitu. Objavio je dvije zbirke poezije (GrAD i Ciklona) i jedan roman (Libreto za mrtve kitove). Redovni je suradnik književnog portala 'Moderna vremena Info' (www.mvinfo.hr) na kojem objavljuje recenzije knjiga, eseje i razgovore s hrvatskim i inozemnim piscima. Osmišljava i u prostoru splitske udruge 'Infozona' moderira književne večeri 'Bookara Show' u kojima ugošćuje afirmirane i neafirmirane mlade pisce iz Hrvatske i inozemstva.

Matko Vladanović rođen je 1984. u Splitu, a između ostaloga bavi se i književnom kritikom. Dio zanata izučio je na studiju kroatistike i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a dio u blatu empirije kritizirajući po svim raspoloživim medijima od 2007. godine naovamo. Redovno surađuje s Modernim Vremenima i Trećim programom Hrvatskoga radija, a pisao je i za Booksu, Kulturpunkt, Zarez te nekoliko časopisa akademskije orijentacije. Objavio je knjigu kritičkih tekstova o stripu – „Izdevetane domaćice“ (Mentor, 2013.)

 

Bit će sve užasno ozbiljno, u skladu sa situacijom.

Dođite malo ranije i čekajte u redu ako ga vidite.

Ako ne, uđite odmah u grotlo.

Tko se unaprijed javi Močvari, može doći s partnerom. Tko se ne javi, može bez.

Dođite kao takvi!

proza

Jana Kujundžić: Mi, one od nekada

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Jana Kujundžić (1990.) diplomirala je sociologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu i masterirala rodne studije (Gender studies,) na Central European Universityju u Budimpešti. Osim kratkih priča piše i feminističke kritike događanja u Hrvatskoj i u svijetu kao i kritike filmova i serija za portale Libela i Voxfeminae.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Sven Popović: Ljubav među žoharima (Iz rukopisa)

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S prva tri ulomka romana u rukopisu Svena Popovića, započinjemo objavljivanje šireg izbora nagrade ''Sedmica&Kritična masa 2017''.
Popović (1989., Zagreb) je diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik i književnost te amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Književni prvijenac „Nebo u kaljuži“ (Meandarmedia) objavljuje 2015. Jedan je od osnivača „TKO ČITA?“, programa namjenjenog mladim autorima. Priče su mu uvrštene u „Best European Fiction 2017“ (Dalkey Archive Press). Živi i ne radi u Zagrebu.

proza

Maja Jurica: Miris biskvita

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Maja Jurica (1990., Split) studentica je hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru.

proza

Anita Vein Dević: Ulomak iz romana 'Ukradeno djetinjstvo'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Anita Vein Dević (1987., Karlovac) magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Piše poeziju, kratke priče, i nastavak romana „Ukradeno djetinjstvo“.

proza

Martin Majcenović: Medvjeđa usluga

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Martin Majcenović (1990.) diplomirao je kroatistiku i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratka proza objavljivana mu je između ostalog i u Zarezu, Autsajderskim fragmentima, Booksi... Sudjelovao je u užim izborima na natječajima za kratku priču Broda kulture (2013. i 2016.) i FEKP-a (2014.) Član je Književne grupe 90+, a piše za portal Ziher.hr.

proza

Marija Solarević: Itinerar

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Marija Solarević (1987., Zagreb) diplomirala je pedagogiju i etnologiju s kulturnom antropologijom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, osvajila je MetaFora nagradu u organizaciji Knjižnice Vladimira Nazora, u Centru za kreativno pisanje pohađa radionice i stvara kolumnu o književnosti i pop-kulturi. Trenutno piše zbirku kratkih priča "Noćne ptice".

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg