vijesti

'Stvarno je odlično baviti se kriminalom' na drugoj večeri Spikigina

12. studenog u 20 sati, u Norris cafeu, (Oreškovićeva 19, Zagreb) u sklopu Spikigina, zagrebačke verzije splitskog festivala pričanja priča, predstavit će se roman Nenada Stipanića. 

Odlično je baviti se kriminalom (odlomak iz priče)

 

Moj je partner bio Branko Mrle, referent u gradskom komunalnom poduzeću, četrdesetogodišnjak bez ijedne mane, pa je po zakonu spadao pod pravu vojnu obavezu, ali je navodno na koljenima klečao u uredu za obranu i plakao da ima ženu i djecu i da ne može u rat. Tako je dobio prekomandu u naš elitni odred. Pokazao mi je praznu cestarevu kućicu, gdje se dobro spava kad si noćna smjena.
– Spavao si?! Noću, na straži!
– Pa neš valjda deset sati bit budan. Vrag će crni bit skloništu, ma ga neće neko u džep, pa odnit – blijedo me pogledao.
Koja neozbiljnost, jedva sam čekao da neprijatelj napadne, pa da onda vidi kako je to ozbiljno. Svoga zadatka sam se nadobudno prihvatio. Dežurao sam deset sati na dan, legitimirao sve bakice što su prolazile preblizu skloništu, prijetio djeci što su skakala po grmlju da se ne igraju, jer ih mogu zamijeniti s “neprijateljskim komandosima” i upucati. Noću sam bio budan i, s otkočenom puškom, spreman pucati na najmanji šum. Ipak, sve sve mi se to činilo nekako bijedno jer nije bilo pravog događaja koji bi me potvrdio kao velikog ratnika. Naročito su me živcirali pojedinci koji su me svakodnevno, kad bih se spustio u grad na kavu, zafrkavali:
– Kolko si danas ubija četnika?
A onda su počele kiše. Lijevalo je kao iz kabla. Bio sam mokar do gole kože. U pizdu materinu, ono je čista laž, kad specijalac u filmu cijelu noć provede na kiši i to ga ne jebe pet devet. Prestao sam nositi i bombe.
Jednog dana kad je zatulila uzbuna stotinjak ljudi se strčalo prema skloništu. Vrata su se zaglavila, tresnuo sam ih nogom da se otvore. Obje bombe su spale s opasača i otkotrljale se pravo u sklonište. Nastala je totalna panika i bježanija od skloništa. Srećom, osigurači su ostali na mjestu, ali poslije toga sam ipak bombe ostavio doma u ormaru.
– Jel ti došlo iz guzice u glavu, je! E beno jedna, da su bombe dobre i Cigani bi ih nosili – razveselila se baba.
 

 

Više informacija o festivalu na službenoj Facebook stranici. 

proza

Marko Gregur: Dan za izlazak

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Marko Gregur (Koprivnica, 1982.) piše poeziju i prozu, koju je objavljivao u mnogim domaćim časopisima i novinama, kao i u inozemnim časopisima.Dobitnik je nagrade Ulaznica i Prozak za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina starosti iz Republike Hrvatske. Objavio je zbirku poezije Lirska grafomanija (Naklada Ceres, 2011.), zbirke priča Peglica u prosincu (DHK, 2012.) i Divan dan za Drinkopoly (Algoritam, 2014.) te roman Kak je zgorel presvetli Trombetassicz (Hena com, 2017.) Uvršten je u antologiju mladih hrvatskih prozaika Bez vrata, bez kucanja (Sandorf, 2012.).

proza

Anita Vein Dević: Ulomak iz romana 'Ukradeno djetinjstvo'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Anita Vein Dević (1987., Karlovac) magistrirala je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Piše poeziju, kratke priče, i nastavak romana „Ukradeno djetinjstvo“.

proza

Josip Razum: Dvije priče

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Josip Razum (1991., Zagreb) apsolvent je psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je u "Fantomu slobode", osvojio nagradu na KSET-ovom natječaju za kratku priču, član je i suosnivač Književne grupe 90+.


proza

Marta Glowatzky Novosel: Dvije priče

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

U širi izbor ušla je i Marta Glowatzky Novosel (Čakovec, 1983.), profesorica flaute, prevoditelj i sudski tumač za njemački jezik.
Glowatzky je uz glazbenu akademiju u Münchenu završila i poslijediplomski interdisciplinarni studij konferencijskog prevođenja u sklopu Sveučilišta grada Zagreba. Objavljivala je u nekoliko zbornika i portala.

proza

Zoran Hercigonja: Kolotečina: Testiranje stvarnosti

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Zoran Hercigonja (1990.) rođen je u Varaždinu gdje je diplomirao na Fakultetu organizacije i informatike. Radi kao profesor i objavljuje na portalu Poezija Online. Bavi se i likovnom umjetnošću.

proza

Stephanie Stelko: Ružica putuje u Maroko

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Stephanie Stelko (1992., Rijeka) svježe je ime na sceni s obzirom da se pisanju vratila nakon što je prije dvije godine diplomirala medicinsku antropologiju i sociologiju u Amsterdamu. Teme koje obrađuje u antropološko-sociološkom i novinarskom radu tiču se marginaliziranih skupina, nejednakosti, feminizma, seksualnosti, tijela i zdravlja.

proza

Martin Majcenović: Medvjeđa usluga

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Martin Majcenović (1990.) diplomirao je kroatistiku i lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratka proza objavljivana mu je između ostalog i u Zarezu, Autsajderskim fragmentima, Booksi... Sudjelovao je u užim izborima na natječajima za kratku priču Broda kulture (2013. i 2016.) i FEKP-a (2014.) Član je Književne grupe 90+, a piše za portal Ziher.hr.

proza

Paula Ćaćić: Franzenova 'Sloboda'

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

S dvije kratke priče u širi izbor ušla je i Paula Ćaćić (1994., Vinkovci), studentica indologije i južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz nagrađivane kratke priče i poeziju, Ćaćić piše i novinske tekstove za web portal VOXfeminae.

proza

Dunja Matić: Večera

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Dunja Matić (1988., Rijeka) je magistra kulturologije, urednica, recenzentica i književna kritičarka. Prozu, poeziju i osvrte objavljuje na stranicama Gradske knjižnice Rijeka i Književnosti uživo, dio čijeg je uredništva od 2013. godine. Roman „Troslojne posteljine“ izlazi u izdanju Studia TiM ove godine, a u pripremi je zbirka kratkih priča „Kozmofilije“.

proza

Sara Kopeczky: Atomi različitih zvijezda

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Sara Kopeczky (1992., Zagreb) diplomirala je anglistiku i talijanistiku, prozu i poeziju objavljivala je u časopisima, zbornicima i na portalima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Pobijedila je na natječaju knjižnice Daruvar za najljepše ljubavno pismo. Članica je Novog Književnog Vala, književne skupine nastale iz škole kreativnog pisanja pod vodstvom Irene Delonge Nešić. Urednica je Split Minda, časopisa za književnost i kulturu studenata Filozofskog fakulteta u Splitu.

proza

Alen Brlek: Mjehur

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Alen Brlek (1988., Zagreb) dobitnik je nagrade Na vrh jezika 2013. godine za zbirku poezije Metakmorfoze. Objavljivan je između ostalog i u e-časopisu Književnost uživo, Zarezu, Fantomu slobode, zborniku Tko čita?, internet portalu Strane. Sudionik je nekoliko regionalnih i međunarodnih književnih festivala, a priprema i drugu zbirku poezije 'Pratišina'.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg