vijesti

'Stvarno je odlično baviti se kriminalom' na drugoj večeri Spikigina

12. studenog u 20 sati, u Norris cafeu, (Oreškovićeva 19, Zagreb) u sklopu Spikigina, zagrebačke verzije splitskog festivala pričanja priča, predstavit će se roman Nenada Stipanića. 

Odlično je baviti se kriminalom (odlomak iz priče)

 

Moj je partner bio Branko Mrle, referent u gradskom komunalnom poduzeću, četrdesetogodišnjak bez ijedne mane, pa je po zakonu spadao pod pravu vojnu obavezu, ali je navodno na koljenima klečao u uredu za obranu i plakao da ima ženu i djecu i da ne može u rat. Tako je dobio prekomandu u naš elitni odred. Pokazao mi je praznu cestarevu kućicu, gdje se dobro spava kad si noćna smjena.
– Spavao si?! Noću, na straži!
– Pa neš valjda deset sati bit budan. Vrag će crni bit skloništu, ma ga neće neko u džep, pa odnit – blijedo me pogledao.
Koja neozbiljnost, jedva sam čekao da neprijatelj napadne, pa da onda vidi kako je to ozbiljno. Svoga zadatka sam se nadobudno prihvatio. Dežurao sam deset sati na dan, legitimirao sve bakice što su prolazile preblizu skloništu, prijetio djeci što su skakala po grmlju da se ne igraju, jer ih mogu zamijeniti s “neprijateljskim komandosima” i upucati. Noću sam bio budan i, s otkočenom puškom, spreman pucati na najmanji šum. Ipak, sve sve mi se to činilo nekako bijedno jer nije bilo pravog događaja koji bi me potvrdio kao velikog ratnika. Naročito su me živcirali pojedinci koji su me svakodnevno, kad bih se spustio u grad na kavu, zafrkavali:
– Kolko si danas ubija četnika?
A onda su počele kiše. Lijevalo je kao iz kabla. Bio sam mokar do gole kože. U pizdu materinu, ono je čista laž, kad specijalac u filmu cijelu noć provede na kiši i to ga ne jebe pet devet. Prestao sam nositi i bombe.
Jednog dana kad je zatulila uzbuna stotinjak ljudi se strčalo prema skloništu. Vrata su se zaglavila, tresnuo sam ih nogom da se otvore. Obje bombe su spale s opasača i otkotrljale se pravo u sklonište. Nastala je totalna panika i bježanija od skloništa. Srećom, osigurači su ostali na mjestu, ali poslije toga sam ipak bombe ostavio doma u ormaru.
– Jel ti došlo iz guzice u glavu, je! E beno jedna, da su bombe dobre i Cigani bi ih nosili – razveselila se baba.
 

 

Više informacija o festivalu na službenoj Facebook stranici. 

o nama

Nagradu Sedmica i Kritična masa za mlade pisce dobila je Marina Gudelj

Pobjednica ovogodišnje Nagrade Sedmica i Kritična masa za mlade autore je Marina Gudelj (1988.) iz Splita.
Marina Gudelj nagrađena je za priču "Lee".
U užem izboru Nagrade za 2017. bili su: Alen Brlek, Katja Grcić, Marko Gregur, Marina Gudelj, Mira Petrović, Iva Sopka i Ana Rajković.
Ovo je treća godina Nagrade koju sponzorira cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb).

intervju

Marina Gudelj: Mi smo generacija koja je dobila ostatke neke ranije i uljuljala se u pasivnost

Predstavljamo uži izbor Nagrade Sedmica&Kritična masa

proza

Marina Gudelj: Lee

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" 2017 - UŽI IZBOR

Marina Gudelj (1988., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Objavljivala je u Zarezu i na portalu KSET-a.

proza

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Romani Elene Ferrante s razlogom su postali svjetske uspješnice i jedan od književnih fenomena ovog desetljeća, kako po odazivu publike u različitim zemljama, tako i po sudu kritike.
"Genijalna prijateljica" – prvi je dio romaneskne tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture.
Ovdje donosimo uvodna poglavlja romana, a knjigu u cjelini - što preporučujemo - možete pročitati u izdanju "Profila".
Roman je s talijanskog prevela Ana Badurina.

proza

David Szalay: Duge rute

Pročitajte priču izvrsnog Davida Szalaya koji je bio sudionik Lit link festivala 2017 u Puli, Rijeci i Zagrebu.

David Szalay rođen je u Montrealu (1974.) u Kanadi odakle njegovi uskoro sele u Veliku Britaniju. Objavio je četiri prozne knjige, dobitnik je više književnih nagrada, a 2016. njegov je roman All That Man Is bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. Szalay je uvršten u prestižni dekadni izbor najboljih mlađih britanskih romanopisaca časopisa Granta, kao i sličan izbor novina Telegraph. David Szalay pisac je minucioznog stila, naoko distanciranog, sa suptilnim i vrlo individualnim pomakom u tretiranju prozne događajnosti. Roman All That Man Is ono je što preporučamo za dulje upoznavanje, a za ovu priliku smo odabrali kratku priču Long Distance koju je napisao lani za radio BBC.

poezija

Ognjen Obradović: Oticanja

Ognjen Obradović (1992., Užice, Srbija) diplomirao je dramaturgiju na FDU u Beogradu, a trenutno je na poslijediplomskom studiju Teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture na istom fakultetu. Izvedene su mu drame i radio drame: Nedelja: juče, danas, sutra (2013., BDP), Put u Lisabon (2015., Radio Beograd), Da mi je da spustim ovu suzu (2016., Radio Beograd).
Donosimo nekoliko pjesama iz zbirke poezije Oticanja (2016.), za koju je Obradović dobio nagradu Mladi Dis.

Stranice autora

Književna Republika Relations Quorum Hrvatska književna enciklopedija PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg