proza

Jelena Petković: Japan

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Jelena Petković (1984.) diplomirala je povijest i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Živi i radi u Vukovaru. 

 

 Japan

 

2011. Miris sunca nakon dugog sna. Drugačije je nego u jesen, zemlja još isparava hladnim zrakom, ali neka posebna ljepota plovi uokolo. Nova šansa. Bilo bi lijepo da sam u ovo doba godine zaljubljena, i time se ostvari ono što mi za razne praznike svi prijatelji i rodbina želi već godinama,  da se pojavi netko tko će mi zaljuljati ovu moju ravnu zemlju pod nogama.

Neki dan sam, spontano, i protiv svih normi, odvela učenike u šetnju. Ima ih malo, ostatak razreda sluša njemački u to vrijeme. Bilo je šteta ostati u učionici, a posvuda naokolo procvjetale su trešnje.  Ionako sam prije toga nekim tekstovima i igricama na nastavi pokušala odati počast Japanu, zbog cijele te tragedije u Fukushimi. Šetali smo pokušavajući voditi razgovor na engleskom.

Teško mi je sad zamisliti da nas je, prije nešto malo više od mjesec dana, onaj obilni snijeg  iznenadio. Baš tada jedan mi je kolega s posla umro. Svi su bili šokirani, jer još je tog jutra radio, i kao i uvijek, bio i tada nasmijan i vitalan.

- O, Bože - uzrujala se naočigled, inače uvijek sabrana, kolegica Ivana, - Pa jutros sam s njim pričala. Taman sam bila stigla, a on je kapom čistio snijeg sa šoferšajbe. Brzo je napadalo dok je bio u školi, rekao mi je, a nije bio pripremljen. I smijala sam se s njim.

Jelica je u tom trenutku ušla u zbornicu, praveći se da je dobro, ali ja sam vidjela natečene oči i znala sam da je sad bila u toaletu i plakala. Znam to jer i ona je znala kad bih ja plakala i ušla bi za mnom da me zagrli. I meni je isto bilo jako žao, naravno, ali ništa nisam mogla, samo sam ledeno stajala. Tek me pogodilo kad sam vozila nazad doma. Bilo mi je žao što nisam češće s njim pričala, pogotovo zato što je bio potpuno ispravan čovjek i nije baš imao lak život, a to me nerijetko privuče da prema takvim osobama budem nježnija, a čini mi se kako prema njemu nikada nisam. Ustvari, u posljednje vrijeme, više energije trošim na ljude za koje mislim da nisu dobri. Ne znam je li to način da i njih dobijem, strašno će mi biti ako se ne svidim svima ili neka druga igrica ega u kojoj želim spasiti i izliječiti ljubavlju. Jelena, sebe spasi. A ponekad opet, toliko me obuzme nemoć bijesa nekog, ljubomore, lijenosti, gorčine i teško praštam, pravo mrcvarenje demona. Možda me zato odbijaju dragi ljudi jer njihovo viđenje mene ne podudara se s mojoj slikom o meni pa se okrećem onima za koje znam da će me povrijediti jer sam tu sigurna, s tim se slažem.  

Razmišljala sam o svojim roditeljima i kako mi je žao što sam nekada užasna prema njima… Jedva sam disala putem. Znam da ću se, bez pravog razloga, još jako puno puta posvađati s njima, ali da ne znam kako ću se ikada nositi s gubitkom njih. I da ću urlati u sebi od želje da ih samo još jednom zagrlim, i da ću, kao i Jelica, u ovakvim sličnim i čestim naletima očaja jecati kad pomislim koliko je puta njihova ruka dodirnula neki predmet koji će me na njih podsjećati. I kad mi bude kroz život teško, sjećati se njihovih rečenica, koje su mi često ranije išle na živce, maštat ću da ih čujem njihovim glasom.... Misle li da sam ih razočarala? Dopada li im se moj život? Ja mogu sama, mrzim to kako oni, svađam se i opirem. A opet, ništa ne mogu sama, ništa mi ne vrijedi bez njihovog blagoslova. Što im to toliko zamjeram, pitam se? Možda to što nisu otišli kad je počeo rat, što smo morali proživjeti sve što jesmo, zbog čega ne znam više tko sam, zbog čega nisam imala pravu priliku baviti se onim što volim. Dijete u meni plače jer bi šivalo, plesalo, slikalo, jer se još uvijek boji svega, jer je u strahu odrastalo. I možda zbog tog nepripadanja nisam zapravo normalna i užasno sam nesigurna pa zato ne mogu ostvariti normalnu vezu. Prijatelji i obitelj koji su te ostavili jer nije popularno družiti se s tobom, a zatim i lagano izopćenje od onih drugih kasnije jer se dogodilo tako da si ostao gdje nije trebalo, a ti ne shvaćaš, iskreno si sretan jer si preživio jer si uvijek imao neku snažnu zaštitu koja je lebdjela iznad tebe. Ili zbog toga što čak i prije rata uvijek smo sve imali zadnji, ako smo i imali, uvijek se kuća gradila ili se za nešto drugo štedjelo. Ili sam u konfliktu s njima zato što znam da ja nikad neću moći tako dobro kao oni, tako vrijedno i požrtvovano stvarati, u najtežim trenucima moralno i sabrano postupati, svima pomagati, ne zavidjeti nikada. Ne bih stavila ruku u vatru da bih ja tako postupala. A možda si ne želim priznati da su u pravu i da su te najteže stvari najbolje u mom životu, one su me izgradile, na njima bih čak trebala biti i zahvalna. I zato znam da sve što u njima ne volim, ne volim ustvari u sebi. Ja sam njihova, imam njihova obilježja. Oni su tu kao zrcalo da mi pokažu što na meni ne valja i na čemu ja trebam raditi, učiniti još bolje. Sebe popravljati, ne druge.  Ili možda zato što znam da ni sama ne bih bolje ni drugačije i da nisam bila u pravu puno puta i sad tek počinjem shvaćati, a ja ne činim ništa da naš odnos bude divan kakav i treba biti. Tu su za mene svaki put, izgrditi ako treba, ali stati iza mene. Očistiti orahe. Nabrati povrće i voće, očistiti domaće zdrave piliće i pokupiti jaja. Skuhati nešto što volim. Tolerirati što kasnim ili oprostiti ako sam nešto obećala napraviti, a onda na to potpuno zaboravila. Zagrliti me. Smijati se mojim šalama. Doći po mene na kolodvor. Odvesti auto majstoru. Učiniti nemoguće mogućim.

 I budući da sam bila prinuđena kliziti 30 po cesti predviđenoj za vožnju od 90, udubila sam se u vizualne sličice, više nego što bih u običnim vremenskim uvjetima to uspjela. Inače kad vozim, ptice na cesti odreagiraju na vrijeme i razlete se prije auta, međutim, tu su vrapci zobali prosute žitarice (valjda je slučajno ispalo iz neke prikolice dok su je vozili na farmicu koja je odmah do te ceste), a jedva su se malo razmaknuli dok sam prolazila. Totalno me nisu doživljavali. Sve je bilo bijelo, sa svih strana, uopće se nije vidjela granica gdje prestaje njiva i počinje nebo, kao da prolaziš nekim setom, okružen jednoličnim i neuhvatljivim filmskim platnom. I padale su gusto i brzo onako jako krupne pahulje. Možda sam bezosjećajna i morbidna, ali prestala sam tad biti tužna, iako sam se gotovo kao nešto trudila da zadržim taj osjećaj u spomen na dragog kolegu, ali jedino mi je sad prolazila mislima rečenica koju sam odgurivala i koja se nije dala otjerati: "Kakav lijep dan za umiranje." Toliko je sve bilo smireno, skladno i čisto... on nije ni umro. Spojio se s tim pahuljicama. I kao da sam znala da zna koliko nam je žao i koliko nam je bio drag.

Misli su mi sad samovoljno već odlazile na novu sliku, opet nekako nestvarnu, kao pričica iz Japana, gdje stojim pod drvetom i čekam svojeg dragog da se pozdravimo prije njegovog odlaska u bitku. Cijeli život vrijedan je živjeti zbog tog, makar i jednog, trenutka ljubavi, zagrljaja s onim za kojim čezneš cijelim svojim bićem. I vrijeme nije linearno. Taj trenutak si živjela i ranije, vjerovala da će doći. Čak i nakon što prođe, živjet će u tebi i dalje. I on je uvijek tu. Tuge ne bi smjelo biti. Odgoj bi od djetinjstva odredio čast, junaštvo i stoičko prihvaćanje budućeg, značajnijim od svega. Tek bi se naslućivala u pogledu, koji bi bio dovoljan, bez suvišnih riječi. Dominirale bi bijela i tamnosmeđa boja, kao kontrast. S krupnim pahuljama snijega okolo i tamnom korom drveta iza, stajala bih s nježnim osmjehom dok mi prilazi, svjetloputa, smeđe raspuštene kose, bosa. Obučena ni u što drugo osim potpuno bijeli kimono, širokih rukava, dubokog izreza, privezan oko struka; lepršajući oko mog tijela zajedno s kosom i pahuljicama i mirisom ljiljana, čije sam ulje utrljala u kožu, sve kao jedan zaleđeni trenutak.

Voljela sam kao mala gledati neki japanski crtić "Yuki-snježna vila", potpuno neuglednih crteža, ali lijepe priče. Nosila je takav kimono. A dugo poslije nisam imala želju pogledati bilo što drugo japansko. Ni ovo ne bih gledala, da nije to bila jedna od nekoliko kazeta koje smo brat i ja imali.

U osnovnoj smo školi dobijali paketiće iz Japana, mi, djeca iz Krajine, željni svega, odsječeni od svega. Paketići su bili šarene, uredno šivane torbice, u kojima bi svatko dobio nešto drugo, valjda po mogućnostima pošiljatelja. Pribor za školu, igračke, nove majice… svašta bi se tu našlo, i sve bi nas oduševilo. Na posebno lijep način mirisale su te torbice. Tada sam već znala toliko engleskog da sam mogla nekoliko jednostavnih rečenica napisati da se zahvalim jer u nekima su bile i adrese priložene, dječjim rukopisom napisane, zbog čega pretpostavljam da su paketiće slali djeca, također školarci. Mama nam je govorila da se zahvalimo jer neopisivo nas je to bilo obradovalo. Ne znam zašto, ali nikada nisam. Kako to ispraviti, tu sramotu? Ponekad se pomolim za te dobre ljude. Znam da to dođe do njih. Postoji posebno mjesto u zraku kojim to dođe od pošiljatelja do primatelja, shvatila sam. Uvijek se tako možemo javiti, nikad nije potpuno izgubljena adresa, kontakt ne mora biti prekinut. Jednako se sjetim i UN-ovaca, nemirnih lutalica, koji su živjeli u našem selu. Mnogi su prošli kroz našu kuću. Bilo je divnih ljudi. Bilo je i onih koji su ponižavali i stalno nešto tražili i prigovarali, iako su roditelji sve činili da imaju što bolji smještaj. Ja se više sjećam onih prvih, a čini mi se da su roditelji više zapamtili ove druge. Bez radnih mjesta, tako smo preživljavali. Mrzila sam što je to oduzimalo svaki mir i privatnost i što je mami, prije rata odgojiteljici u vrtiću, nikada gotovoj s poslom i gošćenjem, uz sve ostale poslove u vrtu i svinjcu, zdravlje počelo trpjeti. Ali istovremeno, dobili smo dodatnu širinu vidika. Nismo putovali po svijetu, svijet je došao nama u kuću. „Shia wase nara thea thathako“ pravila sam se važna u školi japanskom verzijom stiha „kad si sretan lupi dlanom ti o dlan“ naučenom prema transkripciji, koji mi je na papirić napisala jedna UN-ovka. Vježbanje jela štapićima na ispurenim kokicama, nikako mi nisu išli. Ustvari, u tom nekom smislu, uvijek sam imala više od svojih vršnjaka.

Nisam znala čitati titlove, ali nekoliko puta je mama sa mnom i bratom svaki crtani film odgledala i to je bilo dovoljno, mogli smo gledati sami kasnije i bezbroj smo puta voljeli gledati isto. Yuki s oblaka promatra svijet pun ratova, mržnje, siromaštva i tuge. Baka i djed, bogovi, gurnu je bez pitanja, mora tamo otići, proći to, pomoći. Teško joj je, ali zna da je to njen zadatak. U opasnom trenutku, baka i djed joj šalju pomagača, njenog bijelog konja. Upoznaje mnoge prijatelje. Svojom snagom i dobrim namjerama pomaže im, ali i ona od njih uči o ljubavi, zajedništvu, prijateljstvu i odgovornosti. Kada završi zadatak, mora se vratiti. U sučeljavanju sa zadnjom opasnošću, demonom iz vulkana, za kojeg je potrebno najviše hrabrosti, ali koji će riješiti najviše problema, savlada ga i tada nestane u vihoru. Ali, ona ne umire, ma kako mislili njeni prijatelji koji je plačući dozivaju. Ne napušta ih, uvijek će od gore paziti na njih. Vraća se u topli zagrljaj bake i djeda i ponovno se igra na snijegu sa svojim psima i bijelim konjem.

 On bi me nježno poljubio, spustio na zemlju. Ne bi me svukao, razgrnuo bi mi taj ogrtač samo koliko bi bilo potrebno da dođe rukama i usnama do dijelova koje oboje želimo da mi dodiruje. Prolazile su mi slike kroz glavu, igra dvaju djelomično ili potpuno nagih tijela.  

Na slici bi se počele pojavljivati intenzivnije boje, oboje bismo se zarumenjeli, a one krupne pahulje pretvorile bi se u latice procvjetale trešnje, koje bi jednako nastavile padati po nama, umjesto snijega, i grane iznad nas bile bi njih prepune…

2018. Ne svađam se s roditeljima više. Mirno razgovaramo, smijemo se. Suočavam se i ja s demonima. Polako, traje to i bolno je, ali moram. Zaljubljena sam, volim. Imam sve što mi treba. Krene u rano proljeće pa sve do kasno u jesen, da mi stan bude pun latica. Ali brzo i često zaboravim kako to moram živjeti. Moram biti mirna, smiješiti se iznutra na van. Neka mi i misli i molitve i riječi budu pune latica. Da se ljudi ugodno osjećaju u mojem društvu, da im pomažem, neka im dođe milo pri izgovaranju mojeg imena, neka im bude drago sresti me. Da mi upravo to bude cvijeće i parfem života. Biti oslonac, strukturirana, vrijedna, sabrana. Neka mi svaki dan bude dostojanstven, način na koji pristupam hrani, kako govorim, hodam. Sve. Neka to bude moj Japan. I ništa zamjerati, naprosto pustiti sve neka leti kao pahulje, kao latice. Posaditi u sebi empatiju, mir i ljubav. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o nama

Dobitnik nagrade "Sedmica i Kritična masa 2020" je Filip Rutić

Dobitnik književne nagrade "Sedmica i Kritična masa 2020" za mlade prozaiste je Filip Rutić (1997).
Nagrađena priča ''Riža s kečapom, blagim ili ljutim” ima snažan pečat 2020, a autoru je uspjelo kroz nepretenciozan ton i jedan neobičan odnos dati sliku opće nestabilnosti u eri korone i potresa.
U užem izboru nagrade, osim nagrađenog Rutića, bili su Lucija Švaljek, Iva Hlavač, Luca Kozina, Marina Gudelj, Vid Hribar i Darko Šeparović.
Ovo je bio peti nagradni natječaj koji raspisuje Kritična masa, a partner nagrade je cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb). Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa (5.000 kuna bruto). U žiriju nagrade bile su članice redakcije Viktorija Božina i Ilijana Marin, te vanjski članovi Branko Maleš i Damir Karakaš.

intervju

Filip Rutić: Književnost bez novih glasova i perspektiva pretvara se u historiografiju

Predstavljamo uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa''

Filip je u uži izbor ušao s pričom ''Riža s kečapom, blagim ili ljutim''. Standardnim setom pitanja predstavljamo jednog od trojice muških natjecatelja.

o nama

Natječaj ''Sedmica & Kritična masa'' 2020 - uži izbor

Nakon šireg izbora slijedi uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa'' za mlade prozne autore. Pogledajte tko su sedmero odabranih.

o nama

Natječaj ''Sedmica & Kritična masa'' - popis šireg izbora, pred objavu užeg

Natječaj ''Sedmica & Kritična masa'' za mlade autorice i autore do 35 godina starosti bliži se svome kraju. Ovo je peto izdanje nagrade, utemeljene 2015. godine, koja pruža pregled mlađe prozne scene (širi i uži izbor) i promovira nova prozna imena. Prva nagrada iznosi 5.000 kuna (bruto iznos) i dodjeljuje se uz plaketu. Prethodnih su godina nagradu dobile Ana Rajković, Jelena Zlatar, Marina Gudelj i Mira Petrović.

proza

Marina Gudelj: Ljudi na uglu ulice, pokraj prodavaonice pića

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2020.

Marina Gudelj (1988., Split) završila je Hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Radi kao nastavnica Hrvatskog jezika u školi. Prvi književni rad, kratka priča Semafor, šahta, apoteka, birtija objavljena je u Zarezu 2015. godine. Iste je godine osvojila prvu književnu nagradu na portalu KSET-a za priču Kamo idu irske mačke. 2017. godine osvaja prvo mjesto na natječaju Kritične mase za priču Lee. S istom pričom iduće godine sudjeluje na LitLink festivalu u Zagrebu. 2018. godine osvaja treće mjesto s pričom Dulcinea na konjaku na 17. izdanju Festivala europske kratke priče, a krajem iste godine ulazi u uži izbor natječaja Prvi Prozak i Na vrhu jezika s pričom Vještica. 2019. godine osvaja nagradu Prvi Prozak za autore do 35 godina starosti, a objava zbirke priča očekuje se sredinom 2020. godine.

proza

Vid Hribar: Bilješke za preživljavanje

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2020.

Vid Hribar (1993., Zagreb) je trenutno na završnoj godini diplomskog studija na odsjeku dramaturgije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Piše scenarije, drame, poeziju, kratke priče, uz to se bavi komponiranjem i sviranjem klavira u brojnim zagrebačkim bendovima. Na radiju se izvode njegove ''Nule i ništice'' (2017.), radiodrama inspirirana motivima Harmsove istoimene zbirke kratkih priča, drama ''Oskarov san'' (2019.) te ''Od Vlaške do Britanca'' (2019.). Njegova drama ''Tuneli'' prevedena je na makedonski jezik od strane Makedonskog centra ITI, a njegova drama ''404'' objavljena je na portalu drame.hr. Kao kompozitor radi na nizu kazališnih, filmskih, televizijskih te radiodramskih projekata.

proza

Luca Kozina: Grbava plesačica

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2020.

Luca Kozina (1990., Split) piše prozu i poeziju. Radovi su joj objavljeni u časopisima: Zarez, Fantom Slobode, Mogućnosti, Republika, u zborniku Rukopisi 43 te na internetu (Zvona i Nari, Književnost Uživo, Kultipraktik, Nema). Dobitnica je nagrade Prozak za 2019. godinu. Piše književne kritike za portal Booksa. Članica je književne grupe NKV.

proza

Petra Bolić: Hans.

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Petra Bolić (1992., Varaždinu) studirala je francuski jezik i književnost, kulturološku germanistiku i književno-interkulturalnu južnoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Karl-Franzens Universität u Grazu. Znanstveno polje interesa su joj njemačko-južnoslavenski kulturno-književni transferi i suvremena slovenska proza. U slobodno se vrijeme bavi književnim prevođenjem i književnom kritikom. Vlastitu je kratku prozu do današnjega dana skrivala u ladicama.

proza

Ivana Pintarić: Propuštanje riječi

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ivana Pintarić (1988., Zagreb) je edukacijski rehabilitator. Piše poeziju i kratke priče. Ulomkom iz romana ''Gorimo (ali ne boli više)'' ušla je u finale izbora za nagradu "Sedmica & Kritična masa" 2015. godine. Ulazi u širi izbor nagrade "Sedmica & Kritična masa" 2017. ulomkom iz romana "Ovo nije putopis o Americi". Bila je polaznica Booksine radionice pisanja kratke priče pod mentorstvom Zorana Ferića. Objavila je radove na portalima kultipraktik.org i booksa.hr. Objavila je priču u časopisu Fantom slobode. Članica je književne grupe ZLO koja okuplja mlade pisce različitih književnih afiniteta i usmjerenja, koji zajednički promiču ''mladu'' književnost, sudjeluju na književnim natječajima, festivalima te organiziraju književne susrete i čitanja.

proza

Josip Čekolj: Kokoši ne letiju visoko

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Josip Čekolj (1999., Zabok) student je treće godine kroatistike te etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dosad je svoje pjesme i kratke priče objavljivao u hrvatskim i regionalnim časopisima i zbornicima poput ''Rukopisa'', ''Alepha'', ''PoZiCe'', zbornika Gornjogradskog književnog festivala, Po(e)zitive i drugih te na portalima Kritična masa, Strane, Poeziju na štrikove, Čovjek-časopis i NEMA. Ovog ljeta izdaje dječju slikovnicu ''Srna i Mak u potrazi za uplašenim mjesecom'' u nakladi Mala zvona. S pjesničkim rukopisom ''Junaci i zmajevi su izumiruće vrste'' ušao je uži krug za nagradu ''Na vrh jezika'' 2019. godine.

proza

Ana Vučić: U Limbu

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ana Vučić (1992., Karlovac) još uvijek pokušava završiti Kroatistiku i Sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dosad su joj objavljene neke pjesme i jedan ulomak u studentskim časopisima i na Kritičnoj masi. Otkad je Jastrebarsko zamijenila Zagrebom piše tek neznatno više. U slobodno vrijeme čita, gleda sport i serije te mašta o obrani diplomskog rada u normalnim okolnostima. Vrhuncem svoje dosadašnje književne karijere smatra sudjelovanje na prvoj Kroeziji u kafiću Luxor.

proza

Ivan Katičić: Klošari

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ivan Katičić (1990., Split) objavio je zbirku kratkih priča ''Pet metara bliže zvijezdama'' (Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, 2016.). Živi i ne radi u Omišu.

proza

Gabrijel Delić: Orlovski

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Gabrijel Delić (1998., Zagreb) napisao je nekoliko članaka na temu automobilizma objavljenih na jednoj britanskoj web-stranici i poneku kratku priču od kojih je zadnja objavljena u regionalnom natječaju ''Biber'' za 2019. godinu.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg