proza

Ivana Butigan: Hladan tuš

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR

Ivana Butigan (Zagreb, 1987.) diplomirala je komparativnu književnost i portugalski jezik i književnost na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pisanjem kratkih priča, koje su joj najdraža forma, počela se baviti krajem 2021. To je ujedno i prvi put da se odlučila okušati u pisanju fikcije, te nema prethodno objavljivanih radova. 

Hladan tuš

 

 

Temperatura je pala preko noći, i premda se kroz prozor i dalje probija sunce, pogriješli biste ne uzevši jaknu na izlasku.

Toplana još nije počela grijati. Stisnuo je zube. Ledena mu je voda prvo dotaknula stopala i momentalno su mu se sve dlake na tijelu nakostriješile kao da žele pobjeći odavde. Jedna od prvih grešaka koje je napravio kad je kretao s ovom praksom bila je dopuštanje da ledeni mlaz vode odmah pogodi prsa i trenutno ga ostavi bez daha. Sad počinje sa stopalima, cjevanicama, butinama, duboko udahne kad na red dođu bubrezi i prsa, i do trenutka kad je smočio glavu, u potpunosti je izgubio osjet do gležnja. Vjerojatno i bolje, jer jedino što osjeća jest kako se brideća koža stvrdnula do konzistencije stakla i svaka kapljica koja je dotakne bodljikavi je kamenčić koji svakog trena može dovesti do rasprsnuća.

Um kontrolira tijelo, disanje kontrolira osjet, mantrao je. Neće dopustiti da mu poljuljana snaga volje pokvari plan kontroliranih neugoda koje će ga održavati na nivou spremnosti.

Na posao će otići biciklom, iako to znači 7,26 km u jednom smjeru, što u radnom danu iznosi 14,52 km po kiši, snijegu, ledu, mrazu, toplinskom valu. Dobro se razbuditi nekom aktivnosti, a i ne želi se naviknuti na automobil, klimu i preopuštenost. Želi da mu tijelo bude napeto kao struna koju život agitira svojim gudalom i proizvodi glazbu ili cvilež ovisno o uštimanosti mišića.

Za ručak će pojesti zobenu kašu s kikirikijem i bananom. Mogao bi pojesti nešto konkretnije, ali čemu? Ovo mu pruža potrebne nutrijente, energiju i zasiti ga. Uostalom, ne treba živjeti da bi jeo, već jesti da bi (pre)živio. Ne želi se dovesti u situaciju da razmazi nepce okusima, da se polakomi za aromama, da se raskvasa i da se prehranjivanje svede na traženje užitka. Svoj instrument drži uštimanim neukusnim splačinama i čeka trenutke u kojima će mu ta vještina dobro doći.

Koji su to trenuci? Ne može uprijeti prstom, ali osjeća ih, zna da spremno vrebaju iz prikrajka čekajući najmanji neoprez.

Na računu gomila plaću za plaćom. Pri kupovini se ne voli ponašati kao rasipnik i sve što poželi mora proći strogi test vremena i razuma. Trebam li zaista novu četkicu za zube? Zar nemam već jednu? Zašto želim novu jaknu? Hoću li je i dalje željeti za pet dana?

Neće. Većinu toga ne treba i neće željeti čim prođe trenutak slabosti.

Treba njegovati ovakav, optimalno održiv životni standard. Ne valja ako se čovjek opusti i navikne na dostave, taksije, luksuzne predmete. Financijska je sudbina svima neizvjesna i čemu svjesno podizati prag samo da bi stvorio takve uvjete da ti u jednom trenutku u budućnosti ne bude dovoljno?

Da pitate slučajnog prolaznika, vjerojatno nikada ne bi pogodio čime se Krešimir bavi. Dobra primanja i unosna karijera prikriveni su nemušto iskombiniranom sportskom odjećom i tenisicama izlizanih džonova s olinjalim, nepovratno zapetljanim vezicama.

Ne zanosi ga sve popularnija struja u njegovu sektoru, ne prepušta se masi: ne ulaže u dionice i kriptovalute, ne vozi bijesan automobil, ne časti se precijenjenim ručkovima. Krešimira neprestano proganja misao - što ako sve to jednoga dana nestane?

Zato si ne može dopustiti uživanje u obilju, već svakodnevno traži načine kako si zadati neugode pri obavljanju najbanalnijih radnji. Ugoda je kušnja koju treba aktivno prepoznavati i svjesno joj odolijevati. Tušira se hladnom vodom jer ako mu životne prilike nanesu vodu bez toplinske regulacije, bit će si zahvalan što se godinama baždario na neljudski niskim temperaturama i znat će: sve se isplatilo. Takav je ulog u budućnost mnogo sigurniji od investicija u fondove.

Ako mu život priušti nemogućnost gurmanske prehrane, provjereno može mjesecima preživljavati na zobenoj kaši. Ne ulaže u dionice jer je tržište previše volatilno, a kapitalizam je neodrživi sustav čiji će se krah vjerojatno osjetiti još za naših života. Zato treba uložiti u nekretninu na selu s gruntom za obrađivanje. Naravno, sadi i vlastito povrće na obradivoj zemlji koju iznajmljuje od grada, jer poanta bivanja je stvoriti samoodrživi sustav.

Život ga ne mazi, ne zato što su mu se tako poklopile zvijezde, već zato što mu on to ne dopušta, jer što ako jednom pokaže zube, a Krešo to ne bude sposoban podnijeti? Svaki dan trenira um i tijelo za anticipirane neugode kako bi uvijek bio korak ispred.

Svaka neugoda koju si sam priušti perverzno je uživanje u ideji jačanja karaktera, dok je mogućnost neugode prouzročene vanjskim faktorima potencijalna katastrofa. A upravo zato da se vjerojatnost katastrofe minimizira, bitno je prag tolerancije održavati visokim.

Trebamo se osloniti na same sebe i osposobljavati se za sve moguće situacije. Svatko za se travu pase. Trebamo biti spremni, trebamo predviđati, trebamo preuzeti kontrolu.

Zazire od dana kad bi tu kontrolu mogao izgubiti, kao onda kad je plaćajući parking sa ženinog mobitela otkrio da ga vara.

Trebao je biti pametniji. Trebao je znati da se previše odao ugodi i uljuljuškao u lažnu sigurnost zajedničke svakodnevice. Trebao je pretpostaviti da su ugodno društvo, slasni ručkovi i optimistični planovi za budućnost kratkog vijeka, te da su sigurnost, toplina i vječna ljubav lažna obećanja koja dajemo u trenucima slabosti.

Život ti kad-tad oduzme sve, a vjerovati možeš samo sebi.

 

 

 

 

 

 

 

 

o nama

Eva Simčić pobjednica je nagrade "Sedmica & Kritična masa" (6.izdanje)

Pobjednica književne nagrade "Sedmica & Kritična masa" za mlade prozaiste je Eva Simčić (1990.) Nagrađena priča ''Maksimalizam.” neobična je i dinamična priča je o tri stana, dva grada i puno predmeta. I analitično i relaksirano, s dozom humora, na književno svjež način autorica je ispričala pamtljivu priču na temu gomilanja stvari, temu u kojoj se svi možemo barem malo prepoznati, unatoč sve većoj popularnosti minimalizma. U užem izboru nagrade, osim nagrađene Simčić, bile su Ivana Butigan, Paula Ćaćić, Marija Dejanović, Ivana Grbeša, Ljiljana Logar i Lucija Švaljek.
Ovo je bio šesti nagradni natječaj koji raspisuje Kritična masa, a partner nagrade bio je cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb). Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa (5.000 kuna bruto). U žiriju nagrade bile su članice redakcije Viktorija Božina i Ilijana Marin, te vanjski članovi Branko Maleš i Damir Karakaš.

o nama

Natječaj ''Sedmica & Kritična masa'' - uži izbor

Nakon šireg izbora slijedi uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa'' za mlade prozne autore. Pročitajte tko su sedmero odabranih.

proza

Hana Kunić: Vidjela sam to

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Hana Kunić (Varaždin, 1994.) završila je varaždinsku Prvu gimnaziju nakon koje upisuje studij Glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje je magistrirala 2017. godine. Kao Erasmus+ studentica studirala je Glumu i na Faculty of Theatre and Television u Cluj-Napoci u Rumunjskoj. Glumica je pretežno na kazališnim (HNK Varaždin, Kazalište Mala scena Zagreb, Umjetnička organizacija VRUM, Kazalište Lutonjica Toporko), a povremeno i na filmskim i radijskim projektima. Kao dramska pedagoginja djeluje u Kazališnom studiju mladih varaždinskog HNK i u romskom naselju Kuršanec u sklopu projekta Studija Pangolin. Pisanjem se bavi od osnovne škole – sudjelovala je na državnim natjecanjima LiDraNo (2010. i 2012.), izdala je zbirku poezije „Rika“ (2018.), njena prva drama „Plavo i veliko“ izvedena je na Radiju Sova (2019.), a njen prvi dječji dramski tekst „Ah, ta lektira, ne da mi mira“ postavljen je na scenu lutkarskog Kazališta Lutonjica Toporko (2021.). Suosnivačica je Umjetničke organizacije Favela. Živi u Zagrebu, puno se sunča i alergična je na banalnost.

proza

Saša Vengust: Loša kob

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Saša Vengust (Zagreb, 1988.) završio je školovanje kao maturant II. opće gimnazije. Nakon toga je naizmjence malo radio u videoteci, malo brljao na Filozofskom fakultetu po studijima filozofije, sociologije i komparativne književnosti. U naglom i iznenadnom preokretu, zaposlio se u Hladnjači i veletržnici Zagreb kao komercijalist u veleprodaji voća i povrća. Trenutačno traži posao, preuređuje kuću, savladava 3D printanje, boja minijature, uveseljava suprugu i ostale ukućane sviranjem električne gitare te redovito ide na pub kvizove da se malo makne iz kuće.

proza

Sheila Heti: Majčinstvo

Sheila Heti (1976.) jedna je od najistaknutijih kanadskih autorica svoje generacije. Studirala je dramsko pisanje, povijest umjetnosti i filozofiju. Piše romane, kratke priče, dramske tekstove i knjige za djecu. U brojnim utjecajnim medijima objavljuje književne kritike i intervjue s piscima i umjetnicima. Bestseleri How Should a Person Be? i Women in Clothes priskrbili su joj status književne zvijezde. New York Times uvrstio ju je na popis najutjecajnijih svjetskih književnica koje će odrediti način pisanja i čitanja knjiga u 21. stoljeću, a roman Majčinstvo našao se na njihovoj ljestvici najboljih knjiga 2018. godine. Hvalospjevima su se pridružili i časopisi New Yorker, Times Literary Supplement, Chicago Tribune, Vulture, Financial Times i mnogih drugi koji su je proglasili knjigom godine. Majčinstvo je tako ubrzo nakon objavljivanja postao kultni roman. Sheila Heti živi u Torontu, a njezina su djela prevedena na više od dvadeset jezika.

poezija

Selma Asotić: Izbor iz poezije

Selma Asotić je pjesnikinja. Završila je magistarski studij iz poezije na sveučilištu Boston University 2019. godine. Dobitnica je stipendije Robert Pinsky Global Fellowship i druge nagrade na književnom natječaju Brett Elizabeth Jenkins Poetry Prize. Nominirana je za nagradu Puschcart za pjesmu ''Nana'', a 2021. uvrštena je među polufinaliste/kinje nagrade 92Y Discovery Poetry Prize. Pjesme i eseje na engleskom i bhsc jeziku objavljivala je u domaćim i međunarodnim književnim časopisima.

proza

Ines Kosturin: Izbor iz poezije

Ines Kosturin (1990., Zagreb) rodom je iz Petrinje, gdje pohađa osnovnu i srednju školu (smjer opća gimnazija). Nakon toga u istom gradu upisuje Učiteljski fakultet, gdje je i diplomirala 2015. godine te stekla zvanje magistre primarnog obrazovanja. Pisanjem se bavi od mladosti, a 2014. izdaje svoju prvu samostalnu zbirku poezije, ''Papirno more''. Krajem 2020. izdaje drugu samostalnu zbirku poezije, ''Herbarij''. Pjesme objavljuje kako u domaćim, tako i u internacionalnim (regionalno i šire) zbornicima i časopisima. Na međunarodnom natječaju Concorso internazionale di poesia e teatro Castello di Duino 2018. osvaja treću nagradu. Poeziju uglavnom piše na hrvatskom i engleskom jeziku.

proza

Luka Ivković: Sat

Luka Ivković (1999., Šibenik) je student agroekologije na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Do sada je objavljivao u časopisu Kvaka, Kritična masa, Strane, ušao u širi izbor za Prozak 2018., uvršten u zbornik Rukopisi 43.

poezija

Bojana Guberac: Izbor iz poezije

Bojana Guberac (1991., Vukovar) odrasla je na Sušaku u Rijeci, a trenutno živi u Zagrebu. U svijet novinarstva ulazi kao kolumnistica za Kvarner News, a radijske korake započinje na Radio Sovi. Radila je kao novinarka na Radio Rijeci, u Novom listu, na Kanalu Ri te Ri portalu. Trenutno radi kao slobodna novinarka te piše za portale Lupiga, CroL te Žene i mediji. Piše pjesme od osnovne škole, ali o poeziji ozbiljnije promišlja od 2014. godine kada je pohađala radionice poezije CeKaPe-a s Julijanom Plenčom i Andreom Žicom Paskučijem pod mentorstvom pjesnikinje Kristine Posilović. 2015. godine imala je prvu samostalnu izložbu poezije o kojoj Posilović piše: ''Primarni zadatak vizualne poezije jest da poeziju učini vidljivom, tj. da probudi kod primatelja svijest o jeziku kao materiji koja se može oblikovati. Stoga Guberac pred primatelje postavlja zahtjevan zadatak, a taj je da pokušaju pjesmu obuhvatiti sa svih strana u prostoru, da ju pokušaju doživjeti kao objekt. Mada pjesnički tekst u ovom slučaju primamo vizualno, materijal te poezije je dalje jezik.'' Njezine pjesme objavljivane su u časopisima, a ove godine njezina je poezija predstavljena na Vrisku – riječkom festivalu autora i sajmu knjiga.

proza

Iva Sopka: Plišane lisice

Iva Sopka (1987., Vrbas) objavila je više kratkih priča od kojih su najznačajnije objavljene u izboru za književnu nagradu Večernjeg lista “Ranko Marinković” 2011. godine, Zarezovog i Algoritmovog književnog natječaja Prozak 2015. godine, nagrade “Sedmica & Kritična Masa” 2016., 2017. i 2019. godine, natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor 2016. godine te natječaja za kratku priču 2016. godine Broda knjižare – broda kulture. Osvojila je drugo mjesto na KSET-ovom natječaju za kratku priču 2015. godine, a kratka priča joj je odabrana među najboljima povodom Mjeseca hrvatske knjige u izboru za književni natječaj KRONOmetaFORA 2019. godine. Kao dopisni član je pohađala radionicu kritičkog čitanja i kreativnog pisanja "Pisaće mašine" pod vodstvom Mime Juračak i Natalije Miletić. Dobitnica je posebnog priznanja 2019. godine žirija nagrade "Sedmica & Kritična masa" za 3. uvrštenje u uži izbor.

proza

Ivana Caktaš: Život u roku

Ivana Caktaš (1994., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost 2018. godine s temom „Semantika čudovišnog tijela u spekulativnoj fikciji“. Tijekom studiranja je volontirala u Književnoj udruzi Ludens, gdje je sudjelovala u različitim jezikoslovnim i književnim događajima. Odradila je stručno osposobljavanje u osnovnoj školi i trenutno povremeno radi kao zamjena. U Splitu pohađa Školu za crtanje i slikanje pod vodstvom akademskih slikara Marina Baučića i Ivana Svaguše. U slobodno vrijeme piše, crta, slika i volontira.

poezija

Marija Skočibušić: Izbor iz poezije

Marija Skočibušić rođena je 2003. godine u Karlovcu gdje trenutno i pohađa gimnaziju. Sudjeluje na srednjoškolskim literarnim natječajima, a njezina poezija uvrštena je u zbornike Poezitiva i Rukopisi 42. Također je objavljena u časopisima Poezija i Libartes, na internetskom portalu Strane te blogu Pjesnikinja petkom. Sudjelovala je na književnoj tribini Učitavanje u Booksi, a svoju je poeziju čitala na osmom izdanju festivala Stih u regiji.

proza

Philippe Lançon: Zakrpan

Philippe Lançon (1963.) novinar je, pisac i književni kritičar. Piše za francuske novine Libération i satirički časopis Charlie Hebdo. Preživio je napad na redakciju časopisa te 2018. objavio knjigu Zakrpan za koju je dobio niz nagrada, među kojima se ističu Nagrada za najbolju knjigu časopisa Lire 2018., Nagrada Femina, Nagrada Roger-Caillois, posebno priznanje žirija Nagrade Renaudot. Knjiga je prevedena na brojne jezike te od čitatelja i kritike hvaljena kao univerzalno remek-djelo, knjiga koja se svojom humanošću opire svakom nasilju i barbarizmu.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg