intervju

Ljiljana Logar: Dinamičnost me inspirira više nego statičnost

Predstavljamo uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa''

Ljiljana Logar je u uži izbor ušla s pričom ''Život u doba kodova''. Standardnim setom pitanja predstavljamo jednu od sedam natjecateljice. 

- Gdje i kako živiš?

Trenutno sam u Portugalu, ali preispitujem potencijalno sljedeće odredište. Generalno, rekla bih da je dobro, neke su se bitne stvari posložile, a vitamina D mi ne manjka.

 

- Reci nam neke stvari o svom društvenom životu, ne moraju biti najvažnije... 

Posljednje dvije godine bile su i teške i uzbudljive i pune prevrata. Korona me dočekala u Lisabonu, potakla na temeljitu promjenu stila života, a potom i ispratila u novu karijeru. Iako je društveni život tu pomalo patio, fokus se prebacio na introspekciju i neke druge prioritete. Dolaze novi izazovi, ali trenutno sam zahvalna da su granice otvorene, rođendani proslavljeni, a odlazak na kavu ne zahtjeva provjere zdravstvenih kartona.

 

- Što je tebi, i za tebe, književnost?

Književnost je, rekla bih, točka spajanja: spoj svjetova, stvarnih i mogućih iskustava i paralelnih života. Književnost je istovremeno i fikcija i jedina priča kojoj možemo vjerovati.

 

- Što je ono najbolje u književnosti, odnosno u tvom privatnom odnosu s književnosti/pisanjem, ne mislimo na omiljene pisce i slično?

Vjerojatno to da poziva na preispitivanje u kontroliranim uvjetima: kreneš dobro znanom rutom, ali te put uvijek odvede u nekim neočekivanim smjerovima.

 

- A ono najgore?

Ne pada mi na pamet ništa što bih mogla uvrstiti u ovu kategoriju. Mislim da je sasvim u redu da neke stvari u životu dolaze bez negativne strane. 

 

- Koje su tvoje teme?

Pronalaženje začudnog u svakodnevnom. 

 

- Što ti je motiv za pisanje?

Sve što doživim, vidim, čujem. Dinamičnost me inspirira više nego statičnost.

 

- Što te drži u ovom vremenu?

Živimo u doba ogromnog potencijala, a to je istovremeno i blagoslov i prokletstvo: danas je sve moguće, lako je izgubiti fokus i to može izluditi čovjeka. Kad primijetim da me hvata tjeskoba, vraćam se temeljima: dobrom društvu najdražih mi ljudi, dobroj knjizi, istezanju kralježnice (iz svake priče mora iskočiti neka skolioza) i pokojoj čaši blaženog portugalskog vina.

 

- Koji su tvoji najvažniji književni/kulturni utjecaji – bilo vezano, bilo nevezano za tvoje pisanje?

Romani struje svijesti, Ionesco i lokalna knjižnica iz koje sam odmalena dovlačila knjige svih žanrova na gotovo dnevnoj bazi, ovako kad bih morala nešto izlanuti na prvu. Čitavo 20. stoljeće jako mi je zanimljivo, a sjećam se da mi je otkriće avangarde još u srednjoj školi došlo kao nekakvo formativno iskustvo.

 

- Kako vidiš svoju generaciju?

Što reći o ljudima koji su igrali zmiju na Nokiji 3310, imali profile na Myspaceu i sad okreću očima na TikTok? Nemam pojma, mislim da smo nasumični kao i razvoj tehnologije uz koju smo odrastali.

 

- Postoje li pisci iz tvoje generacije (ili blizu) koji su na tebe ostavili dobar dojam – osobito domaći, no i drugi?

Teško mi je istog trenutka izdvojiti nekog, pogotovo generacijski, jer sam u posljednje vrijeme jako zanemarila domaću scenu - ne svojim izborom, nego mi nije tako lako dostupna u Portugalu. Kao autore koji su na mene ostavili dojam svakako bih spomenula Ivanu Sajku, a sjećam se da me je roman Tee Tulić Kosa posvuda oborio s nogu. Na međunarodnoj mi je sceni odlično kako je Rupi Kaur napravila popularno čudo iz svoje poezije, a već dugo me nešto nije toliko razveselilo kao otkriće Anne Burns, čije me pripovijedanje toliko oduševilo da ću i nju ubaciti ovdje, iako je generacija moje mame.

 

- Već nekoliko godina zaredom u finalu ove Nagrade za mlade pisce – autorice imaju većinu. U nekim malo starijim naraštajima bilo je obratno. Smatramo to, ipak, važnom činjenicom. Kako to komentiraš?

Oklijevam komentirati, ali mislim da nama ženama uvijek treba nešto više ohrabrivanja i promišljanja da bismo istupile s nečim u javnost; možda nam je dosta oklijevanja.

 

- Što je ono što bi željela napisati?

Dramu.

 

- Što ti znači (ako išta) da si ušla u uži izbor 7Km?

Znači mi puno jer svako priznanje dođe kao ohrabrenje, a pisanje je često ranjiva aktivnost. Dobra prihvaćenost napisanog dolazi kao neko dobronamjerno namigivanje da je sasvim okej i ako nastavim.

 

- Što pisac treba raditi?

S pozicije profitabilnosti, vjerojatno još nekoliko poslova.

 

- Trebaju li književnost i pisac biti angažirani?

Ne trebaju ništa.

 

- Što biste sami sebe pitali (makar u šali), a ovdje je propušteno?

Hoće li to više?

 

- I što biste odgovorili?

Eto, samo bih još nešto rekla.

 


 

 

 

 

Fotografija: Ljiljana Logar

 

 

 


 

o nama

Natječaj ''Sedmica & Kritična masa'' - uži izbor

Nakon šireg izbora slijedi uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa'' za mlade prozne autore. Pročitajte tko su sedmero odabranih.

proza

Hana Kunić: Vidjela sam to

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Hana Kunić (Varaždin, 1994.) završila je varaždinsku Prvu gimnaziju nakon koje upisuje studij Glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje je magistrirala 2017. godine. Kao Erasmus+ studentica studirala je Glumu i na Faculty of Theatre and Television u Cluj-Napoci u Rumunjskoj. Glumica je pretežno na kazališnim (HNK Varaždin, Kazalište Mala scena Zagreb, Umjetnička organizacija VRUM, Kazalište Lutonjica Toporko), a povremeno i na filmskim i radijskim projektima. Kao dramska pedagoginja djeluje u Kazališnom studiju mladih varaždinskog HNK i u romskom naselju Kuršanec u sklopu projekta Studija Pangolin. Pisanjem se bavi od osnovne škole – sudjelovala je na državnim natjecanjima LiDraNo (2010. i 2012.), izdala je zbirku poezije „Rika“ (2018.), njena prva drama „Plavo i veliko“ izvedena je na Radiju Sova (2019.), a njen prvi dječji dramski tekst „Ah, ta lektira, ne da mi mira“ postavljen je na scenu lutkarskog Kazališta Lutonjica Toporko (2021.). Suosnivačica je Umjetničke organizacije Favela. Živi u Zagrebu, puno se sunča i alergična je na banalnost.

proza

Saša Vengust: Loša kob

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Saša Vengust (Zagreb, 1988.) završio je školovanje kao maturant II. opće gimnazije. Nakon toga je naizmjence malo radio u videoteci, malo brljao na Filozofskom fakultetu po studijima filozofije, sociologije i komparativne književnosti. U naglom i iznenadnom preokretu, zaposlio se u Hladnjači i veletržnici Zagreb kao komercijalist u veleprodaji voća i povrća. Trenutačno traži posao, preuređuje kuću, savladava 3D printanje, boja minijature, uveseljava suprugu i ostale ukućane sviranjem električne gitare te redovito ide na pub kvizove da se malo makne iz kuće.

proza

Sheila Heti: Majčinstvo

Sheila Heti (1976.) jedna je od najistaknutijih kanadskih autorica svoje generacije. Studirala je dramsko pisanje, povijest umjetnosti i filozofiju. Piše romane, kratke priče, dramske tekstove i knjige za djecu. U brojnim utjecajnim medijima objavljuje književne kritike i intervjue s piscima i umjetnicima. Bestseleri How Should a Person Be? i Women in Clothes priskrbili su joj status književne zvijezde. New York Times uvrstio ju je na popis najutjecajnijih svjetskih književnica koje će odrediti način pisanja i čitanja knjiga u 21. stoljeću, a roman Majčinstvo našao se na njihovoj ljestvici najboljih knjiga 2018. godine. Hvalospjevima su se pridružili i časopisi New Yorker, Times Literary Supplement, Chicago Tribune, Vulture, Financial Times i mnogih drugi koji su je proglasili knjigom godine. Majčinstvo je tako ubrzo nakon objavljivanja postao kultni roman. Sheila Heti živi u Torontu, a njezina su djela prevedena na više od dvadeset jezika.

poezija

Selma Asotić: Izbor iz poezije

Selma Asotić je pjesnikinja. Završila je magistarski studij iz poezije na sveučilištu Boston University 2019. godine. Dobitnica je stipendije Robert Pinsky Global Fellowship i druge nagrade na književnom natječaju Brett Elizabeth Jenkins Poetry Prize. Nominirana je za nagradu Puschcart za pjesmu ''Nana'', a 2021. uvrštena je među polufinaliste/kinje nagrade 92Y Discovery Poetry Prize. Pjesme i eseje na engleskom i bhsc jeziku objavljivala je u domaćim i međunarodnim književnim časopisima.

proza

Ines Kosturin: Izbor iz poezije

Ines Kosturin (1990., Zagreb) rodom je iz Petrinje, gdje pohađa osnovnu i srednju školu (smjer opća gimnazija). Nakon toga u istom gradu upisuje Učiteljski fakultet, gdje je i diplomirala 2015. godine te stekla zvanje magistre primarnog obrazovanja. Pisanjem se bavi od mladosti, a 2014. izdaje svoju prvu samostalnu zbirku poezije, ''Papirno more''. Krajem 2020. izdaje drugu samostalnu zbirku poezije, ''Herbarij''. Pjesme objavljuje kako u domaćim, tako i u internacionalnim (regionalno i šire) zbornicima i časopisima. Na međunarodnom natječaju Concorso internazionale di poesia e teatro Castello di Duino 2018. osvaja treću nagradu. Poeziju uglavnom piše na hrvatskom i engleskom jeziku.

proza

Luka Ivković: Sat

Luka Ivković (1999., Šibenik) je student agroekologije na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Do sada je objavljivao u časopisu Kvaka, Kritična masa, Strane, ušao u širi izbor za Prozak 2018., uvršten u zbornik Rukopisi 43.

poezija

Bojana Guberac: Izbor iz poezije

Bojana Guberac (1991., Vukovar) odrasla je na Sušaku u Rijeci, a trenutno živi u Zagrebu. U svijet novinarstva ulazi kao kolumnistica za Kvarner News, a radijske korake započinje na Radio Sovi. Radila je kao novinarka na Radio Rijeci, u Novom listu, na Kanalu Ri te Ri portalu. Trenutno radi kao slobodna novinarka te piše za portale Lupiga, CroL te Žene i mediji. Piše pjesme od osnovne škole, ali o poeziji ozbiljnije promišlja od 2014. godine kada je pohađala radionice poezije CeKaPe-a s Julijanom Plenčom i Andreom Žicom Paskučijem pod mentorstvom pjesnikinje Kristine Posilović. 2015. godine imala je prvu samostalnu izložbu poezije o kojoj Posilović piše: ''Primarni zadatak vizualne poezije jest da poeziju učini vidljivom, tj. da probudi kod primatelja svijest o jeziku kao materiji koja se može oblikovati. Stoga Guberac pred primatelje postavlja zahtjevan zadatak, a taj je da pokušaju pjesmu obuhvatiti sa svih strana u prostoru, da ju pokušaju doživjeti kao objekt. Mada pjesnički tekst u ovom slučaju primamo vizualno, materijal te poezije je dalje jezik.'' Njezine pjesme objavljivane su u časopisima, a ove godine njezina je poezija predstavljena na Vrisku – riječkom festivalu autora i sajmu knjiga.

proza

Iva Sopka: Plišane lisice

Iva Sopka (1987., Vrbas) objavila je više kratkih priča od kojih su najznačajnije objavljene u izboru za književnu nagradu Večernjeg lista “Ranko Marinković” 2011. godine, Zarezovog i Algoritmovog književnog natječaja Prozak 2015. godine, nagrade “Sedmica & Kritična Masa” 2016., 2017. i 2019. godine, natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor 2016. godine te natječaja za kratku priču 2016. godine Broda knjižare – broda kulture. Osvojila je drugo mjesto na KSET-ovom natječaju za kratku priču 2015. godine, a kratka priča joj je odabrana među najboljima povodom Mjeseca hrvatske knjige u izboru za književni natječaj KRONOmetaFORA 2019. godine. Kao dopisni član je pohađala radionicu kritičkog čitanja i kreativnog pisanja "Pisaće mašine" pod vodstvom Mime Juračak i Natalije Miletić. Dobitnica je posebnog priznanja 2019. godine žirija nagrade "Sedmica & Kritična masa" za 3. uvrštenje u uži izbor.

proza

Ivana Caktaš: Život u roku

Ivana Caktaš (1994., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost 2018. godine s temom „Semantika čudovišnog tijela u spekulativnoj fikciji“. Tijekom studiranja je volontirala u Književnoj udruzi Ludens, gdje je sudjelovala u različitim jezikoslovnim i književnim događajima. Odradila je stručno osposobljavanje u osnovnoj školi i trenutno povremeno radi kao zamjena. U Splitu pohađa Školu za crtanje i slikanje pod vodstvom akademskih slikara Marina Baučića i Ivana Svaguše. U slobodno vrijeme piše, crta, slika i volontira.

poezija

Marija Skočibušić: Izbor iz poezije

Marija Skočibušić rođena je 2003. godine u Karlovcu gdje trenutno i pohađa gimnaziju. Sudjeluje na srednjoškolskim literarnim natječajima, a njezina poezija uvrštena je u zbornike Poezitiva i Rukopisi 42. Također je objavljena u časopisima Poezija i Libartes, na internetskom portalu Strane te blogu Pjesnikinja petkom. Sudjelovala je na književnoj tribini Učitavanje u Booksi, a svoju je poeziju čitala na osmom izdanju festivala Stih u regiji.

proza

Philippe Lançon: Zakrpan

Philippe Lançon (1963.) novinar je, pisac i književni kritičar. Piše za francuske novine Libération i satirički časopis Charlie Hebdo. Preživio je napad na redakciju časopisa te 2018. objavio knjigu Zakrpan za koju je dobio niz nagrada, među kojima se ističu Nagrada za najbolju knjigu časopisa Lire 2018., Nagrada Femina, Nagrada Roger-Caillois, posebno priznanje žirija Nagrade Renaudot. Knjiga je prevedena na brojne jezike te od čitatelja i kritike hvaljena kao univerzalno remek-djelo, knjiga koja se svojom humanošću opire svakom nasilju i barbarizmu.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg