proza

Mima Juračak: Dvije priče

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Mima Juračak (Sisak, 1986.) diplomirala je filozofiju u Zagrebu. Uz blog koji piše, do sada je objavljivala u zborniku natječaja Vranac (2013., 2014.), Lapis Histriae (2014. i 2015.) i u časopisima Zarez i Nepokoreni grad. Ove godine pobijedila je na natječaju za kratku priču Infozone Split. 

Prodaje se

 

Pratim kako puževi proždiru mačji izmet u djedovom dvorištu. Prvo su ga, dok je još bio svjež, obložili svojom sluzi koja se osušila i potom izgledala kao paukova mreža. Danima je nakupina postajala sve slinavija i postupno nestajala. Bila sam istovremeno i užasnuta i očarana tim procesom. Puž i u izmetu vidi samo nakupinu organske tvari, osjeća njenu hranjivost, kaloričnost. To me strašilo.

Svuda naokolo smrde septičke jame i ustajali kanalići s vodom.

„Bit će rat“, istisne djed.

Ponovno sjedi na panju pored kuće, podbočen štapom, gleda pritom kroz mene, u daljinu, povremeno pljucne u stranu i sluti rat. Na jednom prozoru njegove kuće zalijepljen je natpis: „PRODAJE SE“, a na drugom: „PRODAJEM POŠTO-POTO: MJEŠALICU, MOTOR AUTOMATIK, PLINSKA PEĆ“, sve starački krivudavo i više puta podebljano. Ispod oba natpisa upisan je moj broj mobitela.

Volim kod njega dolaziti ljeti, jer tada sve obavimo vani, ne moram ulaziti u kuću. Razgovor najčešće kao da od riječi do riječi samo ponovimo, no ponekad krene i nekim drugim smjerom. Djed počne sa slutnjom rata – odnosno, prvo sa komentarom na prekobrojnu količinu puževa oko kuće. Zatim slutnja rata. Potom pita je li se itko javio za kuću ili nešto od nabrojanih stvari. Ja pak, kao što on sluti rat, slutim da kuću nikada neće prodati. Ne za tu cijenu. Potrebna joj je temeljita obnova ili jednostavnije, rušenje. Nema nade za njene komponente – od temelja pa sve do crijepa, različiti su se materijali počeli stapati u jedan i kao da su i kuću zahvatili ti silni puževi, koji po njoj ostavljaju slinu i poništavaju materiju od koje je sačinjena. Proždrijet će je uskoro, kao i ono govno.

Kuća je u selu u kojem svi ljudi prodaju svoja imanja, a nitko ih ne kupuje. Svi bježe u grad, misle da bježe u nešto bolje, no zapravo samo bježe u „isto sranje, drugo pakovanje“, kako kaže djed.

Dolazim, više niti sama ne znam zašto. Nitko drugi više ne dolazi. U svojoj misiji sam tupa, tiha, služim više kao platforma za potvrdu djedova postojanja, ali i to samo iz moje vizure, jer njemu je moje dolaženje, čini se, ipak donekle nevažno. Donosim mu pivo i osnovne namirnice, to valjda jest važno.

„Bit će rat, kažem ti“, pa pljucne. „Još jedan. Nema šanse da govna ne isplivaju. Govna uvijek isplivaju. Osjećam kako vriju ispod površine, a zrakom struje ti njihovi mirisi. I strah osjećam. Osjećaš ga i ti, sigurno?“

„Ne znam dida, ali ne bih voljela da si u pravu.“

Pomislim kako možda ipak osjećam ta govna, po mirisu posvuda oko nas.

„Ali jesam, u tome je stvar. Ja sam u pravu. Sve što osjećam, velim ti, sve je točno. Ništa neće zaustaviti gamad kad nahrupi. Nikakvi dogovori. Nema tu dogovora. Previše sam ja toga proživio da ti ne bih sad znao reć što će bit'. Ne moraš ni gledat' televiziju. Vjeruj didi svome. Bit će rata.“

„Ne znam, dida.“

„Ne znaš, al' znat ćeš. Nemoj reć da te tvoj dida nije upozorio. Ali reći ću ti jednu stvar.“

Tu stane, šuti par trenutaka, pažljivo važe.

„Bježi. Kad sve krene, samo bježi. Da nisi pomislila ostat'. Samo bježi.“

Ispred nas je golema posuda u kojoj plivaju bezbrojni, u pivo potopljeni puževi. Tijela im se dodiruju, plutaju ili su na dnu, jedan pogled na to zgadi mi ručak koji me čeka kod kuće. Nikad ne ručam kod djeda.

„Najpametnije bi ti bilo da se udaš za stranca i sve ovo zaboraviš. Odi radi negdje van i – op!, začas ćeš si nekoga naći. Ovi naši dečki ne znaju zadovoljiti ženu. Samo ih pošteno sjebu, vjeruj dedi. Ja sam sjebo tvoju babu, priznam. Ne bježim ja od toga.“

„Deda, nisi sjebo baku, šta pričaš.“

„Znamo i ti i ja da jesam. Da nije pošla za mene bilo bi joj puno bolje u životu i ne bi tako mlada umrla. Hoćeš da nam spoham kruha?“

„Neću dida, hvala, jela sam.“

„Uvijek jedeš kad meni ideš. Gizdava si, priznaj.“

„Nisam dida, samo ne mogu. I vruće mi je.“

„Jel' piješ ti već pivu?“

„Pijem.“

„Hoćeš s didom jednu? Iz boce?“

„Ajde.“

Ustao je polako i potom na par minuta nestao iza šarenih trakica koje su na vratima kuću štitile od muha. Unutrašnjost kuće iz ove se pozicije činila kao spilja, nisam imala niti najmanju želju proviriti. Mogla sam otprilike zamisliti stanje identično onome kakvog ga se sjećam od zimskih dolazaka. Tada oboje sjedimo na njegovom krevetu pretrpanom dekama i prekrivačima, koje nikada ne pere, pa sve odiše ustajalošću i smradom starca. Djed se i sam rijetko pere pa uvijek zaudara kao životinja. Ljeti je lakše jer zrak rasprši dio tog smrada u atmosferu. Zimi je nesnošljivo. Pogotovo uz peć.

Otvorio je dvije pive otvaračem, bile su dobro rashlađene. Odmah sam poprilično povukla, pa je ostao u čudu.

„Fino ti to vučeš.“

Nasmijali smo se.

„Na dedu svog, tako treba. Dedina unuka.“

Sjedili smo tako na dva panja ispred kuće, ispod improvizirane nadstrešnice od dasaka, krova prastarog autobusa i limenih dijelova nepoznatog porijekla.

Djed je iz kuće provukao produžni kabel i iza nas postavio ventilator. Ugodno je puhao po mojim polugolim leđima. Razmišljala sam kako će me možda koštati upale bubrega. I djed i ja smo sada gledali preko ceste, prema susjedovoj kući, kao da gledamo u televizor. U jednom trenutku vrata kuće su se otvorila i iz nje je izišla golema žena, naprosto gorostasna, nosila je tajice i usku majicu koju je nategnula preko golemih faldi sala. Ogromne grudi radi toga su iskočile kao lubenice. Potpuno bijele kože, ostavljala je dojam kao da je ovo prvi put da je uopće izišla iz kuće. Iza nje je istrčalo dvoje djece, djevojčica i nešto stariji dječak, suviše mršavi i sitni - pokraj nje su izgledali potpuno nevažno. Djed se podsmjehnuo.

„Svinja.“

„Nemoj tako, deda.“

„Šta nemoj tako. Svinja. Moraš bit jebena svinja da se do toga dovedeš. Šta trebaš požderat da do toga doguraš.“

Žena je prvo djecu utrpala u automobil, odostraga, a potom i sebe. Doslovno se natisnula u sjedalo i golemo rame bilo joj je slijepljeno uz staklo automobila. Bojim se da je volan vjerojatno jedva okretala, jer su joj grudi dopirale sve do njega. Izišla je na rikverc i žestoko stisnula gas, te odjurila prema gradu. Podigla je puno prašine na makadamu, dio te prašine dopro je i do nas.

„Svaki dan ode u grad u ovo vrijeme, vrati se sa barem četiri pune vrećice. Onda po cesti ispadaju kutije sladoleda, čips, čokolade i hrenovke, sve gore od goreg.“

„Deda, pa i ti tučeš po pohanom kruhu.“

„To je kruh i jaje, nema tu ništa loše. I ne žderem ko svinja. Ovo što ona sebi radi je bolesno, da ne govorim šta će djeca naučit. Sve ide dođavola, velim ti.“

Zamišljam ponovno tu djecu i ne mogu ih uopće zamisliti niti punašne, kamoli debele.

„Znaš, žena treba vidjet svijeta. Nemoj se zakopat u onaj usrani grad, taj je ko ova moja selendra, isti kurac. Idi negdje van, vidi svijeta i nađi stranca. Ovim ljudima treba rat, i bit će ga.“

Preko travnjaka pretrči žuta mačka, za njom još jedna, crna. Crna se izvije u onu čudnu pozu pred sranje, pa ubrzo počne trzati zadnjicom, nedaleko djedovog  vrta, u kojem je zapravo samo luk, mlitav i u korovu.

„Seranija“, istisne djed i ni ne pomakne se.

Pivu sam već skoro dovršila, procjenjujem da bih mogla krenuti. Sve što smo imali za reći, rekli smo, sada će se sve samo ponavljati. Na panju mi je postalo neudobno jer nema naslona, a visoka sam i slabih leđa. Povinula sam se poput starice, podbočila glavu na koljeno u iščekivanju pogodnog trenutka. Djed izgleda kao da mu je svejedno kada ću otići. Moglo je to biti i prije pola sata, on bi sve što je prokomentirao istom strašću možda rekao i sam sebi u bradu.

„Deda, idem ja.“

Popijem zadnji gutljaj pive koja nije više tako hladna i dignem se. Stražnjica mi je odrvenjela, postala je kao taj panj na kojem sam sjedila. Djed iz džepa izvlači deset kuna i gura mi ih. Ja ih prihvaćam jer već znam da nema smisla svađati se. Uvijek završimo sa tih deset kuna.

„Sjeti se dobro šta sam ti reko. Bježi.“

Ljubim ga u oznojeno čelo, tog svog smrdljivog djeda, i kažem mu kako ću doći za vikend. Ne znam je li radi toga imalo sretan ili mu je svejedno. Uđem u auto koji je čitavo vrijeme stajao sa strane, ispod drveta, sa svim otvorenim vratima, tako da u njemu nije vruće. Potrubim jednom i mahnem dok se polako izvozim na makadamsku cestu.

U retrovizoru ostaje djed, maše mi držeći se jednom rukom za bok, kao da će se u suprotnom prelomiti na pola.

Razmišljam o tome hoće li onih mačjih govana još biti kad dođem za vikend.

 

 

O smrti (iz perspektive nekoga tko je još izbjegava) 

 

Otprilike jednom mjesečno počnem u nekom trenutku razmišljati o smrti i svima kojih više nema, a ponekad i o smrti onih kojih ima. Misao se pojavi niotkuda, a najčešće se prvo sjetim svog djeda. Sjećanja na njega i njegov sprovod još su svježa, pa radi toga i prva naviru.

Odmah nakon njega sjetim se tetka, pa drugog djeda, zatim ujaka, pa jednog dječaka iz ulice koji je premlad poginuo na motoru. Nakon toga me uhvati neizmjerna tuga pa počnem razmišljati o tome kako bi moj svijet izgledao da umre još netko koga volim.

Razmišljam tako o potencijalnoj smrti svojih roditelja, pa s bolnim grčem u želucu prelazim na svog brata, a zadnju nekako uvijek ostavljam svoju sestru. Nju posljednju mislima ubijam. Potom se, ljut na sebe što uopće zalazim u te mračne predjele misli, toliko rastužim da velik dio vremena ostavim za zamišljanje toga kako sam umirem, jer ne znam kako da se drugačije kaznim.

Zamišljam svoj sprovod i počnem plakati, ne radi sebe, već zbog toga što vidim svoje roditelje u tom graničnom stanju tuge, na pola puta između života i smrti – i do srži me preplavi osjećaj srama zbog toga što sam im napravio i u kakve sam ih aveti pretvorio. Potom obrišem suze i pokušam si skrenuti pažnju na nešto drugo.

Sa smrću nemam zapravo nikakav odnos. Nikada nisam vidio mrtvaca, uvijek sam toga nekako ostao pošteđen. Moja obitelj je, pretpostavljao sam, osjećala da sam što se toga tiče u potpunosti beskoristan –  jedan sam od onih ljudi koji, kada se nešto ozbiljno dogodi, ne znaju reagirati, nego se samo paraliziraju do te mjere da i njima na kraju treba pomoći.

Zbog toga sam ostao izvan čitave te stvari s umiranjem. Nisam imao problema s ubojstvima na televiziji, sa po svemu pretjeranim američkim filmovima, no u stvarnosti bih na mrtvo tijelo vjerojatno neočekivano reagirao. Ponekad pomislim kako bih na licu mjesta eksplodirao ili tako nešto. Nešto čudesno.

Pričali su mi, naravno, kako to zna izgledati – mrtvac, ako je lijes otvoren, često preko lica ima prebačenu nekakvu tkaninu, „navlaku za smrt“, tako da se kroz nju vide samo obrisi nečega što je donedavno bila živa, govoreća osoba. Zamišljao sam povremeno kako prisustvujem tom „otvorenom sprovodu“ i gledam u taj rubac kojim su čovjeka prekrili, nisam niti sam zapravo siguran kako da ga zamislim (od kakvog li je materijala uopće – svila ili pamuk?), pa se odjednom ta ista tkanina počne pomicati, gore – dolje, gore – dolje, odnosno mrtvac počne disati. Stresem se svaki put kada na to pomislim, pa potom brzo krenem sebi u bradu govoriti „žabe, gljive, konji, psi...“ i pritom zamišljam nešto od tog životinjskog i biljnog carstva, kako bih prestao razmišljati o mrtvacima.

Najčešće je, ipak, lijes zatvorenog tipa i ne prisustvujem sprovodima ako tome nije tako.

Uz sve to, moram napomenuti kako smatram da sam lišen bilo kakvog instinkta za suvislo pomaganje drugima. U potpunosti sam beskoristan što se tiče oživljavanja, povijanja rana, hvatanja ljudi u padu, skakanja u vodu pri utapanju. Kao što sam već rekao, iz vrste sam nesrećama paraliziranih ljudi, u potpunosti beskorisnih.

Zbog toga sam, što sam postajao stariji, sve više izbjegavao situacije u kojima sam mogao ostati nasamo sa starim ili bolesnim ljudima. Računao sam, s njima se najmanje treba šaliti. Kasnije se ta navika proširila na ljude općenito.  Izbjegavao sam sve situacije u kojima bih ostajao sam s nekim – razvio sam tu neobičnu fiksaciju da uvijek moram biti okružen s minimalno dvoje ljudi. U suprotnom, počela bi me hvatati panika. Osjećao sam da u ključnoj situaciji neću znati reagirati i ta osoba će neizbježno umrijeti.

Nevjerojatno je zapravo sve to u što sam se zapetljao. Čovjek ponekad sam sebe zapetlja u nerazmrsivu stvar, koja što dalje s njom ideš, nekako ima sve više i više smisla, a ne obratno. Jednoga dana sjedio sam za stolom za vrijeme obiteljskog ručka, jeli smo pečeno pile s krumpirom kako to i obično činimo, kad je baka iz džepa izvadila novi mobitel i rekla:

„Sinko, dal' bi ti meni mogao presnimit' slike sa staroga na novi?“

Rekao sam da nema problema, samo da završim s piletinom. Slatko sam mljackao oko koščica zabatka i u ustima jezikom gnječio brašnaste krumpire. Nakon ručka, uzeo sam oba njena mobitela u ruke i krenuo prebacivati slike. Jedna za drugom prolazile su mi pred očima - bakin mačak, cvijeće koje je procvalo oko kuće, susjeda, mi unuci, još jedna susjeda, listić od lota za koji je pogrešno procijenila da je pobjednički, djed kako leži na krevetu u odijelu.

„Kakva je ovo slika djeda u odijelu?“

„Pa to je kad je umro, kad smo ga obukli u odijelo.“

Na to sam ispustio oba mobitela iz ruku i počeo gadno psovati. Baka se prepala i odmaknula.

„'Ajd u pizdu materinu i život“, viknuo sam.

„Pa daj se ne sekiraj, baka voli imati svoga didu na slici, to je zadnje kako ga se sjećam!“

„Ali bako...“

„Pa to ti je sve isto, kaj sad!“

Majka je donekle i imala razumijevanja za moju nevjericu, no pogledom mi je pokušavala poručiti da prestanem, dok nisam opet pretjerao. Postalo mi je mučno od te slike koja je sada bila trajno zapečaćena u mojoj glavi. Djed, još svjež od umiranja - na kauču koji sam ja naslijedio, sad kad bolje razmislim. Prazno tijelo, oklop, ljuštura, najdalje od života što se može biti. Sjetio sam se svih onih silnih zelenih smrdljivih buba, čija bih beživotna tijela pronalazio po svom stanu, nakon što oni ne bi iz njega uspjeli pronaći izlaz. Bili bi poput komadića papira, nekako laganiji nego što su mi izgledali kao živi, postali bi oni čista tvar, s ničim od svog ionako kratkog života u sebi.

Pitam se je li i djed izgledao nešto lakši kada je umro. Prije no što su ga obukli u odijelo.

Sjećam se kako je nakon njegovog sprovoda na karmine došla i susjeda koja je oduvijek imala neugodnu naviku praznog blebetanja, a koja je umarala sve oko nje, kao, ponekad se doimalo, i nju samu. Taj umor od sebe same bi je još više raspametio, pa više nitko od nje ne bi mogao doći do riječi. Nakon desete rakije počela je baljezgati o tome kako se jednom zatekla na groblju baš prije nekog sprovoda, pa je zavirila u mrtvačnicu kako bi vidjela je li umro netko koga poznaje. Pošto nigdje nije mogla pronaći osmrtnicu, zavirila je u lijes da vidi zna li čovjeka. Mrzio sam je zbog toga što je našla zgodnim da na karminama mog djeda, kojeg sam jako volio, priča takve stvari. Nije znala tog mrtvaca, iako, kaže, jako je smrdio - ali se pokrov lijesa pomaknuo suviše u stranu te potom glasno odjeknuo prazninom mrtvačnice strovalivši se na mramorni pod. Uspjela je pobjeći prije no što su dotrčali grobari, a ja mogu samo zamišljati što su si na čitavu situaciju pomislili. Eto, i to se dogodilo – mrtvac je posljednjim udarcem šakom pokušao uzvratiti nevidljivom neprijatelju.

Nakon toga susjeda je ispričala još nešto (i tada se svima sve što su u tom trenutku eventualno pili ili jeli zgadilo), a to je priča o tome kako je prošle godine na moru, uvečer na plaži, šećući obalom, na pijesku ugledala raspadajuću lešinu mačke. Njene su se pripite priče nadovezivale jedna na drugu nekim neobičnim procesom sinestetskih asocijacija, čiju je progresiju bilo teško pratiti. Par trenutaka nakon toga iz mora, rekla je, kao neka sluzava mitska glava, polako puzeći, izišla je hobotnica koja se namjerila baš na lešinu. Bez okolišanja namjestila se na raspadajuće krzno i krenula objedovati. Život mi se u tom trenutku zgadio i htio sam tu ženu najtvrđom cipelom šutnuti u guzicu i van iz kuće.

Samo da nije bila toliko lijepa.

Naime, ta susjeda uvijek na sprovode dolazi neprimjereno obučena, ali joj to nitko nikada ne prigovori. Jedino pravilo koje poštuje jest crnina – s tim da uvijek na sebe navlači nekakvu čipku ili saten, sve što bi primjerenije bilo spavaćoj sobi nego ispraćaju pokojnika. Dramatično zaokružuje svoju pojavu nijansama crvenog ruža, pa uvijek sprovodi radi toga postaju nekako seksi, jer od te silne napaljene energije koju odašilju muškarci koji je promatraju, nekako u zadnjem planu završi pokojnik i njegov život. Na kraju tuguje samo najbliža rodbina, svi se ostali, u mislima ili verbalno, zabavljaju ženom koja se za sprovod obukla kao za noćni izlazak.

Potrudila se ostati dosljedna sebi i na sprovodu mog djeda.

Kad se napije, kao što sam već rekao, baljezga. Kad počne baljezgati, oko nje se skupe muškarci pa je počnu besramno pipkati, na što se ona uopće ne obazire. Naprosto dopušta da rade s njom što žele i sprovodi često završavaju u nečijoj spavaćoj sobi, kao svojevrsni perverzni aftersprovodni party.

Nakon sprovoda mog djeda i nakon tih bizarnih trkeljanja, počela mi se uvaljivati. Imala je četrdesetak godina i propali brak iza sebe. Ja seksualnih iskustava nisam imao, prije svega radi nemogućnosti da s nekom osobom budem nasamo. Zamišljati sam mogao samo grupnjake. Seks s jednom osobom ne bih podnio – što da se nekoj djevojci nešto dogodi? Da slučajno nabasam na astmatičarku ili epileptičarku, da se počne poda mnom gušiti ili se tresti, nema šanse. Zajebi to.

Susjeda mi se uvaljivala, no moji nisu ništa kužili. Na kraju su me još i poslali da je otpratim kući, pijanu, zajedno s njenom sestrom, koja je bila njena sušta suprotnost, antipod - ponekad sam mislio da joj je to zapravo brat, kojeg uporno predstavlja kao sestru.

Meni je bilo bitno da ne idem sam, iako se sestra samo vukla iza nas, kao da je niti nema. Bilo nas je troje i to je bilo dovoljno da budem na miru. Samo da njih ostavim i onda žurno kući, i da pritom, ako bude sreće, nikoga ne sretnem.

Ušli smo u prizemnicu koja je vonjala na vlagu i odsustvo ženske ruke. U njoj su živjele dvije žene, pa mi je sve to bilo neobično - kuća je izgledala kao da u njoj žive dva starca, koja su kroz godine u potpunosti odustala od života.  Primijetio sam potom još jedan smrad, uz ovaj smrad vlage, pa ubrzo shvatio kako se radi o mačjem izmetu, jer su odsvakuda izvirale mačke najrazličitijih uzoraka. Počele su ritmično mijaukati čim su nanjušile njih dvije. Odzvanjalo je mačkama, bio sam užasnut. Ako sam i pomišljao da će mi se eventualno posrećiti, kada bih nekako naštimao situaciju da sestra bude s nama u sobi dok se mi štancamo, sada sam se užasavao same pomisli na to da išta radim u ovom mačjem stožeru. Sjetio sam se uz to i one raspadajuće mačke o kojoj je pričala, i one odurne hobotnice koja je mačku proždirala. Sjetio sam se toga kako je ova tuka srušila nečiji pokrov lijesa i nakon toga to ispričala kao da se radi o najbezazlenijoj mogućoj stvari.

Sjetio sam ponovno svih svojih mrtvih - tetka, pa drugog djeda, zatim ujaka, pa onog dječaka iz ulice koji je premlad poginuo na motoru. Nakon toga me uhvatila neizmjerna tuga pa sam počeo razmišljati o tome kako bi moj svijet izgledao da umre još netko koga volim.

Stajao sam tako na vratima te bizarne kuće, njih dvije su redom mazile bezbrojne mačke, okrenuo sam se i potrčao kući.

Čitavim sam putem razmišljao o smrti.

Na putu do kuće ugledao sam dragog prijatelja kojeg nisam godinama vidio. Hodao sam posve sam i on je neočekivano naišao iza ugla. Viknuo je:

„Miroslave, pa Miroslave, kućo stara! Gdje si, prijatelju moj…!“

Jebem ti mater, kud si sad naišao, pomislio sam. Počeo sam trčati u drugom smjeru što sam brže mogao, dok se o betonske zidove odbijao moj slabašan glas:

„Zdravo prijatelju…! Zbogom prijatelju, oprosti…!“

 

 

 

foto: Kristina Andlar Pešut

o nama

Natječaj ''Sedmica & Kritična masa'' - uži izbor

Nakon šireg izbora slijedi uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa'' za mlade prozne autore. Pročitajte tko su sedmero odabranih.

proza

Hana Kunić: Vidjela sam to

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Hana Kunić (Varaždin, 1994.) završila je varaždinsku Prvu gimnaziju nakon koje upisuje studij Glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje je magistrirala 2017. godine. Kao Erasmus+ studentica studirala je Glumu i na Faculty of Theatre and Television u Cluj-Napoci u Rumunjskoj. Glumica je pretežno na kazališnim (HNK Varaždin, Kazalište Mala scena Zagreb, Umjetnička organizacija VRUM, Kazalište Lutonjica Toporko), a povremeno i na filmskim i radijskim projektima. Kao dramska pedagoginja djeluje u Kazališnom studiju mladih varaždinskog HNK i u romskom naselju Kuršanec u sklopu projekta Studija Pangolin. Pisanjem se bavi od osnovne škole – sudjelovala je na državnim natjecanjima LiDraNo (2010. i 2012.), izdala je zbirku poezije „Rika“ (2018.), njena prva drama „Plavo i veliko“ izvedena je na Radiju Sova (2019.), a njen prvi dječji dramski tekst „Ah, ta lektira, ne da mi mira“ postavljen je na scenu lutkarskog Kazališta Lutonjica Toporko (2021.). Suosnivačica je Umjetničke organizacije Favela. Živi u Zagrebu, puno se sunča i alergična je na banalnost.

proza

Saša Vengust: Loša kob

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Saša Vengust (Zagreb, 1988.) završio je školovanje kao maturant II. opće gimnazije. Nakon toga je naizmjence malo radio u videoteci, malo brljao na Filozofskom fakultetu po studijima filozofije, sociologije i komparativne književnosti. U naglom i iznenadnom preokretu, zaposlio se u Hladnjači i veletržnici Zagreb kao komercijalist u veleprodaji voća i povrća. Trenutačno traži posao, preuređuje kuću, savladava 3D printanje, boja minijature, uveseljava suprugu i ostale ukućane sviranjem električne gitare te redovito ide na pub kvizove da se malo makne iz kuće.

proza

Sheila Heti: Majčinstvo

Sheila Heti (1976.) jedna je od najistaknutijih kanadskih autorica svoje generacije. Studirala je dramsko pisanje, povijest umjetnosti i filozofiju. Piše romane, kratke priče, dramske tekstove i knjige za djecu. U brojnim utjecajnim medijima objavljuje književne kritike i intervjue s piscima i umjetnicima. Bestseleri How Should a Person Be? i Women in Clothes priskrbili su joj status književne zvijezde. New York Times uvrstio ju je na popis najutjecajnijih svjetskih književnica koje će odrediti način pisanja i čitanja knjiga u 21. stoljeću, a roman Majčinstvo našao se na njihovoj ljestvici najboljih knjiga 2018. godine. Hvalospjevima su se pridružili i časopisi New Yorker, Times Literary Supplement, Chicago Tribune, Vulture, Financial Times i mnogih drugi koji su je proglasili knjigom godine. Majčinstvo je tako ubrzo nakon objavljivanja postao kultni roman. Sheila Heti živi u Torontu, a njezina su djela prevedena na više od dvadeset jezika.

poezija

Selma Asotić: Izbor iz poezije

Selma Asotić je pjesnikinja. Završila je magistarski studij iz poezije na sveučilištu Boston University 2019. godine. Dobitnica je stipendije Robert Pinsky Global Fellowship i druge nagrade na književnom natječaju Brett Elizabeth Jenkins Poetry Prize. Nominirana je za nagradu Puschcart za pjesmu ''Nana'', a 2021. uvrštena je među polufinaliste/kinje nagrade 92Y Discovery Poetry Prize. Pjesme i eseje na engleskom i bhsc jeziku objavljivala je u domaćim i međunarodnim književnim časopisima.

proza

Ines Kosturin: Izbor iz poezije

Ines Kosturin (1990., Zagreb) rodom je iz Petrinje, gdje pohađa osnovnu i srednju školu (smjer opća gimnazija). Nakon toga u istom gradu upisuje Učiteljski fakultet, gdje je i diplomirala 2015. godine te stekla zvanje magistre primarnog obrazovanja. Pisanjem se bavi od mladosti, a 2014. izdaje svoju prvu samostalnu zbirku poezije, ''Papirno more''. Krajem 2020. izdaje drugu samostalnu zbirku poezije, ''Herbarij''. Pjesme objavljuje kako u domaćim, tako i u internacionalnim (regionalno i šire) zbornicima i časopisima. Na međunarodnom natječaju Concorso internazionale di poesia e teatro Castello di Duino 2018. osvaja treću nagradu. Poeziju uglavnom piše na hrvatskom i engleskom jeziku.

proza

Luka Ivković: Sat

Luka Ivković (1999., Šibenik) je student agroekologije na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Do sada je objavljivao u časopisu Kvaka, Kritična masa, Strane, ušao u širi izbor za Prozak 2018., uvršten u zbornik Rukopisi 43.

poezija

Bojana Guberac: Izbor iz poezije

Bojana Guberac (1991., Vukovar) odrasla je na Sušaku u Rijeci, a trenutno živi u Zagrebu. U svijet novinarstva ulazi kao kolumnistica za Kvarner News, a radijske korake započinje na Radio Sovi. Radila je kao novinarka na Radio Rijeci, u Novom listu, na Kanalu Ri te Ri portalu. Trenutno radi kao slobodna novinarka te piše za portale Lupiga, CroL te Žene i mediji. Piše pjesme od osnovne škole, ali o poeziji ozbiljnije promišlja od 2014. godine kada je pohađala radionice poezije CeKaPe-a s Julijanom Plenčom i Andreom Žicom Paskučijem pod mentorstvom pjesnikinje Kristine Posilović. 2015. godine imala je prvu samostalnu izložbu poezije o kojoj Posilović piše: ''Primarni zadatak vizualne poezije jest da poeziju učini vidljivom, tj. da probudi kod primatelja svijest o jeziku kao materiji koja se može oblikovati. Stoga Guberac pred primatelje postavlja zahtjevan zadatak, a taj je da pokušaju pjesmu obuhvatiti sa svih strana u prostoru, da ju pokušaju doživjeti kao objekt. Mada pjesnički tekst u ovom slučaju primamo vizualno, materijal te poezije je dalje jezik.'' Njezine pjesme objavljivane su u časopisima, a ove godine njezina je poezija predstavljena na Vrisku – riječkom festivalu autora i sajmu knjiga.

proza

Iva Sopka: Plišane lisice

Iva Sopka (1987., Vrbas) objavila je više kratkih priča od kojih su najznačajnije objavljene u izboru za književnu nagradu Večernjeg lista “Ranko Marinković” 2011. godine, Zarezovog i Algoritmovog književnog natječaja Prozak 2015. godine, nagrade “Sedmica & Kritična Masa” 2016., 2017. i 2019. godine, natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor 2016. godine te natječaja za kratku priču 2016. godine Broda knjižare – broda kulture. Osvojila je drugo mjesto na KSET-ovom natječaju za kratku priču 2015. godine, a kratka priča joj je odabrana među najboljima povodom Mjeseca hrvatske knjige u izboru za književni natječaj KRONOmetaFORA 2019. godine. Kao dopisni član je pohađala radionicu kritičkog čitanja i kreativnog pisanja "Pisaće mašine" pod vodstvom Mime Juračak i Natalije Miletić. Dobitnica je posebnog priznanja 2019. godine žirija nagrade "Sedmica & Kritična masa" za 3. uvrštenje u uži izbor.

proza

Ivana Caktaš: Život u roku

Ivana Caktaš (1994., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost 2018. godine s temom „Semantika čudovišnog tijela u spekulativnoj fikciji“. Tijekom studiranja je volontirala u Književnoj udruzi Ludens, gdje je sudjelovala u različitim jezikoslovnim i književnim događajima. Odradila je stručno osposobljavanje u osnovnoj školi i trenutno povremeno radi kao zamjena. U Splitu pohađa Školu za crtanje i slikanje pod vodstvom akademskih slikara Marina Baučića i Ivana Svaguše. U slobodno vrijeme piše, crta, slika i volontira.

poezija

Marija Skočibušić: Izbor iz poezije

Marija Skočibušić rođena je 2003. godine u Karlovcu gdje trenutno i pohađa gimnaziju. Sudjeluje na srednjoškolskim literarnim natječajima, a njezina poezija uvrštena je u zbornike Poezitiva i Rukopisi 42. Također je objavljena u časopisima Poezija i Libartes, na internetskom portalu Strane te blogu Pjesnikinja petkom. Sudjelovala je na književnoj tribini Učitavanje u Booksi, a svoju je poeziju čitala na osmom izdanju festivala Stih u regiji.

proza

Philippe Lançon: Zakrpan

Philippe Lançon (1963.) novinar je, pisac i književni kritičar. Piše za francuske novine Libération i satirički časopis Charlie Hebdo. Preživio je napad na redakciju časopisa te 2018. objavio knjigu Zakrpan za koju je dobio niz nagrada, među kojima se ističu Nagrada za najbolju knjigu časopisa Lire 2018., Nagrada Femina, Nagrada Roger-Caillois, posebno priznanje žirija Nagrade Renaudot. Knjiga je prevedena na brojne jezike te od čitatelja i kritike hvaljena kao univerzalno remek-djelo, knjiga koja se svojom humanošću opire svakom nasilju i barbarizmu.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg