proza

Marija Katalinić: Bajka o Kluciji

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Marija Katalinić (1988.) diplomirala je kroatistiku i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

 Bajka o Kluciji

 

Jednom davno, u daleka doba, prije ekonomske krize 2008., u kraljevstvu koje to nije, živjela je jedna djevojka. Nazvat ćemo je Klucija. Kraljevstvo koje to nije nalazilo se u močvaretini. Na čvrstom muljevitom tlu se gradio vrtić iz Europskih fondova za obnovu i razvoj, mada je većina stanovnika rođena za vrijeme kralja.  Kraljevstvo koje to nije je imalo 400 godina, 300 stanovnika i 3 očerupane patke.

 

Muškarcima je bio cilj da si kupe polovni traktor ili automobil. Ženama je bio cilj da se udaju.

Klucija se htjela školovati. Imala je veću šansu da ju udari grom, da bude na začelju stranačke liste ili da završi kao natjecateljica u emisiji Ljubav je na selu.

 

Poslije silnih muka po Mateju jer je trebalo i učiti i raditi, dobila je titulu profesora. Nastavila je raditi ambiciozne poslove, poput skladištarenja.

 

Bilo je dobrih i loših dana u skladištu hrane pred istekom roka uporabe. Dobrim danima bi se kupci međusobno tukli štakama i kolicima za guranje zbog jednog pudinga na sniženju preko kojeg je viličar prešao. Dobrim danima bi kupci gurnuli u hlače dvije, a ne osamnaest salama. Dobrim danima poslovođa ne bi na kameri gledao u stražnjice radnica dok guraju kolica od 270 ili 450 kilograma, kao da rade na gradilištu piramida. Lošim danima bi kupci radnicama htjeli skalpelom iskopati oko za suvenir. Lošim danima bi radnice trebale davati izjave policiji da nitko od njihovih poznanika i rodbine nije ukrao čokoladu otopljenu na suncu da je proda na Hreliću. Lošim danima vlasnik nije priznavao oštećenje tetiva, pluća i leđa jer se oni mogu regenerirati na njegovu molbu, želju i zapovijed. 

 

Dok je Klucija tako nadničarila, prijatelji i poznanici su je pitali može li naći tamo neke veze, poslovne i tako. Mogla je. S miševima. I trulim tikvama. Jedini put da su miševi nekome pomogli, a da je ta osoba bila poznata po imenu kao Cher, Madonna ili Adele, bila je Pepeljuga.

 

Samo, i da bi se došlo do miševa, bila je potrebna preporuka izvjesne vile. Zvat ćemo je Kuma. Nitko pouzdano nije znao koliko ima godina i čime se bavi, čak nije bila prisutna na društvenim mrežama.  Radila je navodno nešto u općini, no nitko ju nikada nije vidio na radnom mjestu, samo na moru, skijanju i po raznim društvenim događanjima. 

 

Ta preporuka je otpala pa se Klucija obratila glavnom štakoru. Njegova tvrtka je outsourcala stoku sitnog zuba preko privatnih agencija za zapošljavanje. Štakor je volio liker i čokoladne bombone. Tražio je da se povremeno pričuvaju njegova djeca i malo s njima riješe zadaće. Imao je tri legla. U prvom je imao 10-ero djece, u drugom 12-ero, i to samo za prvi kvartal. Odabranica broj 3 je već bila u privatnoj klinici za čuvanje trudnoće. 

 

Klucija se zatim obratila za pomoć jednom od nižerangiranih miševa. Rekli su joj da natječaj za bal nije direktno njoj namijenjen. Pepeljuga je rođakinja jednog od njegovih poznanika. Zaposlio mu je ženu, konačno ga prijavio na pola radnog vremena na minimalac da malo glumi konja. Zaposlio mu je i dva sina, sad je djed. Treba mu za unuke, za obnovu apartmana na moru, zna li Klucija kako mu je teško, puno gladnih usta. Razumije ona to sve, ode do psa ispred skladišta koji glumi kočijaša. Kaže da je dobio poticaj za samozapošljavanje, nekad je radio kao inžinjer strojarstva u brodogradilištu, no sad je tehnološki višak, djeca mu završavaju faks, razumije to Klucija sve.

 

Dok se vratila u skladište, ugledala je dobro poznatu mušteriju koja si je gurala smrznutu piletinu u hlače. Vratio ju je nazad jer mu je bilo previše hladno. Prilikom mirnog tjeranja van, rekao joj je: “Da ste učili, ne biste ovdje završili.”

 

Klucija je pogledala na sat. Čim otkuca ponoć, sve će ih prijaviti inspekcijama.

 

o nama

Dobitnik nagrade "Sedmica i Kritična masa 2020" je Filip Rutić

Dobitnik književne nagrade "Sedmica i Kritična masa 2020" za mlade prozaiste je Filip Rutić (1997).
Nagrađena priča ''Riža s kečapom, blagim ili ljutim” ima snažan pečat 2020, a autoru je uspjelo kroz nepretenciozan ton i jedan neobičan odnos dati sliku opće nestabilnosti u eri korone i potresa.
U užem izboru nagrade, osim nagrađenog Rutića, bili su Lucija Švaljek, Iva Hlavač, Luca Kozina, Marina Gudelj, Vid Hribar i Darko Šeparović.
Ovo je bio peti nagradni natječaj koji raspisuje Kritična masa, a partner nagrade je cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb). Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa (5.000 kuna bruto). U žiriju nagrade bile su članice redakcije Viktorija Božina i Ilijana Marin, te vanjski članovi Branko Maleš i Damir Karakaš.

intervju

Filip Rutić: Književnost bez novih glasova i perspektiva pretvara se u historiografiju

Predstavljamo uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa''

Filip je u uži izbor ušao s pričom ''Riža s kečapom, blagim ili ljutim''. Standardnim setom pitanja predstavljamo jednog od trojice muških natjecatelja.

o nama

Natječaj ''Sedmica & Kritična masa'' 2020 - uži izbor

Nakon šireg izbora slijedi uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa'' za mlade prozne autore. Pogledajte tko su sedmero odabranih.

o nama

Natječaj ''Sedmica & Kritična masa'' - popis šireg izbora, pred objavu užeg

Natječaj ''Sedmica & Kritična masa'' za mlade autorice i autore do 35 godina starosti bliži se svome kraju. Ovo je peto izdanje nagrade, utemeljene 2015. godine, koja pruža pregled mlađe prozne scene (širi i uži izbor) i promovira nova prozna imena. Prva nagrada iznosi 5.000 kuna (bruto iznos) i dodjeljuje se uz plaketu. Prethodnih su godina nagradu dobile Ana Rajković, Jelena Zlatar, Marina Gudelj i Mira Petrović.

proza

Marina Gudelj: Ljudi na uglu ulice, pokraj prodavaonice pića

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2020.

Marina Gudelj (1988., Split) završila je Hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Radi kao nastavnica Hrvatskog jezika u školi. Prvi književni rad, kratka priča Semafor, šahta, apoteka, birtija objavljena je u Zarezu 2015. godine. Iste je godine osvojila prvu književnu nagradu na portalu KSET-a za priču Kamo idu irske mačke. 2017. godine osvaja prvo mjesto na natječaju Kritične mase za priču Lee. S istom pričom iduće godine sudjeluje na LitLink festivalu u Zagrebu. 2018. godine osvaja treće mjesto s pričom Dulcinea na konjaku na 17. izdanju Festivala europske kratke priče, a krajem iste godine ulazi u uži izbor natječaja Prvi Prozak i Na vrhu jezika s pričom Vještica. 2019. godine osvaja nagradu Prvi Prozak za autore do 35 godina starosti, a objava zbirke priča očekuje se sredinom 2020. godine.

proza

Vid Hribar: Bilješke za preživljavanje

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2020.

Vid Hribar (1993., Zagreb) je trenutno na završnoj godini diplomskog studija na odsjeku dramaturgije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Piše scenarije, drame, poeziju, kratke priče, uz to se bavi komponiranjem i sviranjem klavira u brojnim zagrebačkim bendovima. Na radiju se izvode njegove ''Nule i ništice'' (2017.), radiodrama inspirirana motivima Harmsove istoimene zbirke kratkih priča, drama ''Oskarov san'' (2019.) te ''Od Vlaške do Britanca'' (2019.). Njegova drama ''Tuneli'' prevedena je na makedonski jezik od strane Makedonskog centra ITI, a njegova drama ''404'' objavljena je na portalu drame.hr. Kao kompozitor radi na nizu kazališnih, filmskih, televizijskih te radiodramskih projekata.

proza

Luca Kozina: Grbava plesačica

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2020.

Luca Kozina (1990., Split) piše prozu i poeziju. Radovi su joj objavljeni u časopisima: Zarez, Fantom Slobode, Mogućnosti, Republika, u zborniku Rukopisi 43 te na internetu (Zvona i Nari, Književnost Uživo, Kultipraktik, Nema). Dobitnica je nagrade Prozak za 2019. godinu. Piše književne kritike za portal Booksa. Članica je književne grupe NKV.

proza

Petra Bolić: Hans.

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Petra Bolić (1992., Varaždinu) studirala je francuski jezik i književnost, kulturološku germanistiku i književno-interkulturalnu južnoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Karl-Franzens Universität u Grazu. Znanstveno polje interesa su joj njemačko-južnoslavenski kulturno-književni transferi i suvremena slovenska proza. U slobodno se vrijeme bavi književnim prevođenjem i književnom kritikom. Vlastitu je kratku prozu do današnjega dana skrivala u ladicama.

proza

Ivana Pintarić: Propuštanje riječi

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ivana Pintarić (1988., Zagreb) je edukacijski rehabilitator. Piše poeziju i kratke priče. Ulomkom iz romana ''Gorimo (ali ne boli više)'' ušla je u finale izbora za nagradu "Sedmica & Kritična masa" 2015. godine. Ulazi u širi izbor nagrade "Sedmica & Kritična masa" 2017. ulomkom iz romana "Ovo nije putopis o Americi". Bila je polaznica Booksine radionice pisanja kratke priče pod mentorstvom Zorana Ferića. Objavila je radove na portalima kultipraktik.org i booksa.hr. Objavila je priču u časopisu Fantom slobode. Članica je književne grupe ZLO koja okuplja mlade pisce različitih književnih afiniteta i usmjerenja, koji zajednički promiču ''mladu'' književnost, sudjeluju na književnim natječajima, festivalima te organiziraju književne susrete i čitanja.

proza

Josip Čekolj: Kokoši ne letiju visoko

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Josip Čekolj (1999., Zabok) student je treće godine kroatistike te etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dosad je svoje pjesme i kratke priče objavljivao u hrvatskim i regionalnim časopisima i zbornicima poput ''Rukopisa'', ''Alepha'', ''PoZiCe'', zbornika Gornjogradskog književnog festivala, Po(e)zitive i drugih te na portalima Kritična masa, Strane, Poeziju na štrikove, Čovjek-časopis i NEMA. Ovog ljeta izdaje dječju slikovnicu ''Srna i Mak u potrazi za uplašenim mjesecom'' u nakladi Mala zvona. S pjesničkim rukopisom ''Junaci i zmajevi su izumiruće vrste'' ušao je uži krug za nagradu ''Na vrh jezika'' 2019. godine.

proza

Ana Vučić: U Limbu

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ana Vučić (1992., Karlovac) još uvijek pokušava završiti Kroatistiku i Sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dosad su joj objavljene neke pjesme i jedan ulomak u studentskim časopisima i na Kritičnoj masi. Otkad je Jastrebarsko zamijenila Zagrebom piše tek neznatno više. U slobodno vrijeme čita, gleda sport i serije te mašta o obrani diplomskog rada u normalnim okolnostima. Vrhuncem svoje dosadašnje književne karijere smatra sudjelovanje na prvoj Kroeziji u kafiću Luxor.

proza

Ivan Katičić: Klošari

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ivan Katičić (1990., Split) objavio je zbirku kratkih priča ''Pet metara bliže zvijezdama'' (Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, 2016.). Živi i ne radi u Omišu.

proza

Gabrijel Delić: Orlovski

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Gabrijel Delić (1998., Zagreb) napisao je nekoliko članaka na temu automobilizma objavljenih na jednoj britanskoj web-stranici i poneku kratku priču od kojih je zadnja objavljena u regionalnom natječaju ''Biber'' za 2019. godinu.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg