poezija

Vlatka Planina: Noćne životinje, ljeto (izbor iz knjige pjesama)

Vlatka Planina rođena je 1984. godine u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala anglistiku i komparativnu književnost. Piše poeziju, te prozu za mlade i odrasle. Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Književnica Vlatka Planina objavila je novu zbirku poezije ''Noćne životinje, ljeto''. Književnicu smo već naviknuli povezivati s novoobjavljenim rukopisima, nastalima u kratkom vremenu. Stoga nije neobično da je na samom kraju 2020. čitateljskoj publici predstavila novu, šestu po redu zbirku, nakon što je u veljači iste godine objavila zbirku ''Sekvoja i druge pjesme''. Nova zbirka pjesama ujedno predstavlja i njezino jedanaesto književno djelo, a broji čak sedamdeset i dvije pjesme koje ovoga puta nisu podijeljene u ciklusima, kao što je to bio slučaj u prethodnoj zbirci, već sve pjesme na okupu predstavljaju zaokruženu cjelinu – od početka ljeta do njegova kraja. 

KINTSUGI

 

Kad bismo sjedili na nekom

Dvosjedu

Zelenom primjerice

I zavalili se

Svatko na svoju stranu

I ispijali kavu

Iz malih širokih šalica

Koje podsjećaju na onakve

Kakve u Japanu

Popravljaju zlatom

I kad bih položila

Svoju ruku pokraj tvoje

Onako neprimjetno

Kao da je oduvijek tu

Pa između izlila

Neko nevidljivo

Neopipljivo zlato

Da nema više

Praznine među nama

Da nas veže 

Zlatna paučasta nit

Tisuću niti

Rijeka

Da budemo dio

Iste šalice

 

 

 

 

 

 

SVEMIR

 

I baš kad pomisliš

Da o tebi neću nikad 

Napisati pjesmu

 

Ima tih stvari koje se

Dogode usprkos nama

 

Kažeš sunce dolazi

U tvoju sobu 

Malo kasnije

Kao da tebi treba 

Sunce da bi zasjao

 

Možda sam te vidjela

Odavno

Ali sam šutjela

A možda bih najprije

Trebala naučiti razliku

Između vidjeti i Vidjeti

 

Ali znam

Da ne treba mnogo

Da se nekog zavoli

 

Dovoljno je što se

Ako me zagrliš i ako

Zatvorim oči

Osjećam kraj tebe

Kao svemir

 

 

 

 

 

 

JA BIH DA ME SE SJETIŠ

 

Ja bih da me se sjetiš

Ne noću

Kišama

Nesanicom

Već dok prolaziš nekim trgom

U jedan od onih dana

Kad je sve onako

Ljupko

Lako

Prozračno

Kao sunce u krošnjama

I ti si dobro i sve je dobro

I sve je gdje treba biti

I dođe ti da zastaneš

Zaklopiš oči 

Udahneš to 

Dobro

Lako

Sunce

E tad bih da me

Se sjetiš

 

 

 

 

 

 

 

PALA

 

A ja sam pala u tebe

Bože dragi kako sam pala

Ni kiše tako ne padaju 

Ponedjeljcima 

Ni prerani mrak

 

Ulicom padaju

Kesteni

Otvaraju se

Otkrivaju bijele

Trbuhe nebu

 

Vani 

Negdje

Između tvoje i moje

Zgrade

Počinje jesen

 

Unutra, mi

 

 

 

 

 

 

 

NAPUSTITI MJESTA

 

Trebalo bi napustiti mjesta

I otići negdje

U nekoga u

Nešto

Neku visoravan

Dolinu Hunza

Hram 

Ili svetište

(Ili tijelo kao hram

Ili dušu kao hram)

Skloniti se od ovoga

Što dolazi

Glatkog nagovještaja

Kraj kraja ljeta

Levitacije, bezbrižnosti

Ulazak u 

Tamno 

Gusto

Olovno

Matoševu 

Jesen

 

 

 

 

 

 

 

GENITIV

 

Koga, čega nema?

Genitiv

Nešto kao ova vani

Neodređenost

I kiša će i neće

Zapravo 

Zasigurno hoće

Samo ne znamo

Kada

Uzeti kišobran 

Ili ne

Zateći se neminovno

Ispod neke strehe,

Tende, haustora,

Nabrajati

Koga, čega nema:

Kišobrana,

Sunca…

Bože, kako se

Nositi 

S genitivima,

Sa svim tim

Neizrečenim

Nedostajanjima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o nama

Dobitnik nagrade "Sedmica i Kritična masa 2020" je Filip Rutić

Dobitnik književne nagrade "Sedmica i Kritična masa 2020" za mlade prozaiste je Filip Rutić (1997).
Nagrađena priča ''Riža s kečapom, blagim ili ljutim” ima snažan pečat 2020, a autoru je uspjelo kroz nepretenciozan ton i jedan neobičan odnos dati sliku opće nestabilnosti u eri korone i potresa.
U užem izboru nagrade, osim nagrađenog Rutića, bili su Lucija Švaljek, Iva Hlavač, Luca Kozina, Marina Gudelj, Vid Hribar i Darko Šeparović.
Ovo je bio peti nagradni natječaj koji raspisuje Kritična masa, a partner nagrade je cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb). Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa (5.000 kuna bruto). U žiriju nagrade bile su članice redakcije Viktorija Božina i Ilijana Marin, te vanjski članovi Branko Maleš i Damir Karakaš.

intervju

Filip Rutić: Književnost bez novih glasova i perspektiva pretvara se u historiografiju

Predstavljamo uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa''

Filip je u uži izbor ušao s pričom ''Riža s kečapom, blagim ili ljutim''. Standardnim setom pitanja predstavljamo jednog od trojice muških natjecatelja.

o nama

Natječaj ''Sedmica & Kritična masa'' 2020 - uži izbor

Nakon šireg izbora slijedi uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa'' za mlade prozne autore. Pogledajte tko su sedmero odabranih.

o nama

Natječaj ''Sedmica & Kritična masa'' - popis šireg izbora, pred objavu užeg

Natječaj ''Sedmica & Kritična masa'' za mlade autorice i autore do 35 godina starosti bliži se svome kraju. Ovo je peto izdanje nagrade, utemeljene 2015. godine, koja pruža pregled mlađe prozne scene (širi i uži izbor) i promovira nova prozna imena. Prva nagrada iznosi 5.000 kuna (bruto iznos) i dodjeljuje se uz plaketu. Prethodnih su godina nagradu dobile Ana Rajković, Jelena Zlatar, Marina Gudelj i Mira Petrović.

proza

Marina Gudelj: Ljudi na uglu ulice, pokraj prodavaonice pića

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2020.

Marina Gudelj (1988., Split) završila je Hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Radi kao nastavnica Hrvatskog jezika u školi. Prvi književni rad, kratka priča Semafor, šahta, apoteka, birtija objavljena je u Zarezu 2015. godine. Iste je godine osvojila prvu književnu nagradu na portalu KSET-a za priču Kamo idu irske mačke. 2017. godine osvaja prvo mjesto na natječaju Kritične mase za priču Lee. S istom pričom iduće godine sudjeluje na LitLink festivalu u Zagrebu. 2018. godine osvaja treće mjesto s pričom Dulcinea na konjaku na 17. izdanju Festivala europske kratke priče, a krajem iste godine ulazi u uži izbor natječaja Prvi Prozak i Na vrhu jezika s pričom Vještica. 2019. godine osvaja nagradu Prvi Prozak za autore do 35 godina starosti, a objava zbirke priča očekuje se sredinom 2020. godine.

proza

Vid Hribar: Bilješke za preživljavanje

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2020.

Vid Hribar (1993., Zagreb) je trenutno na završnoj godini diplomskog studija na odsjeku dramaturgije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Piše scenarije, drame, poeziju, kratke priče, uz to se bavi komponiranjem i sviranjem klavira u brojnim zagrebačkim bendovima. Na radiju se izvode njegove ''Nule i ništice'' (2017.), radiodrama inspirirana motivima Harmsove istoimene zbirke kratkih priča, drama ''Oskarov san'' (2019.) te ''Od Vlaške do Britanca'' (2019.). Njegova drama ''Tuneli'' prevedena je na makedonski jezik od strane Makedonskog centra ITI, a njegova drama ''404'' objavljena je na portalu drame.hr. Kao kompozitor radi na nizu kazališnih, filmskih, televizijskih te radiodramskih projekata.

proza

Luca Kozina: Grbava plesačica

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR 2020.

Luca Kozina (1990., Split) piše prozu i poeziju. Radovi su joj objavljeni u časopisima: Zarez, Fantom Slobode, Mogućnosti, Republika, u zborniku Rukopisi 43 te na internetu (Zvona i Nari, Književnost Uživo, Kultipraktik, Nema). Dobitnica je nagrade Prozak za 2019. godinu. Piše književne kritike za portal Booksa. Članica je književne grupe NKV.

proza

Petra Bolić: Hans.

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Petra Bolić (1992., Varaždinu) studirala je francuski jezik i književnost, kulturološku germanistiku i književno-interkulturalnu južnoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Karl-Franzens Universität u Grazu. Znanstveno polje interesa su joj njemačko-južnoslavenski kulturno-književni transferi i suvremena slovenska proza. U slobodno se vrijeme bavi književnim prevođenjem i književnom kritikom. Vlastitu je kratku prozu do današnjega dana skrivala u ladicama.

proza

Ivana Pintarić: Propuštanje riječi

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ivana Pintarić (1988., Zagreb) je edukacijski rehabilitator. Piše poeziju i kratke priče. Ulomkom iz romana ''Gorimo (ali ne boli više)'' ušla je u finale izbora za nagradu "Sedmica & Kritična masa" 2015. godine. Ulazi u širi izbor nagrade "Sedmica & Kritična masa" 2017. ulomkom iz romana "Ovo nije putopis o Americi". Bila je polaznica Booksine radionice pisanja kratke priče pod mentorstvom Zorana Ferića. Objavila je radove na portalima kultipraktik.org i booksa.hr. Objavila je priču u časopisu Fantom slobode. Članica je književne grupe ZLO koja okuplja mlade pisce različitih književnih afiniteta i usmjerenja, koji zajednički promiču ''mladu'' književnost, sudjeluju na književnim natječajima, festivalima te organiziraju književne susrete i čitanja.

proza

Josip Čekolj: Kokoši ne letiju visoko

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Josip Čekolj (1999., Zabok) student je treće godine kroatistike te etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dosad je svoje pjesme i kratke priče objavljivao u hrvatskim i regionalnim časopisima i zbornicima poput ''Rukopisa'', ''Alepha'', ''PoZiCe'', zbornika Gornjogradskog književnog festivala, Po(e)zitive i drugih te na portalima Kritična masa, Strane, Poeziju na štrikove, Čovjek-časopis i NEMA. Ovog ljeta izdaje dječju slikovnicu ''Srna i Mak u potrazi za uplašenim mjesecom'' u nakladi Mala zvona. S pjesničkim rukopisom ''Junaci i zmajevi su izumiruće vrste'' ušao je uži krug za nagradu ''Na vrh jezika'' 2019. godine.

proza

Ana Vučić: U Limbu

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ana Vučić (1992., Karlovac) još uvijek pokušava završiti Kroatistiku i Sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dosad su joj objavljene neke pjesme i jedan ulomak u studentskim časopisima i na Kritičnoj masi. Otkad je Jastrebarsko zamijenila Zagrebom piše tek neznatno više. U slobodno vrijeme čita, gleda sport i serije te mašta o obrani diplomskog rada u normalnim okolnostima. Vrhuncem svoje dosadašnje književne karijere smatra sudjelovanje na prvoj Kroeziji u kafiću Luxor.

proza

Ivan Katičić: Klošari

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Ivan Katičić (1990., Split) objavio je zbirku kratkih priča ''Pet metara bliže zvijezdama'' (Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, 2016.). Živi i ne radi u Omišu.

proza

Gabrijel Delić: Orlovski

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR 2020.

Gabrijel Delić (1998., Zagreb) napisao je nekoliko članaka na temu automobilizma objavljenih na jednoj britanskoj web-stranici i poneku kratku priču od kojih je zadnja objavljena u regionalnom natječaju ''Biber'' za 2019. godinu.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg