poezija

Iva Pozniak: Izbor iz poezije

Iva Pozniak (1983., Dubrovnik) je pjesnikinja, a po struci biologinja mora. Trenutno radi na svom prvom rukopisu, radnog naziva ''Burleska''. 

morska deva

 

nekad sam kit nekad deva 

i ne moram se pojašnjavati

žedna pred peharom 

s ovim trbuhom na leđima

gdje nosim svoju vodu

airpods kutijicom na dlanu

gdje držim prazninu 

pod suncem, morima i pustinjama 

škripim srcem 

kao gumena igračka 

i štrcam na usta

slažem školjke u posude za cvijeće 

kit je morska deva

  

vosak

 

nije važno čija su ovo maljava prsa

samo da stisnem lice u mekanu sredinu 

među žive pršljenove grudi 

tvoje dlake i moje trepavice 

(puna su mi usta)

izgubim svijest o bojama 

spolu i postojanju 

prestanem disati na 27 sekundi

utonuti ćemo u bijeli vosak golim stopalima

zaustavljeni u vremenu 

skroz do koljena

kao veselo dijete koje se igra vatrom

skrivečki gura prste 

u vrelu tekućinu tek zapaljene svijeće 

plitko diše da ne probudi mamu 

čuva slinu u kutovima donje usnice

dlanovima stvara tvrde oblike 

jedino će nam laktovi biti skoreni

ovošteni u spomen koji palimo umrlima

zglobna čahura kao jedina veza sa stvarnošću

 

voli me dok ne postanemo topli dim 

što ispunja svaku samačku sobu 

želju što sam poželila 

na rastopljenim svjećicama rođendanske torte 

šestog rođendanapapar

 

iza mene će ostati moje pjesme 

i site mace

ne vjerujte lažima

da su još gladne

ostati će veliki lonac bolognese umaka

koji nas je grijao puna dva dana

podgrijavao i dosoljavao

dok smo crnom bojom mastili kosu

i podočnjake

prljali prste isječcima članaka iz “slobodne dalmacije”

kao neko čudno pleme

što stoji pred duhom crvenog cvijeća

mislima smo sastrugali sav papar

sa suhih zidova kapelice

spremili u posude

kojima začinjamo zajedničke večere

obrazi su nam bili mokri

dok se nebo nije moglo odlučiti

je li se smije ili plače

(cigani se žene)

baka je samo rekla

da joj stavim taj ruž boje pudera

boje neba što umire

i naranče su granama postale preteške

 


 

 

 

 

 

 

 

o nama

Eva Simčić pobjednica je nagrade "Sedmica & Kritična masa" (6.izdanje)

Pobjednica književne nagrade "Sedmica & Kritična masa" za mlade prozaiste je Eva Simčić (1990.) Nagrađena priča ''Maksimalizam.” neobična je i dinamična priča je o tri stana, dva grada i puno predmeta. I analitično i relaksirano, s dozom humora, na književno svjež način autorica je ispričala pamtljivu priču na temu gomilanja stvari, temu u kojoj se svi možemo barem malo prepoznati, unatoč sve većoj popularnosti minimalizma. U užem izboru nagrade, osim nagrađene Simčić, bile su Ivana Butigan, Paula Ćaćić, Marija Dejanović, Ivana Grbeša, Ljiljana Logar i Lucija Švaljek.
Ovo je bio šesti nagradni natječaj koji raspisuje Kritična masa, a partner nagrade bio je cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb). Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa (5.000 kuna bruto). U žiriju nagrade bile su članice redakcije Viktorija Božina i Ilijana Marin, te vanjski članovi Branko Maleš i Damir Karakaš.

proza

Eva Simčić: Maksimalizam.

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR

Eva Simčić (Rijeka, 1990.) do sada je kraću prozu objavljivala na stranicama Gradske knjižnice Rijeka, na blogu i Facebook stranici Čovjek-Časopis, Reviji Razpotja i na stranici Air Beletrina. Trenutno živi i radi u Oslu gdje dovršava doktorat iz postjugoslavenske književnosti i kulture.

intervju

Eva Simčić: U pisanju se volim igrati perspektivom i uvoditi analitički pristup u naizgled trivijalne teme

Predstavljamo uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa''

Eva Simčić je u uži izbor ušla s pričom ''Maksimalizam.''. Standardnim setom pitanja predstavljamo jednu od sedam natjecateljica.

poezija

Juha Kulmala: Izbor iz poezije

Juha Kulmala (r. 1962.) finski je pjesnik koji živi u Turkuu. Njegova zbirka "Pompeijin iloiset päivät" ("Veseli dani Pompeja") dobila je nacionalnu pjesničku nagradu Dancing Bear 2014. koju dodjeljuje finska javna radiotelevizija Yle. A njegova zbirka "Emme ole dodo" ("Mi nismo Dodo") nagrađena je nacionalnom nagradom Jarkko Laine 2011. Kulmalina poezija ukorijenjena je u beatu, nadrealizmu i ekspresionizmu i često se koristi uvrnutim, lakonskim humorom. Pjesme su mu prevedene na više jezika. Nastupao je na mnogim festivalima i klubovima, npr. u Engleskoj, Njemačkoj, Rusiji, Estoniji i Turskoj, ponekad s glazbenicima ili drugim umjetnicima. Također je predsjednik festivala Tjedan poezije u Turkuu.

poezija

Jyrki K. Ihalainen: Izbor iz poezije

Jyrki K. Ihalainen (r. 1957.) finski je pisac, prevoditelj i izdavač. Od 1978. Ihalainen je objavio 34 zbirke poezije na finskom, engleskom i danskom. Njegova prva zbirka poezije, Flesh & Night , objavljena u Christianiji 1978. JK Ihalainen posjeduje izdavačku kuću Palladium Kirjat u sklopu koje sam izrađuje svoje knjige od početka do kraja: piše ih ili prevodi, djeluje kao njihov izdavač, tiska ih u svojoj tiskari u Siuronkoskom i vodi njihovu prodaju. Ihalainenova djela ilustrirali su poznati umjetnici, uključujući Williama S. Burroughsa , Outi Heiskanen i Maritu Liulia. Ihalainen je dobio niz uglednih nagrada u Finskoj: Nuoren Voiman Liito 1995., nagradu za umjetnost Pirkanmaa 1998., nagradu Eino Leino 2010. Od 2003. Ihalainen je umjetnički direktor Anniki Poetry Festivala koji se odvija u Tampereu. Ihalainenova najnovija zbirka pjesama je "Sytykkei", objavljena 2016 . Bavi se i izvođenjem poezije; bio je, između ostalog, gost na albumu Loppuasukas finskog rap izvođača Asa 2008., gdje izvodi tekst pjesme "Alkuasukas".

poezija

Maja Marchig: Izbor iz poezije

Maja Marchig (Rijeka, 1973.) živi u Zagrebu gdje radi kao računovođa. Piše poeziju i kratke priče. Polaznica je više radionica pisanja poezije i proze. Objavljivala je u brojnim časopisima u regiji kao što su Strane, Fantom slobode, Tema i Poezija. Članica literarne organizacije ZLO. Nekoliko puta je bila finalistica hrvatskih i regionalnih književnih natječaja (Natječaja za kratku priču FEKPa 2015., Međunarodnog konkursa za kratku priču “Vranac” 2015., Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019. i 2020. godine). Njena kratka priča “Terapija” osvojila je drugu nagradu na natječaju KROMOmetaFORA2020. 2022. godine objavila je zbirku pjesama Spavajte u čarapama uz potporu za poticanje književnog stvaralaštva Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u biblioteci Poezija Hrvatskog društva pisaca.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg