vijesti

Književni natječaj za mlade ''Servis za pjesmu''

Servis za pjesmu je platforma na kojoj će se odviti radionica pisanja poezije, ali na dosad neuobičajen način. Rezultati ove radionice bit će vidljivi svima na web stranici Servisa za pjesmu, na način da se proces čitanja, analiziranja i stvaranja poetskog djela učini vidljivim, zanimljivim i edukativnim kroz kratke animacije u kojima se pjesme pristigle na natječaj uređuju, odnosno servisiraju.Servis za pjesmu raspisuje književni natječaj za mlade od 18 do 25 godina koji se već bave pisanjem pjesama ili se ovom prilikom žele okušati u ovoj književnoj disciplini. Pjesme pristigle na natječaj pregledat će stručni savjet kojeg čine pjesnikinja Martina Vidaić i pjesnici Marko Pogačar i Ivica Prtenjača. Stručni savjet odabrat će, među pjesmama pristiglim u roku, 24 pjesme koje će potom biti uređene, odnosno korigirane na način da se ne mijenja njihova suština, da ih se ne dopisuje, ali da uz stručne korekcije njihova poetska struktura bude bolja.

 

Uvjeti natječaja:

1. Na natječaj se mogu prijaviti osobe između 18 i 25 godina koje do sad nisu objavile vlastitu ii zajedničku knjigu pjesama.

2. Svaki sudionik/ica može na natječaj poslati jednu pjesmu. Tema, dužina i vrsta pjesme su slobodni.

3. Pjesme trebaju biti napisane hrvatskim standardnim jezikom.

4. Rok za slanje pjesme je 6.12.2021.

5. Pjesme se šalju isključivo na prijavnom obrascu koji se nalazi na web stranici Servisa za pjesmu. Svi sudionici natječaja suglasni su da se njihove pjesme tekstualno korigiraju, mijenjaju i takve budu objavljene na stranici Servisa za pjesmu. Prijavni obrazac treba preimenovati te ga nazvati prema vlastitom imenu i prezimenu („Ime Prezime.doc“).

6. Pjesme se šalju e-mailom na adresu: serviszapjesmu@gmail.com

7. Sudionici čiji pjesme budu izabrane za sudjelovanje u projektu bit će obaviješteni e-mailom.

8. Pjesme će se na stranici Servisa za pjesmu nakon završetka roka za prijavu objavljivati sukcesivno, pojedinačno, u kraćim vremenskim intervalima do kraja 2021. godine.

 

Cilj projekta jest poticanje čitanja i pisanja poezije, unaprjeđenje vještina pisanja i uređivanja vlastitih poetskih uradaka, te besplatna podrška kreativnim pojedincima kroz ovu radionicu kreativnog pisanja koja se može pohađati i u najudaljenijem i najmanjem mjestu u kojem ovakav sadržaj inače nije dostupan.

 

Autor i voditelj projekta, te stručni "serviser" pjesama sudionika/ica je Ivica Prtenjača.

 

Dodatne informacije možete naći na https://serviszapjesmu.wixsite.com/home

 

Projekt se ostvaruje uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o nama

Eva Simčić pobjednica je nagrade "Sedmica & Kritična masa" (6.izdanje)

Pobjednica književne nagrade "Sedmica & Kritična masa" za mlade prozaiste je Eva Simčić (1990.) Nagrađena priča ''Maksimalizam.” neobična je i dinamična priča je o tri stana, dva grada i puno predmeta. I analitično i relaksirano, s dozom humora, na književno svjež način autorica je ispričala pamtljivu priču na temu gomilanja stvari, temu u kojoj se svi možemo barem malo prepoznati, unatoč sve većoj popularnosti minimalizma. U užem izboru nagrade, osim nagrađene Simčić, bile su Ivana Butigan, Paula Ćaćić, Marija Dejanović, Ivana Grbeša, Ljiljana Logar i Lucija Švaljek.
Ovo je bio šesti nagradni natječaj koji raspisuje Kritična masa, a partner nagrade bio je cafe-bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb). Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa (5.000 kuna bruto). U žiriju nagrade bile su članice redakcije Viktorija Božina i Ilijana Marin, te vanjski članovi Branko Maleš i Damir Karakaš.

proza

Eva Simčić: Maksimalizam.

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - UŽI IZBOR

Eva Simčić (Rijeka, 1990.) do sada je kraću prozu objavljivala na stranicama Gradske knjižnice Rijeka, na blogu i Facebook stranici Čovjek-Časopis, Reviji Razpotja i na stranici Air Beletrina. Trenutno živi i radi u Oslu gdje dovršava doktorat iz postjugoslavenske književnosti i kulture.

intervju

Eva Simčić: U pisanju se volim igrati perspektivom i uvoditi analitički pristup u naizgled trivijalne teme

Predstavljamo uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa''

Eva Simčić je u uži izbor ušla s pričom ''Maksimalizam.''. Standardnim setom pitanja predstavljamo jednu od sedam natjecateljica.

poezija

Juha Kulmala: Izbor iz poezije

Juha Kulmala (r. 1962.) finski je pjesnik koji živi u Turkuu. Njegova zbirka "Pompeijin iloiset päivät" ("Veseli dani Pompeja") dobila je nacionalnu pjesničku nagradu Dancing Bear 2014. koju dodjeljuje finska javna radiotelevizija Yle. A njegova zbirka "Emme ole dodo" ("Mi nismo Dodo") nagrađena je nacionalnom nagradom Jarkko Laine 2011. Kulmalina poezija ukorijenjena je u beatu, nadrealizmu i ekspresionizmu i često se koristi uvrnutim, lakonskim humorom. Pjesme su mu prevedene na više jezika. Nastupao je na mnogim festivalima i klubovima, npr. u Engleskoj, Njemačkoj, Rusiji, Estoniji i Turskoj, ponekad s glazbenicima ili drugim umjetnicima. Također je predsjednik festivala Tjedan poezije u Turkuu.

poezija

Jyrki K. Ihalainen: Izbor iz poezije

Jyrki K. Ihalainen (r. 1957.) finski je pisac, prevoditelj i izdavač. Od 1978. Ihalainen je objavio 34 zbirke poezije na finskom, engleskom i danskom. Njegova prva zbirka poezije, Flesh & Night , objavljena u Christianiji 1978. JK Ihalainen posjeduje izdavačku kuću Palladium Kirjat u sklopu koje sam izrađuje svoje knjige od početka do kraja: piše ih ili prevodi, djeluje kao njihov izdavač, tiska ih u svojoj tiskari u Siuronkoskom i vodi njihovu prodaju. Ihalainenova djela ilustrirali su poznati umjetnici, uključujući Williama S. Burroughsa , Outi Heiskanen i Maritu Liulia. Ihalainen je dobio niz uglednih nagrada u Finskoj: Nuoren Voiman Liito 1995., nagradu za umjetnost Pirkanmaa 1998., nagradu Eino Leino 2010. Od 2003. Ihalainen je umjetnički direktor Anniki Poetry Festivala koji se odvija u Tampereu. Ihalainenova najnovija zbirka pjesama je "Sytykkei", objavljena 2016 . Bavi se i izvođenjem poezije; bio je, između ostalog, gost na albumu Loppuasukas finskog rap izvođača Asa 2008., gdje izvodi tekst pjesme "Alkuasukas".

poezija

Maja Marchig: Izbor iz poezije

Maja Marchig (Rijeka, 1973.) živi u Zagrebu gdje radi kao računovođa. Piše poeziju i kratke priče. Polaznica je više radionica pisanja poezije i proze. Objavljivala je u brojnim časopisima u regiji kao što su Strane, Fantom slobode, Tema i Poezija. Članica literarne organizacije ZLO. Nekoliko puta je bila finalistica hrvatskih i regionalnih književnih natječaja (Natječaja za kratku priču FEKPa 2015., Međunarodnog konkursa za kratku priču “Vranac” 2015., Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019. i 2020. godine). Njena kratka priča “Terapija” osvojila je drugu nagradu na natječaju KROMOmetaFORA2020. 2022. godine objavila je zbirku pjesama Spavajte u čarapama uz potporu za poticanje književnog stvaralaštva Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u biblioteci Poezija Hrvatskog društva pisaca.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg