poezija

Mirko Božić: Trajekt u šumi (izbor)

Mirko Božić (Mostar, 1982.) diplomirao je anglistiku i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Objavio je tri zbirke pjesama: Jedrim kroz buru (2001.), Bijele noći (2004.), Mrlje na njenim rukama (2012.), Trajekt u šumi (2021.), roman Kristalno zvono (2017.) te monografiju Mostar iza kulisa (2017.). Objavljivan je u brojnim časopisima i antologijama te preveden na deset jezika. Gostovao je u književnoj rezidenciji Marko Marulić, CEI-jevom rezidencijalnom programu te festivalima u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nagrada A.B. Šimić, Vilenica i Zdravko Pucak. Piše književnu kritiku za portal Moderna Vremena te časopise Tema, Behar i Književnu Republiku. Osnivač je međunarodnog književnog festivala Poligon u Mostaru.

***

Kao dva vagona u mimoilasku 

Na terminalima sljepoočnica

S prtljagom punom bescarinske nesanice

Kazaljke su poludjele, povampireni itinereri

Pacijent ne pokazuje nepravilnosti u zrcalnim slikama

Ispisanim šarenim krivuljama na papiru

Koji izlazi iz stroja u ordinaciji na kojem je posložen

Niz pljesnivih plastičnih igračaka

Za suspregnuti tremor

Kod subjekta podvrgnutog analizi

U njihovim očima ni dana ni noći

 

 

 

 

 

***

Strah stiže ujutro

Jezik razrovan zubima

Desni krvare u umivaonik

Pokušavam rekonstruirati događaje noći

No za laži mraka ne postoji poligraf

Moja koža poput znojne jastučnice

Tijesna poput Batmanova kostima

Ona nosi bijelu kutu i opet će mi reći

Da sam njen najzanimljiviji pacijent

Moja usta su šnicla punjena karijesom

Moja najbolja knjiga moja je anamneza

Tijelo u veličanstvenoj nezgrapnosti

Poput trajekta u šumi

 

 

 

 

 

 

***

Sjećanje plivaćih kožica među prstima

Sluti me na vodozemce i gmazove

Odakle sam došao i kamo ću se vratiti

Među gluha stabla i slijepu svjetlost lišća

Tamu trulih kora i oštrog korijenja

Sve je u meni, tijelo je spremnik snova

Radijalno simetrični mehanizam

Ako dovoljno dugo zumiram tvoje oči

Nešto ću osjetiti, možda će zaiskriti

Vrtoglavica nikad nije izgledala

Tako privlačno u drugim očima

Srce se ipak još nije pretvorilo

U atavizam

 

 

 

 

 

***

Ljubav kao beskonačna konvulzija

Kojoj se prepuštaš jer misliš

Da sreća izgleda upravo tako

Iako je tek rezultat

Komplicirane fiziološke jednadžbe

U kojoj je srce samo zajednički nazivnik

A naša tijela nepoznanice

Rješenja koja tek trebaju biti požaljena

 

 

 

 

 

***

Unatrag se probudim

Utrnule potkožne zmije

Proviruju kao vrisak

Ispod očiju titraju stakleni mravinjaci

Pjesme se ipak ne pišu noću

 

 

 

 

 

***

Ono što buja u labirintu kapilara

Unutar pučine postraničnih komora

U kojima beskomasno plutaju ribokradice

I traže svoj plijen duboko u sivoj tvari

Kao što suze traže moje bjeloočnice

Došli smo do tunela na kraju svjetlosti

Tek sada počinje

 

 

 

 

 

***

Kad bih bio Krist

Ovo tijelo bilo bi Juda

 

 

 

 

 

***

Zarezi među bjelinama

Na glatkoj površini papira

Sve ono što sam ti

Odlućio prešutjeti

Zarezi na koži

U džepovima kriju

Skorenu krv koja

Se osušila poput 

 Neobrađene zemlje

Pod ljetnim vrelinama

 

 

 

 

 

***

Kada se ponovno upiram

Zar je to sve i da li je dovoljno

Zagrlit ćeš me i reći

Da je sve što trebam već tu

Pijesak od stakla, nježnost lapisa

Prašnjave kanile pune 

Moje trule krvi koja

Još uvijek nije odustala

Od ovog nevjernog tijela

Zar je to sve pitam se

Što ćr mi reći sljedeći put

Zar je to sve pitam se

A ruke mi skvrčene 

Kao divlji tulipani

Što mirišu još samo

Na svježe oprane

Bolničke plahte

 

 

 

 

 

***

Kao akvarij pun električnih riba

Bridim nemirom vode

Jednom mjesečno opržim se

O stakleno trnje koje nagriza

Paučinu u mojim plućima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o nama

Natječaj ''Sedmica & Kritična masa'' - uži izbor

Nakon šireg izbora slijedi uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa'' za mlade prozne autore. Pročitajte tko su sedmero odabranih.

proza

Hana Kunić: Vidjela sam to

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Hana Kunić (Varaždin, 1994.) završila je varaždinsku Prvu gimnaziju nakon koje upisuje studij Glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje je magistrirala 2017. godine. Kao Erasmus+ studentica studirala je Glumu i na Faculty of Theatre and Television u Cluj-Napoci u Rumunjskoj. Glumica je pretežno na kazališnim (HNK Varaždin, Kazalište Mala scena Zagreb, Umjetnička organizacija VRUM, Kazalište Lutonjica Toporko), a povremeno i na filmskim i radijskim projektima. Kao dramska pedagoginja djeluje u Kazališnom studiju mladih varaždinskog HNK i u romskom naselju Kuršanec u sklopu projekta Studija Pangolin. Pisanjem se bavi od osnovne škole – sudjelovala je na državnim natjecanjima LiDraNo (2010. i 2012.), izdala je zbirku poezije „Rika“ (2018.), njena prva drama „Plavo i veliko“ izvedena je na Radiju Sova (2019.), a njen prvi dječji dramski tekst „Ah, ta lektira, ne da mi mira“ postavljen je na scenu lutkarskog Kazališta Lutonjica Toporko (2021.). Suosnivačica je Umjetničke organizacije Favela. Živi u Zagrebu, puno se sunča i alergična je na banalnost.

proza

Saša Vengust: Loša kob

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Saša Vengust (Zagreb, 1988.) završio je školovanje kao maturant II. opće gimnazije. Nakon toga je naizmjence malo radio u videoteci, malo brljao na Filozofskom fakultetu po studijima filozofije, sociologije i komparativne književnosti. U naglom i iznenadnom preokretu, zaposlio se u Hladnjači i veletržnici Zagreb kao komercijalist u veleprodaji voća i povrća. Trenutačno traži posao, preuređuje kuću, savladava 3D printanje, boja minijature, uveseljava suprugu i ostale ukućane sviranjem električne gitare te redovito ide na pub kvizove da se malo makne iz kuće.

proza

Sheila Heti: Majčinstvo

Sheila Heti (1976.) jedna je od najistaknutijih kanadskih autorica svoje generacije. Studirala je dramsko pisanje, povijest umjetnosti i filozofiju. Piše romane, kratke priče, dramske tekstove i knjige za djecu. U brojnim utjecajnim medijima objavljuje književne kritike i intervjue s piscima i umjetnicima. Bestseleri How Should a Person Be? i Women in Clothes priskrbili su joj status književne zvijezde. New York Times uvrstio ju je na popis najutjecajnijih svjetskih književnica koje će odrediti način pisanja i čitanja knjiga u 21. stoljeću, a roman Majčinstvo našao se na njihovoj ljestvici najboljih knjiga 2018. godine. Hvalospjevima su se pridružili i časopisi New Yorker, Times Literary Supplement, Chicago Tribune, Vulture, Financial Times i mnogih drugi koji su je proglasili knjigom godine. Majčinstvo je tako ubrzo nakon objavljivanja postao kultni roman. Sheila Heti živi u Torontu, a njezina su djela prevedena na više od dvadeset jezika.

poezija

Selma Asotić: Izbor iz poezije

Selma Asotić je pjesnikinja. Završila je magistarski studij iz poezije na sveučilištu Boston University 2019. godine. Dobitnica je stipendije Robert Pinsky Global Fellowship i druge nagrade na književnom natječaju Brett Elizabeth Jenkins Poetry Prize. Nominirana je za nagradu Puschcart za pjesmu ''Nana'', a 2021. uvrštena je među polufinaliste/kinje nagrade 92Y Discovery Poetry Prize. Pjesme i eseje na engleskom i bhsc jeziku objavljivala je u domaćim i međunarodnim književnim časopisima.

proza

Ines Kosturin: Izbor iz poezije

Ines Kosturin (1990., Zagreb) rodom je iz Petrinje, gdje pohađa osnovnu i srednju školu (smjer opća gimnazija). Nakon toga u istom gradu upisuje Učiteljski fakultet, gdje je i diplomirala 2015. godine te stekla zvanje magistre primarnog obrazovanja. Pisanjem se bavi od mladosti, a 2014. izdaje svoju prvu samostalnu zbirku poezije, ''Papirno more''. Krajem 2020. izdaje drugu samostalnu zbirku poezije, ''Herbarij''. Pjesme objavljuje kako u domaćim, tako i u internacionalnim (regionalno i šire) zbornicima i časopisima. Na međunarodnom natječaju Concorso internazionale di poesia e teatro Castello di Duino 2018. osvaja treću nagradu. Poeziju uglavnom piše na hrvatskom i engleskom jeziku.

proza

Luka Ivković: Sat

Luka Ivković (1999., Šibenik) je student agroekologije na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Do sada je objavljivao u časopisu Kvaka, Kritična masa, Strane, ušao u širi izbor za Prozak 2018., uvršten u zbornik Rukopisi 43.

poezija

Bojana Guberac: Izbor iz poezije

Bojana Guberac (1991., Vukovar) odrasla je na Sušaku u Rijeci, a trenutno živi u Zagrebu. U svijet novinarstva ulazi kao kolumnistica za Kvarner News, a radijske korake započinje na Radio Sovi. Radila je kao novinarka na Radio Rijeci, u Novom listu, na Kanalu Ri te Ri portalu. Trenutno radi kao slobodna novinarka te piše za portale Lupiga, CroL te Žene i mediji. Piše pjesme od osnovne škole, ali o poeziji ozbiljnije promišlja od 2014. godine kada je pohađala radionice poezije CeKaPe-a s Julijanom Plenčom i Andreom Žicom Paskučijem pod mentorstvom pjesnikinje Kristine Posilović. 2015. godine imala je prvu samostalnu izložbu poezije o kojoj Posilović piše: ''Primarni zadatak vizualne poezije jest da poeziju učini vidljivom, tj. da probudi kod primatelja svijest o jeziku kao materiji koja se može oblikovati. Stoga Guberac pred primatelje postavlja zahtjevan zadatak, a taj je da pokušaju pjesmu obuhvatiti sa svih strana u prostoru, da ju pokušaju doživjeti kao objekt. Mada pjesnički tekst u ovom slučaju primamo vizualno, materijal te poezije je dalje jezik.'' Njezine pjesme objavljivane su u časopisima, a ove godine njezina je poezija predstavljena na Vrisku – riječkom festivalu autora i sajmu knjiga.

proza

Iva Sopka: Plišane lisice

Iva Sopka (1987., Vrbas) objavila je više kratkih priča od kojih su najznačajnije objavljene u izboru za književnu nagradu Večernjeg lista “Ranko Marinković” 2011. godine, Zarezovog i Algoritmovog književnog natječaja Prozak 2015. godine, nagrade “Sedmica & Kritična Masa” 2016., 2017. i 2019. godine, natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor 2016. godine te natječaja za kratku priču 2016. godine Broda knjižare – broda kulture. Osvojila je drugo mjesto na KSET-ovom natječaju za kratku priču 2015. godine, a kratka priča joj je odabrana među najboljima povodom Mjeseca hrvatske knjige u izboru za književni natječaj KRONOmetaFORA 2019. godine. Kao dopisni član je pohađala radionicu kritičkog čitanja i kreativnog pisanja "Pisaće mašine" pod vodstvom Mime Juračak i Natalije Miletić. Dobitnica je posebnog priznanja 2019. godine žirija nagrade "Sedmica & Kritična masa" za 3. uvrštenje u uži izbor.

proza

Ivana Caktaš: Život u roku

Ivana Caktaš (1994., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost 2018. godine s temom „Semantika čudovišnog tijela u spekulativnoj fikciji“. Tijekom studiranja je volontirala u Književnoj udruzi Ludens, gdje je sudjelovala u različitim jezikoslovnim i književnim događajima. Odradila je stručno osposobljavanje u osnovnoj školi i trenutno povremeno radi kao zamjena. U Splitu pohađa Školu za crtanje i slikanje pod vodstvom akademskih slikara Marina Baučića i Ivana Svaguše. U slobodno vrijeme piše, crta, slika i volontira.

poezija

Marija Skočibušić: Izbor iz poezije

Marija Skočibušić rođena je 2003. godine u Karlovcu gdje trenutno i pohađa gimnaziju. Sudjeluje na srednjoškolskim literarnim natječajima, a njezina poezija uvrštena je u zbornike Poezitiva i Rukopisi 42. Također je objavljena u časopisima Poezija i Libartes, na internetskom portalu Strane te blogu Pjesnikinja petkom. Sudjelovala je na književnoj tribini Učitavanje u Booksi, a svoju je poeziju čitala na osmom izdanju festivala Stih u regiji.

proza

Philippe Lançon: Zakrpan

Philippe Lançon (1963.) novinar je, pisac i književni kritičar. Piše za francuske novine Libération i satirički časopis Charlie Hebdo. Preživio je napad na redakciju časopisa te 2018. objavio knjigu Zakrpan za koju je dobio niz nagrada, među kojima se ističu Nagrada za najbolju knjigu časopisa Lire 2018., Nagrada Femina, Nagrada Roger-Caillois, posebno priznanje žirija Nagrade Renaudot. Knjiga je prevedena na brojne jezike te od čitatelja i kritike hvaljena kao univerzalno remek-djelo, knjiga koja se svojom humanošću opire svakom nasilju i barbarizmu.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg