intervju

Paula Ćaćić: Volim brbljavost i pričljivost u književnosti

Predstavljamo uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa''

Paula Ćaćić je u uži izbor ušla s pričom ''Najpogodnije mjesto''. Standardnim setom pitanja predstavljamo jednu od sedam natjecateljice. 

- Gdje i kako živiš?

Živim u Zagrebu i to po prvi put sama, što znači da su mi youtube tutorijali postali novi prijatelji i da sam počela vjerovati da kombinacija sode bikarbone i octa sve rješava. Pisanje se proteže kroz sve moje obaveze i zanimacije – kada ne radim posao copywritera, onda pišem nešto za sebe ili prevodim. 

- Reci nam neke stvari o svom društvenom životu, ne moraju biti najvažnije... 

Budući da najčešće radim od doma, volim otići među ljude, imati neki zdravi balans osame i društvenosti. Povremeni kviz znanja, običan izlazak na pivo, izložba, predstava – cijenim druženja s dragim ljudima, s kojima se uvijek može o nečemu razgovarati.

- Što je tebi, i za tebe, književnost?

Književnost je za mene uvijek u hodu, u šetnji kada čujem fragmente tuđih razgovora, prepirki, vike, smijeha… Život između započetih knjiga, zalogaj na brzinu, predah od stvarnosti, a ponekad i suočavanje s njom.

- Što je ono najbolje u književnosti, odnosno u tvom privatnom odnosu s književnosti/pisanjem, ne mislimo na omiljene pisce i slično?

To što mi može biti zaklon, ali ujedno pružiti slobodu, prostor u kojem sam sigurna djelovati pod svojim uvjetima. 

- A ono najgore?

Pa pisanje je vrlo osamljeni rad, a biti u svom društvu može biti nesnosno. I to što ga se doživljava kao laku rabotu.

- Koje su tvoje teme?

U posljednje vrijeme me zanimaju ženska prijateljstva i ljubavni odnosi, utjecaj ekonomije, tehnologije i društvenih mreža na iste, pokušavanje odrastanja, pogubljenost u dvadesetima…

- Što ti je motiv za pisanje?

Želja da ispričam naoko obične stvari i situacije koje “trigeraju” mnogo toga, jednostavno pomislim da bi bilo dobro nešto obraditi u nekom ključu, postanem tvrdoglava i krenem raditi na priči kao da je najvažnija.

- Što te drži u ovom vremenu?

Humor, moje zamije i telefonski razgovori s mojom obitelji. 

- Koji su tvoji najvažniji književni/kulturni utjecaji – bilo vezano, bilo nevezano za tvoje pisanje?

Na moje razmišljanje o književnosti i na razvijanje znatiželje uvelike su utjecali romani Orhana Pamuka, priče J. D. Salingera… To su neke od koordinata. Kasnije mnogo pjesnika, i stranih i domaćih. Najveći utjecaj ipak moram pripisati svojim bosanskim korijenima, svojoj obitelji, u kojoj su humor, specifično pripovijedanje i prepričavanje dio svakodnevice.

- Kako vidiš svoju generaciju?

Rastrzanu i zbunjenu između nošenja s vlastitim brigama i s onim što diktiraju neki drugi. Pokušavamo izaći iz odjeće koju smo odavno prerasli i mada pucaju šavovi, sve oko nas govori da izdržimo u njoj još neko neizvjesno vrijeme.

- Postoje li pisci iz tvoje generacije (ili blizu) koji su na tebe ostavili dobar dojam – osobito domaći, no i drugi?

Od kratke proze - Mira Petrović, Lucija Švaljek,… Od poezije Ana Škvorc, Mateja Tutiš, Marija Dejanović, Mateja Jurčević… 

- Već nekoliko godina zaredom u finalu ove Nagrade za mlade pisce – autorice imaju većinu. U nekim malo starijim naraštajima bilo je obratno. Smatramo to, ipak, važnom činjenicom. Kako to komentiraš?

Iznimno mi je drago da sam se našla u užem izboru s talentiranim mladim spisateljicama. A što se tiče spomenutog “trenda”, prije nekoliko godina je A. Marušić objavila zanimljiv članak u kojem je, među ostalim, činjenicu da žene najčešće pišu kratku prozu povezala s njihovim položajem u društvu i prekarnim statusom. S time se i slažem, ali vjerujem da općenito, i piscima i čitateljima, trenutno odgovaraju kraće forme svega – od serija do knjige, jer živimo u takvom dobu brze konzumacije sadržaja i tjeskobne žurbe.

- Što je ono što bi željela napisati?

Trenutno pokušavam raditi na zbirci priča koja će obuhvatiti teme bliske mojoj generaciji, mom iskustvu. 

- Što ti znači (ako išta) da si ušla u uži izbor 7Km?

Pa, svakako mi je poticaj za dalje, jer svako malo prolazim kroz mini krize. Često sam nesigurna u vezi stvari na kojima radim, a ovu priču sam pisala jako dugo, rovarila sam kroz nju, dorađivala je… Lijepo je da je došla do čitatelja i da ju je žiri prepoznao. Sada ima svoj život 😊

- Što pisac treba raditi?

Sve! Najviše treba znati slušati sve oko sebe, pa i tišinu.

- Trebaju li književnost i pisac biti angažirani?

Ne vjerujem da uopće postoje neangažirani, pa makar to tvrdili. Ako ste strastveni oko svoje priče i želite da ona dopre do čitatelja, onda imate i neku poruku i definitivno ste angažirani.

- Mišljenje o (odnos prema) suvremenoj hrvatskoj književnosti, čiatate li hrvatsku književnost uopće i ako da, koga biste istaknuli?

Trudim se pratiti domaću književnost koliko mi vrijeme dopusti, povremeno otići na književne tribine ili predstavljanja. Jako mi se sviđa stil pisanja primjerice Lidije Deduš, Lare Mitraković… Volim brbljavost i pričljivost u književnosti.  Pratim domaću kinematografiju, jer tu i tamo pišem filmske osvrte – zadnje što me je oduševilo – filmovi Murina i Zbornica. Filmovi i serije me hrane u istoj mjeri kao knjige.

- Kako vidiš svoj odnos prema pisanju u budućnosti? Koliko ti je važno da se nastaviš (intenzivno) baviti književnošću? Koji poticaji, ako neki, djeluju ili su djelovali na tebe u tom smislu (motivacije)?

Nadam se da ću stvoriti neku disciplinu pisanja koje ću se držati, jer sam previše lijena i sporadična oko pisanja. Pisanje je dio mene, ma koliko god mu se opirala. Ne želim forsirano pisati, već u nekom svom tempu. Poticaj su mi ljudi koji pročitaju ponešto moje pa mi se jave, onda stvarno pisanje dobije smisla.

- Što biste sami sebe pitali (makar u šali), a ovdje je propušteno?

Kada ćeš prestati biti kampanjac?

- I što biste odgovorili?

Kao i uvijek – od sutra.

 

 

 

Foografija: Paula Ćaćić

 

 

 

  

 

o nama

Natječaj ''Sedmica & Kritična masa'' - uži izbor

Nakon šireg izbora slijedi uži izbor nagrade ''Sedmica & Kritična masa'' za mlade prozne autore. Pročitajte tko su sedmero odabranih.

proza

Hana Kunić: Vidjela sam to

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Hana Kunić (Varaždin, 1994.) završila je varaždinsku Prvu gimnaziju nakon koje upisuje studij Glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje je magistrirala 2017. godine. Kao Erasmus+ studentica studirala je Glumu i na Faculty of Theatre and Television u Cluj-Napoci u Rumunjskoj. Glumica je pretežno na kazališnim (HNK Varaždin, Kazalište Mala scena Zagreb, Umjetnička organizacija VRUM, Kazalište Lutonjica Toporko), a povremeno i na filmskim i radijskim projektima. Kao dramska pedagoginja djeluje u Kazališnom studiju mladih varaždinskog HNK i u romskom naselju Kuršanec u sklopu projekta Studija Pangolin. Pisanjem se bavi od osnovne škole – sudjelovala je na državnim natjecanjima LiDraNo (2010. i 2012.), izdala je zbirku poezije „Rika“ (2018.), njena prva drama „Plavo i veliko“ izvedena je na Radiju Sova (2019.), a njen prvi dječji dramski tekst „Ah, ta lektira, ne da mi mira“ postavljen je na scenu lutkarskog Kazališta Lutonjica Toporko (2021.). Suosnivačica je Umjetničke organizacije Favela. Živi u Zagrebu, puno se sunča i alergična je na banalnost.

proza

Saša Vengust: Loša kob

NAGRADA "SEDMICA & KRITIČNA MASA" - ŠIRI IZBOR

Saša Vengust (Zagreb, 1988.) završio je školovanje kao maturant II. opće gimnazije. Nakon toga je naizmjence malo radio u videoteci, malo brljao na Filozofskom fakultetu po studijima filozofije, sociologije i komparativne književnosti. U naglom i iznenadnom preokretu, zaposlio se u Hladnjači i veletržnici Zagreb kao komercijalist u veleprodaji voća i povrća. Trenutačno traži posao, preuređuje kuću, savladava 3D printanje, boja minijature, uveseljava suprugu i ostale ukućane sviranjem električne gitare te redovito ide na pub kvizove da se malo makne iz kuće.

proza

Sheila Heti: Majčinstvo

Sheila Heti (1976.) jedna je od najistaknutijih kanadskih autorica svoje generacije. Studirala je dramsko pisanje, povijest umjetnosti i filozofiju. Piše romane, kratke priče, dramske tekstove i knjige za djecu. U brojnim utjecajnim medijima objavljuje književne kritike i intervjue s piscima i umjetnicima. Bestseleri How Should a Person Be? i Women in Clothes priskrbili su joj status književne zvijezde. New York Times uvrstio ju je na popis najutjecajnijih svjetskih književnica koje će odrediti način pisanja i čitanja knjiga u 21. stoljeću, a roman Majčinstvo našao se na njihovoj ljestvici najboljih knjiga 2018. godine. Hvalospjevima su se pridružili i časopisi New Yorker, Times Literary Supplement, Chicago Tribune, Vulture, Financial Times i mnogih drugi koji su je proglasili knjigom godine. Majčinstvo je tako ubrzo nakon objavljivanja postao kultni roman. Sheila Heti živi u Torontu, a njezina su djela prevedena na više od dvadeset jezika.

poezija

Selma Asotić: Izbor iz poezije

Selma Asotić je pjesnikinja. Završila je magistarski studij iz poezije na sveučilištu Boston University 2019. godine. Dobitnica je stipendije Robert Pinsky Global Fellowship i druge nagrade na književnom natječaju Brett Elizabeth Jenkins Poetry Prize. Nominirana je za nagradu Puschcart za pjesmu ''Nana'', a 2021. uvrštena je među polufinaliste/kinje nagrade 92Y Discovery Poetry Prize. Pjesme i eseje na engleskom i bhsc jeziku objavljivala je u domaćim i međunarodnim književnim časopisima.

proza

Ines Kosturin: Izbor iz poezije

Ines Kosturin (1990., Zagreb) rodom je iz Petrinje, gdje pohađa osnovnu i srednju školu (smjer opća gimnazija). Nakon toga u istom gradu upisuje Učiteljski fakultet, gdje je i diplomirala 2015. godine te stekla zvanje magistre primarnog obrazovanja. Pisanjem se bavi od mladosti, a 2014. izdaje svoju prvu samostalnu zbirku poezije, ''Papirno more''. Krajem 2020. izdaje drugu samostalnu zbirku poezije, ''Herbarij''. Pjesme objavljuje kako u domaćim, tako i u internacionalnim (regionalno i šire) zbornicima i časopisima. Na međunarodnom natječaju Concorso internazionale di poesia e teatro Castello di Duino 2018. osvaja treću nagradu. Poeziju uglavnom piše na hrvatskom i engleskom jeziku.

proza

Luka Ivković: Sat

Luka Ivković (1999., Šibenik) je student agroekologije na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Do sada je objavljivao u časopisu Kvaka, Kritična masa, Strane, ušao u širi izbor za Prozak 2018., uvršten u zbornik Rukopisi 43.

poezija

Bojana Guberac: Izbor iz poezije

Bojana Guberac (1991., Vukovar) odrasla je na Sušaku u Rijeci, a trenutno živi u Zagrebu. U svijet novinarstva ulazi kao kolumnistica za Kvarner News, a radijske korake započinje na Radio Sovi. Radila je kao novinarka na Radio Rijeci, u Novom listu, na Kanalu Ri te Ri portalu. Trenutno radi kao slobodna novinarka te piše za portale Lupiga, CroL te Žene i mediji. Piše pjesme od osnovne škole, ali o poeziji ozbiljnije promišlja od 2014. godine kada je pohađala radionice poezije CeKaPe-a s Julijanom Plenčom i Andreom Žicom Paskučijem pod mentorstvom pjesnikinje Kristine Posilović. 2015. godine imala je prvu samostalnu izložbu poezije o kojoj Posilović piše: ''Primarni zadatak vizualne poezije jest da poeziju učini vidljivom, tj. da probudi kod primatelja svijest o jeziku kao materiji koja se može oblikovati. Stoga Guberac pred primatelje postavlja zahtjevan zadatak, a taj je da pokušaju pjesmu obuhvatiti sa svih strana u prostoru, da ju pokušaju doživjeti kao objekt. Mada pjesnički tekst u ovom slučaju primamo vizualno, materijal te poezije je dalje jezik.'' Njezine pjesme objavljivane su u časopisima, a ove godine njezina je poezija predstavljena na Vrisku – riječkom festivalu autora i sajmu knjiga.

proza

Iva Sopka: Plišane lisice

Iva Sopka (1987., Vrbas) objavila je više kratkih priča od kojih su najznačajnije objavljene u izboru za književnu nagradu Večernjeg lista “Ranko Marinković” 2011. godine, Zarezovog i Algoritmovog književnog natječaja Prozak 2015. godine, nagrade “Sedmica & Kritična Masa” 2016., 2017. i 2019. godine, natječaja za kratku priču Gradske knjižnice Samobor 2016. godine te natječaja za kratku priču 2016. godine Broda knjižare – broda kulture. Osvojila je drugo mjesto na KSET-ovom natječaju za kratku priču 2015. godine, a kratka priča joj je odabrana među najboljima povodom Mjeseca hrvatske knjige u izboru za književni natječaj KRONOmetaFORA 2019. godine. Kao dopisni član je pohađala radionicu kritičkog čitanja i kreativnog pisanja "Pisaće mašine" pod vodstvom Mime Juračak i Natalije Miletić. Dobitnica je posebnog priznanja 2019. godine žirija nagrade "Sedmica & Kritična masa" za 3. uvrštenje u uži izbor.

proza

Ivana Caktaš: Život u roku

Ivana Caktaš (1994., Split) diplomirala je hrvatski jezik i književnost 2018. godine s temom „Semantika čudovišnog tijela u spekulativnoj fikciji“. Tijekom studiranja je volontirala u Književnoj udruzi Ludens, gdje je sudjelovala u različitim jezikoslovnim i književnim događajima. Odradila je stručno osposobljavanje u osnovnoj školi i trenutno povremeno radi kao zamjena. U Splitu pohađa Školu za crtanje i slikanje pod vodstvom akademskih slikara Marina Baučića i Ivana Svaguše. U slobodno vrijeme piše, crta, slika i volontira.

poezija

Marija Skočibušić: Izbor iz poezije

Marija Skočibušić rođena je 2003. godine u Karlovcu gdje trenutno i pohađa gimnaziju. Sudjeluje na srednjoškolskim literarnim natječajima, a njezina poezija uvrštena je u zbornike Poezitiva i Rukopisi 42. Također je objavljena u časopisima Poezija i Libartes, na internetskom portalu Strane te blogu Pjesnikinja petkom. Sudjelovala je na književnoj tribini Učitavanje u Booksi, a svoju je poeziju čitala na osmom izdanju festivala Stih u regiji.

proza

Philippe Lançon: Zakrpan

Philippe Lançon (1963.) novinar je, pisac i književni kritičar. Piše za francuske novine Libération i satirički časopis Charlie Hebdo. Preživio je napad na redakciju časopisa te 2018. objavio knjigu Zakrpan za koju je dobio niz nagrada, među kojima se ističu Nagrada za najbolju knjigu časopisa Lire 2018., Nagrada Femina, Nagrada Roger-Caillois, posebno priznanje žirija Nagrade Renaudot. Knjiga je prevedena na brojne jezike te od čitatelja i kritike hvaljena kao univerzalno remek-djelo, knjiga koja se svojom humanošću opire svakom nasilju i barbarizmu.

Stranice autora

Književna Republika Relations PRAVOnaPROFESIJU LitLink mk zg